Με πολύ καλές αυξήσεις και διψήφια νούμερα αναμένεται να κινηθεί η φετινή τουριστική περίοδος για την περιοχή μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για τα «Slots» (αεροπορικές θέσεις) τα οποία αφορούν στα αεροδρόμια των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κα Μαριέτα Παπαβασιλείου –επικαλούμενη τα στοιχεία του ΣΕΤΕ: «Η εικόνα που έχουμε αυτή την στιγμή είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Τα στοιχεία που μας έδωσε ο ΣΕΤΕ για τα πρώτα στοιχεία – Slots (αεροπορικές θέσεις) δείχνουν την Ρόδο να καταγράφει αύξηση της τάξης του 27%. Δηλαδή το 2017 είχαμε 2.713.563 αεροπορικές θέσεις ενώ το 2018 θα έχουμε 3.443.540 θέσεις, που σημαίνει ότι φέτος η Ρόδος θα έχει 729.977 παραπάνω θέσεις. Στην Κω, υπάρχει μια αύξηση γύρω στο 40% με 495.000 παραπάνω θέσεις. Εξίσου θετικά είναι τα μηνύματα και για τα άλλα νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Αυτά τα στοιχεία βέβαια, αφορούν αεροπορικές θέσεις και δεν έχουν σχέση με τις κρατήσεις μας. Πέρσι π.χ. για όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ποσοστό των θέσεων με τις κρατήσεις είχε μια διαφορά της τάξης του 20%», ανέφερε.
Η κα Παπαβασιλείου υπογράμμισε ότι στην Ρόδο ξεκίνησαν την λειτουργία τους κάποια ξενοδοχεία από τις 25 Μαρτίου 2018, παράλληλα με τις πτήσεις τσάρτερ: «Αυτό δείχνει ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια, υπάρχει μια προσπάθεια επέκτασης της καλοκαιρινής περιόδου –έστω και βήμα προς βήμα, είτε με μία ή δύο εβδομάδες κάθε χρόνο. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε στην πραγματική επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και να κοιτάξουμε τον χειμερινό τουρισμό για την Ρόδο».
Η εικόνα που αποτυπώνεται αυτή την στιγμή, έρχεται από τα στοιχεία που δίνουν οι Τουρ Οπερέιτορ καθώς και τις αεροπορικές θέσεις. Ωστόσο, υπάρχει και η εικόνα των προ-κρατήσεων.
Οι πρώτες εθνικότητες που ήρθαν στην Ρόδο και μας έκαναν… «ποδαρικό» είναι οι Γερμανοί και οι Βρετανοί (από τις παραδοσιακές μας αγορές) καθώς και πολλοί Ισραηλινοί που παραμένουν επίσης σταθεροί πελάτες του νησιού.
Σε ερώτηση σχετικά με τις προσπάθειες για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: «Είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον ΕΟΤ. Έχουμε βάλει από κοινού κάποιες δράσεις και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε και πιο ολοκληρωμένη εικόνα με στοιχεία» όπως είπε.
Η κα Παπαβασιλείου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την διοργάνωση του Μαραθωνίου που θα γίνει στις 29 Απριλίου 2018 και περιλαμβάνεται στις προσπάθειες της ΠΝΑΙ για την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και στόχο τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. «Και με αυτό τον τρόπο, προσπαθούμε να επεκτείνουμε την περίοδο και να αναδείξουμε και τις αθλητικές δράσεις. Φέτος, θα κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα ο Μαραθώνιος, καθώς έχουμε συμμετοχές από πολλές χώρες και μάλιστα σε μια περίοδο που ήδη έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις τσάρτερ. Σκοπός μας, είναι να καθιερωθεί ένας θεσμός για να μπορέσουμε να κάνουμε την ανάλογη προβολή».
Σε ερώτηση ποιος είναι ο σχεδιασμός για τις επόμενες εκθέσεις, η κα Παπαβασιλείου δήλωσε ότι τα επόμενα βήματα αφορούν την συμμετοχή της ΠΝΑΙ από τον προσεχή Σεπτέμβριο για το 2019: «Ο επόμενος κύκλος εκθέσεων αφορά το 2019 με πρώτη Έκθεση την Tour Natur και ακολουθούν οι μεγάλες εκθέσεις όπως η WorldTravel Market και κάποιες ελληνικές εκθέσεις Greek Tourism Expo, Philoxenia κ.ά.»
Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για το άνοιγμα νέων αγορών, όπως οι ΗΠΑ και άλλες δράσεις με στόχο την προσέλκυση Αμερικανών τουριστών που βασικά επισκέπτονται την Αθήνα και ως δεύτερη επιλογή ή προορισμό έχουν τα νησιά. «Το Νότιο Αιγαίο και ειδικά η Ρόδος πρέπει να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι από τον αμερικανικό τουρισμό. Υπάρχει ήδη μια συνεχής αύξηση την οποία την βλέπουμε» όπως ανέφερε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ