Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης με αφορμή την σύσκεψη με τους διευθυντές των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, με βασικό θέμα την μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας η οποία ψηφίστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ως στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την Δωδεκάνησο και τις Κυκλάδες.
«Μετά την ομόφωνη ψήφιση της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας από την Επιτροπή θα δώσω οδηγίες προς τους διευθυντές για να επικοινωνήσουν με τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου η διαβούλευση που προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο να πάρει μια πρακτική μορφή. Κι αυτό διότι έχουμε συνηθίσει να προσεγγίζουμε θεωρητικά και θα έλεγα επιφανειακά τις ευρωπαϊκές οδηγίες» ανέφερε, διευκρινίζοντας πως υπάρχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή οδηγία προς την Ελλάδα, να εκπονήσει στρατηγικά σχέδια καταπολέμησης και προστασίας από τις πλημμύρες.
«Τα καταστροφικά φαινόμενα τα είδαμε και πέρσι στην Κάσο και φέτος, σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Μάνδρα Αττικής. Πρέπει λοιπόν αυτή την οδηγία που αποτελεί νόμο του κράτους, να την αξιοποιήσουμε ως ΠΝΑΙ. Εμείς ολοκληρώσαμε την μελέτη, καταγράψαμε ένα σχέδιο για να το θέσουμε στην συνάντηση που θα έχουμε με τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο όταν έρθει στην Ρόδο για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο ζητώντας το εξής: να περάσουμε σε πρακτικό χαρακτήρα. Αυτό είναι ένα σχέδιο επί χάρτου. Προβλέπει πολλά και σημαντικά θέματα όπως π.χ. η καταγραφή των λεκανών απορροής, ή των εμποδίων ή των επιχωματώσεων (μπαζώματα) και άλλες παράνομες ενέργειες που γίνονται κ.λπ. Γι αυτό κι εμείς, οφείλουμε να είμαστε αυστηροί –κι ας μας κατηγορούν κάποιοι. Οι περισσότεροι επικροτούν αυτές τις ενέργειες των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, για να μην έχουμε αυτή την ανεξέλεγκτη δράση σε ρέματα, χειμάρρους και αλλού, προκειμένου να φτάσουμε στο… αυτονόητο: τα νερά της βροχής να μπορούν να φτάνουν ως την θάλασσα ή στις λεκάνες απορροής. Και πίσω από κάθε περίπτωση, εάν ψάξει κάποιος, βρίσκει αμέσως τον υπαίτιο» είπε ο κ. Φλεβάρης, καλώντας όλους τους συναρμόδιους να προσεγγίσουν το ζήτημα και να είναι αυστηροί ώστε να διευκολύνουν τα τεχνικά έργα και να δουν στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί και βεβαίως, να βρεθεί οπωσδήποτε χρηματοδότηση από συγκεκριμένο κωδικό του κρατικού προϋπολογισμού.
«Το θέμα είναι σοβαρό και αντιμετωπίζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι επιπτώσεις τους, είναι καταγεγραμμένες και στον τόπο μας. Γι αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι διότι πρόκειται για μεγάλα έργα που απαιτούν μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Να δίδονται μεν αρμοδιότητες, αλλά να είναι πραγματικές και να ακολουθούνται από συγκεκριμένους πόρους. Ποιος θα συντάξει τους χάρτες αυτούς όταν η ΠΝΑΙ αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη υποστελέχωση; Έχουμε πέντε μηχανικούς για όλα τα νησιά (!)» όπως τόνισε.
Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ακόμη ότι επειδή σε λίγο καιρό ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος, ξεκινάει μια σειρά από συναντήσεις και συσκέψεις με όλους τους διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών, καλώντας όλους τους πολίτες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να μην ανάβουν φωτιές χωρίς προσοχή.
«Σε αυτό έρχεται να προστεθεί, ενισχυτικά και η απόφαση της έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης της ΠΝΑΙ με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό. Αυτή η δομή είναι σοβαρή και σημαντική για τον τόπο μας καθώς αυτό το όργανο είναι πρωτότυπο σαν δομή, οργάνωση και αποτελεσματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλεβάρης.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που δεν επιτρέπει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να παραχωρήσει ακίνητο για να αναγερθεί νέα εκκλησία στην Ιαλυσό, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, επικαλείται ότι η παραχώρηση ακινήτου προς ΝΠΔΔ όπως είναι η εκκλησία στην Ιαλυσό, πρέπει να έχει έκτακτο ή επείγοντα χαρακτήρα. Θα πρέπει για να γίνει κάτι σε αυτό τον τόπο, να υπάρχει έκτακτος ή επείγων χαρακτήρας; Σας θυμίζω ότι η Αποκεντρωμένη, ήταν αυτή που ενέκρινε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Ιαλυσού, το οποίο προέβλεπε στο συγκεκριμένο σημείο την ανέγερση νέου ναού για να καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες μιας πολύ μεγάλης περιοχής, με πολλές χιλιάδες κατοίκους. Είμαι πολύ απογοητευμένος με αυτή την απόφαση και θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να προχωράμε μπροστά χωρίς να ψάχνουμε τον χαρακτήρα του έκτακτου και του επείγοντος».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ