Ειδήσεις

Capital Economics: Κίνδυνος να χαθεί και η φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα

Αυξημένα τα ρίσκα για τις χώρες του ευρωνότου, λόγω των μεταλλάξεων και των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς. Καίριο πλήγμα για την εγχώρια οικονομία, ενδεχόμενη απώλεια και της φετινής τουριστικής σεζόν.

«Καμπανάκι» από την Capital Economics αφού ο κίνδυνος να χαθεί άλλη μια τουριστική σεζόν στην Ελλάδα είναι υπαρκτός και αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες αναφορές του οίκου.

Πιο αναλυτικά, αυξημένοι κίνδυνοι γύρω από την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία), εξαιτίας των μεταλλάξεων του στελέχους του κορωνοϊού και της αργής πρόοδο γύρω από τα εμβολιαστικά προγράμματα, βλέπει το think tank οικονομικής ανάλυσης.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η απώλεια άλλης μιας τουριστικής σεζόν θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και η χαμηλή ταχύτητα των εμβολιασμών συνεπάγεται ότι θα χρειαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα περιοριστικά μέτρα στις χώρες της Ευρωζώνης.

Ακόμη και αν περιοριστούν τα lockdown, οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο στην Ευρώπη, με τους μεγάλους χαμένους να είναι η Πορτογαλία, η Ελλάδα και τα μικρά νησιά της Μεσογείου. Τα δεδομένα από την τεράστια αύξηση των τουριστικών αφίξεων το γ’ τρίμηνο του 2019 καταδεικνύουν πόσο αλληλένδετη και σημαντική είναι η ανάκαμψη των οικονομιών αυτών, από την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών πριν από το καλοκαίρι.

Παράλληλα, ούτε η Ισπανία είναι στο απυρόβλητο και κινδυνεύει περισσότερο αν ο αριθμός των αφίξεων τουριστών διαμορφωθεί χαμηλά την επερχόμενη τουριστική, σενάριο που φαίνεται όλο και πιο πιθανό.

Σύμφωνα με την Capital Economics, μέρος των εσόδων που χάθηκαν εξαιτίας της απουσίας των ξένων τουριστών στις χώρες αυτές ενδέχεται να καλυφθεί από τον εσωτερικό τουρισμό.

Αντίθετα, το Βέλγιο και η Γερμανία θα μπορούσαν ακόμη και να επωφεληθούν από την αύξηση των παραθεριστών που επιλέγουν τον εσωτερικό τουρισμό ενώ κανονικά θα επισκέπτονταν άλλες χώρες.

Πηγή: euro2day.gr

Γιώργος Α. Σαββάκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου