Ρεπορτάζ

Ξεκίνησε η προκαταρκτική για τις προσλήψεις στη ΔΕΥΑΡ

Με τη λήψη έγγραφων εξηγήσεων από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ρόδου αλλά και της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος εξαιτίας της καταβολής μισθοδοσίας σε συμβασιούχους, η απασχόληση των οποίων κρίθηκε παράνομη από το ΑΣΕΠ.

Ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού κ. Στέργος Στάγκας ζήτησε και έλαβε χθες προθεσμία, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα όσα κατέθεσε ο κ. Ελευθέριος Καρανικόλας, πρόεδρος των εργαζομένων της επιχείρησης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Όπως εξήγησε, είναι εργαζόμενος στην ΔΕΥΑΡ από το έτος 1980 με την ειδικότητα του εργατοτεχνίτη – τορναδόρου και απόφοιτος της τεχνικής σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ. Ουσιαστικά, οι γραμματικές του γνώσεις περιορίζονται σε απόφοιτου Δημοτικού Σχολείου.

Από τις 09 Μαΐου 2011, με την ιδιότητα του συνδικαλιστή και κατόπιν απόφασης της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΡ, εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο διοικητικό συμβούλιο.

Όπως εξήγησε, η σημερινή νέα Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ) προήλθε από την συγχώνευση των έξι υφισταμένων στο νησί της Ρόδου Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης. Η διοίκηση ανέλαβε καθήκοντα στις 16-05-2011.

Επεσήμανε ότι δεν είχε ούτε νομικές γνώσεις αλλά ούτε και οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με την λειτουργία της νέας ΔΕΥΑΡ. Για τον σχηματισμό κρίσης επί των συζητουμένων θεμάτων, ελάμβανε υπόψη τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και των νομικών συμβούλων της εταιρίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εισηγήσεις αλλά και τις απόψεις των νομικών συμβούλων, η νέα ΔΕΥΑΡ, αφού έλαβε υπόψη τις διαπιστωτικές πράξεις των τέως διοικητικών συμβουλίων των συνενούμενων ΔΕΥΑ, αποδέχτηκε το σύνολο του προσωπικού των τέως ΔΕΥΑ, σύμφωνα με την ονομαστική κατάσταση και την εργασιακή σχέση εκάστου των εργαζομένων, καθώς και την κατάσταση των παγίων εγκαταστάσεων των τέως ΔΕΥΑ.

Μάλιστα, στο εν λόγω με αριθ. 2/2011 πρακτικό προβλέφθηκε και επιφύλαξη, ότι το προσωπικό θα καταταγεί οριστικά εφόσον έχουν τελεσιδικήσει ή με άλλο τρόπο τακτοποιηθεί, τυχόν διοικητικές ή δικαστικές εκκρεμότητες.

Όπως προκύπτει και από τα πρακτικά συνεδριάσεων της ΔΕΥΑΡ κατά τις συνεδρίες για λήψη αποφάσεων, είτε παρόντες ήταν ο γενικός διευθυντής, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ως και οι νομικοί είτε η απόφαση ελαμβάνετο κατόπιν γνωμοδότησης του νομικού τμήματος της εταιρίας. Οι δε αποφάσεις του Δ.Σ. παραπέμπουν και στις γνωμοδοτήσεις αλλά και στην σχετική νομολογία, όπως αυτή αναφέρεται στις γνωμοδοτήσεις.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν νόμιμες και όπως εξέθεσε ήταν δέσμια υποχρέωση του Δ.Σ. να ενσωματώσει το προσωπικό των τέως ΔΕΥΑ σύμφωνα με τις διαπιστωτικές πράξεις, χωρίς να έχει το δικαίωμα ελέγχου του τρόπου προσλήψεως ή της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Αυτά τα στοιχεία, δεν ετέθησαν υπόψη τους, αφού τα προβλήματα με το προσωπικό της τέως την ΔΕΑΥ Ιαλυσού διακινείτο από το εμπιστευτικό πρωτόκολλο και ως εκ τούτου δεν είχε την απαιτούμενη ενημέρωση.
Όταν λοιπόν την 23-01-2014 έλαβε γνώση της έκθεσης του ΑΣΕΠ, για τους παραπάνω λόγους, υπέβαλε την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ.

Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου