Ειδήσεις

Νυχτερινή απόφαση της ΕΚΤ- μεταμεσονύκτια επικοινωνία Ντράγκι-Τσίπρα-δήλωση Βαρουφάκη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι από τις 11 Φεβρουαρίου δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες, ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας.

Με την απόφαση αυτή του ΔΣ της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες οδηγούνται για άντληση ρευστότητας αποκλειστικά στον Μηχανισμό Εκτακτης Χορήγησης Ρευστότητας (ELA).
Η ΕΚΤ διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι η απόφαση ελήφθη με δεδομένο ότι θεωρείται σχεδόν απίθανη η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τονίζει ότι ελήφθη σε πλήρη εναρμόνιση με τους ισχύοντες κανόνες του Ευρωσυστήματος.

Η ΕΚΤ εξηγεί επίσης πως η απόφασή της να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις «δεν έχει αντίκτυπο στο καθεστώς των ελληνικών τραπεζών».

Νυχτερινή επικοινωνία Μάριο Ντράγκι με Αλέξη Τσίπρα

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Ντράγκι επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα για να τον ενημερώσει για την απόφαση της ΕΚΤ να άρει την αποδοχή των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του επεσήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί συμφωνία με τους εταίρους.

Ανακοίνωση Γ. Βαρουφάκη για την απόφαση της ΕΚΤ

Ανακοίνωση με την οποία απαντά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες, ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας από τις 11 Φεβρουαρίου, εξέδωσε πριν λίγο το Υπουργείο Οικονομικών.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης και αναφέρει πως «δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας». Προσθέτει πως η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΚΤ, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησης του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασής του στον ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνιση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Γιάνης Βαρουφάκης»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου