Τοπικές Ειδήσεις

Πορεία διαμαρτυρίας των σπουδαστών της ΑΣΤΕΡ

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες, οι σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ, από τη Σχολή τους μέχρι την Πλατεία Δημαρχείου, με σημείο αιχμής τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Οι περίπου 70 σπουδαστές, κρατούσαν πανό όπου αναγραφόταν «Ίσα Δικαιώματα – Ίσα Προνόμια – Αναβάθμιση – Σίτιση – Στέγαση», τα πάγια αιτήματά τους, δηλαδή τα οποία είχαν εκθέσει σε συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει τον περασμένο μήνα, στο Δημαρχείο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Σπουδαστών της ΑΣΤΕΡ κ. Στέλιος Ποζατζίδης, επανέλαβε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Σχολή, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους:
«Τα αιτήματά μας δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα. Βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία με την γενική γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κα Γεωργία Καραστάθη, η οποία ενημέρωσε κι εμάς και τον Σύλλογο Σπουδαστών της Σχολής στην Κρήτη (όπου οι σπουδαστές κάνουν κατάληψη) ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που μπορεί να δώσει λύση στα αιτήματά μας».
Τα αιτήματα των σπουδαστών είναι κατ’ αρχήν η έλλειψη σίτισης, η στέγαση, η αναβάθμιση σπουδών για τις ξένες γλώσσες (μόνο ένα εξάμηνο στο δεύτερο έτος που δεν επαρκεί ούτε κατ’ ελάχιστο για τις σπουδές σε μια τουριστική σχολή), η έλλειψη ‘πάσου’ που χορηγεί έκπτωση 25% στους φοιτητές, η έλλειψη βιβλίων –ενώ έχει τελειώσει η εξεταστική περίοδος.
«Δεν είμαστε δεύτερης κατηγορίας φοιτητές. Δώσαμε πανελλήνιες, όπως όλοι οι φοιτητές κι έχουμε περάσει από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Βρισκόμαστε στο 5ο επίπεδο και ζητάμε να μπορέσουμε να περάσουμε στο 6ο επίπεδο. Η υπουργός κα Έλενα Κουντουρά είχε δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει τις Σχολές ΑΣΤΕ και ΑΣΤΕΡ αλλά μέχρι σήμερα, τίποτε. Περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο και να συζητήσουμε τι λύσεις μπορούμε να βρούμε. Εμείς δεν θα κάνουμε καμία κατάληψη μέχρι να συναντηθούμε με την γενική γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κα Γεωργία Καραστάθη. Επιπλέον πρέπει να μας πουν τι θα γίνει με τα βιβλία μας. Τελειώσαμε την εξεταστική περίοδο και δεν μας έχουν δώσει ούτε ένα βιβλίο. Όλα τα μαθήματα τα δώσαμε από σημειώσεις, mails κ.λπ».
Στην ΑΣΤΕΡ φοιτούν περίπου 255 σπουδαστές εκ των οποίων άνω του 70% είναι από άλλα μέρη της χώρας με συνέπεια να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω της έλλειψης σίτισης και στέγασης αφού αναγκάζονται να καλύπτουν μόνοι τους τα έξοδά τους.
Μέχρι σήμερα, η κα Κουντουρά δεν έχει ανταποκριθεί σε καμία όχληση των σπουδαστών ενώ το πρόγραμμα σπουδών έχει να αναθεωρηθεί από το 2006 – 2007, που σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα της εκπαίδευσης.
Επιπλέον, οι σπουδαστές δεν μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακό στην Ελλάδα, παρά μόνο στο εξωτερικό.
Στα συνθήματά τους, οι σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ ανέφεραν:
• «ΑΣΤΕΡ: ίσα δικαιώματα με τους φοιτητές – Θέλουμε προνόμια και ίσες παροχές»
• «ΑΣΤΕΡ: Έχει ένα όνομα, έχει μια ιστορία και φέτος δεν μας δώσανε ούτε καν βιβλία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου