Τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της «σκιώδους κυβέρνησης». Πως αξιολογεί τους γαλάζιους τομεάρχες και πώς χαράζει την αντιπολιτευτική στρατηγική.

α τελευταία εσωκομματικά κρούσματα, με την ηχηρή παρέμβαση Μεϊμαράκη, την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία Κασαπίδη για το Τάμα του Έθνους (που οδήγησε στην απομάκρυνσή του από τη θέση του τομεάρχη), τη διαφοροποίηση της Κατερίνας Παπακώστα (έστω και αν μαζεύτηκε στη συνέχεια), αλλά και τις μουρμούρες όσον αφορά τη ακολουθούμενη στρατηγική, έχουν ενοχλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ώρα που η κυβέρνηση κάθε μέρα που περνάει βυθίζει τη χώρα ολοένα και περισσότερο στην καταστροφή, λένε στη ΝΔ, «εμείς δεν δικαιούμαστε να αναλωθούμε σε παιχνίδια προσωπικών σκοπιμοτήτων», με τον πρόεδρο του κόμματος να δηλώνει αποφασισμένος να αντιμετωπίζει το θέμα εν τη γενέσει του. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συγκαλέσει για το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία του κόμματος τους τομεάρχες – σκιώδεις υπουργούς, θέλοντας να ξεδιαλύνει τις όποιες εσωκομματικές σκιές, να εκπέμψει μηνύματα ενότητας και εγρήγορσης, αλλά και να δώσει το στίγμα της αναπροσαρμοσμένης αντιπολιτευτικής τακτικής, όπως διαμορφώνεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην διαπραγμάτευση.

Ο κ. Μητσοτάκης, δια του διευθυντή του γραφείου του, Μιχάλη Μπεκίρη, αξιολογεί επί καθημερινής βάσης τους τομεάρχες του και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παράπονα από τις επιδόσεις ορισμένων εξ αυτών. Τους αποδίδει καθυστερημένη αντίδραση σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δράσεις, αλλά και περιορισμένη προετοιμασία σε θέματα της αρμοδιότητάς τους, προβλήματα που θα τους επισημάνει από κοντά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια. Θα τους ζητήσει καλύτερο συντονισμό, θα τους προτρέψει για ακόμα πιο σκληρή δουλειά σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη και θα τους διαμηνύσει ότι η κοινωνία περιμένει πολλά από τη ΝΔ, η οποία αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση και ελπίδα για τον τόπο.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναλάβει στα στελέχη του την απόφασή του το κόμμα να αρνηθεί να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο αλλά και αντίμετρα που θα φέρει -εκτός απροόπτου- η κυβέρνηση στη Βουλή, θα ξεκόψει κάθε σενάριο συμμετοχής της ΝΔ σε οικουμενική κυβέρνηση, ενώ θα επαναλάβει το αίτημά του για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Μάλιστα θα τονίσει και πάλι την αποσύνδεση αυτού του αιτήματος από την πορεία της διαπραγμάτευσης, διαβλέποντας την «παράδοση άνευ όρων του Αλέξη Τσίπρα στους θεσμούς, προκειμένου να διατηρηθεί στην καρέκλα του».

Η επόμενη μέρα

Δεδομένου πάντως ότι ο βίος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θα είναι μεγάλος ανεξαρτήτως της πορείας της διαπραγμάτευσης, ήδη καταστρώνει τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα. Χθες μάλιστα, παρεμβαίνοντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, προσδιόρισε τις πρώτες του προτεραιότητες, το πρόγραμμα των 200 ημερών -όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η μείωση των φόρων, ειδικά των εταιρικών, η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η αξιολόγηση στο Δημόσιο, η εκκίνηση εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και η επανεξέταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία και η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Μάλιστα προανήγγειλε τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στην Βουλή: Το πρώτο θα είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, το δεύτερο θα αφορά στη βελτίωση της νομοθεσίας για ταχύτερη δημιουργία επιχειρήσεων και το τρίτο στη βελτίωση και σωστή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Όσον αφορά τη διαχείριση του θέματος του χρέους, ως πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την κριτική του στους δανειστές επειδή «έχουν καθυστερήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για το χρέος», ωστόσο -είπε- «ακόμα δεν έχουμε δει αληθινή πρόοδο. Αν πιάσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορούμε να έχουμε μικρότερα πλεονάσματα, αλλά και οι δανειστές μας οφείλουν να σταθούν με περισσότερο ρεαλισμό απέναντι στο θέμα του χρέος». Τόνισε δε την ανάγκη πρώτα να ξανακτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και να παραμείνει η χώρα μας συνεπής στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει τις περιοδείες του στη χώρα, σε μια προσπάθεια άμεσης επαφής με την κοινωνία. Χθες περιόδευσε στην Φωκίδα, ενώ και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσει, κατ’ αρχήν, με επίσκεψή του σε περιοχή της Αττικής.

 

Φίλιππος Πανταζής-euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ