ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικές αλλαγές για την Παιδεία το 2025: Έρχονται ρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΑΞΗ

Πε­ρί­ο­δος ση­μα­ντι­κών εξε­λί­ξε­ων ανα­μέ­νε­ται να είναι το πρώτο τρί­μη­νο του 2025 για τον χώρο της Εκ­παί­δευ­σης. Νο­μο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις που φέρ­νουν αλ­λα­γές στην Πρω­το­βάθ­μια και Δευ­τε­ρο­βάθ­μια Εκ­παί­δευ­ση, αλλά και η δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής αί­τη­σης χο­ρή­γη­σης άδειας εγκα­τά­στα­σης και λει­τουρ­γί­ας μη κρα­τι­κών πα­νε­πι­στη­μί­ων συν­θέ­τουν ένα πολύ πυκνό πρώτο τρί­μη­νο.

Ανα­λυ­τι­κά, ήδη από τις 2 Ια­νουα­ρί­ου άρ­χι­σε το διά­στη­μα υπο­βο­λής αί­τη­σης χο­ρή­γη­σης άδειας εγκα­τά­στα­σης και λει­τουρ­γί­ας των Νο­μι­κών Προ­σώ­πων Πα­νε­πι­στη­μια­κής Εκ­παί­δευ­σης, των λε­γό­με­νων και μη κρα­τι­κών πα­νε­πι­στη­μί­ων, διά­στη­μα το οποίο θα διαρ­κέ­σει έως την 1η Μαρ­τί­ου 2025.

Με­γά­λο στοί­χη­μα για την ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας και το επί­κε­ντρο του εν­δια­φέ­ρο­ντος είναι όχι μόνο ο αριθ­μός των αι­τή­σε­ων, σε συν­δυα­σμό με τα ονό­μα­τα των πα­νε­πι­στη­μί­ων που θα κά­νουν το πρώτο αυτό βήμα για την Ελ­λά­δα. Αξί­ζει να ση­μειω­θεί, ότι οι αι­τή­σεις θα πρέ­πει πρώτα να πε­ρά­σουν από τον έλεγ­χο της Εθνι­κής Αρχής Ανώ­τα­της Εκ­παί­δευ­σης (ΕΘΑΑΕ). Όσες αι­τή­σεις λά­βουν το «πρά­σι­νο φως», θα έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα να λει­τουρ­γή­σουν από τη νέα ακα­δη­μαϊ­κή χρο­νιά, τον Σε­πτέμ­βριο του 2025.

Επι­πλέ­ον, μέσα στους πρώ­τους μήνες του 2025 ανα­μέ­νο­νται και οι ανα­κοι­νώ­σεις για την εντα­τι­κο­ποί­η­ση των δρά­σε­ων διε­θνο­ποί­η­σης των δη­μο­σί­ων ΑΕΙ, μέσω συ­νερ­γειών με εκ­παι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα εγνω­σμέ­νου κύ­ρους από το εξω­τε­ρι­κό.

Με βάση τα πα­ρα­πά­νω, η νέα ακα­δη­μαϊ­κή χρο­νιά που θα εκ­κι­νή­σει τον Σε­πτέμ­βριο του 2025 θα φέρει στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα έναν νέο ακα­δη­μαϊ­κό χάρτη.

Επι­πλέ­ον, με εν­δια­φέ­ρον ανα­μέ­νε­ται το νο­μο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας που πα­ρου­σιά­στη­κε στο τε­λευ­ταίο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο του 2024, λίγο πριν τα Χρι­στού­γεν­να, το οποίο αφορά την ει­σα­γω­γή του Διε­θνούς Απο­λυ­τη­ρί­ου στα Πρό­τυ­πα και Πει­ρα­μα­τι­κά Λύ­κεια. Όπως επα­νέ­λα­βε ο υπουρ­γός Παι­δεί­ας Κυ­ριά­κος Πιερ­ρα­κά­κης, σε ρα­διο­φω­νι­κή συ­νέ­ντευ­ξη την πε­ρα­σμέ­νη Πα­ρα­σκευή, αρ­χι­κά ανα­μέ­νε­ται να υλο­ποι­η­θεί «σε του­λά­χι­στον πέντε Πρό­τυ­πα Λύ­κεια κατά την πρώτη χρο­νιά εφαρ­μο­γής» και με στόχο να εφαρ­μο­στεί σε «όσο το δυ­να­τόν με­γα­λύ­τε­ρη κλί­μα­κα».

Το εν λόγω νο­μο­σχέ­διο, εκτός από το Διε­θνές Απο­λυ­τή­ριο, θα προ­βλέ­πει, σύμ­φω­να με τα όσα έχουν ανα­κοι­νω­θεί μέχρι στιγ­μής, την εν­δυ­νά­μω­ση της αυ­το­νο­μί­ας των σχο­λεί­ων, μέσω της εν­δυ­νά­μω­σης του ρόλου του διευ­θυ­ντή, ο οποί­ος θα έχει αυ­ξη­μέ­νες αρ­μο­διό­τη­τες, όπως, σύμ­φω­να με τα όσα ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός στην ίδια συ­νέ­ντευ­ξη, να επι­λέ­γει τους υπο­διευ­θυ­ντές του, να δίνει προ­τε­ραιό­τη­τα στην αξιο­λό­γη­ση συ­γκε­κρι­μέ­νου συ­να­δέλ­φου, καθώς επί­σης και να μπο­ρεί να έχει απο­φα­σι­στι­κό ρόλο όσον αφορά το ωρο­λό­γιο πρό­γραμ­μα.

«Οι ιδε­ο­λη­ψί­ες το 2025 δεν έχουν χώρο στην εκ­παί­δευ­ση γιατί δεν υπάρ­χει η πο­λυ­τέ­λεια της ακι­νη­σί­ας, καλώς ή κακώς. Πρέ­πει να φύγει η χώρα μπρο­στά και για να φύγει μπρο­στά πρέ­πει να κάνει τα αυ­το­νό­η­τα. Κοινή λο­γι­κή για το πώς πρέ­πει να λει­τουρ­γούν τα σχο­λεία μας και το πώς να εν­δυ­να­μώ­νε­ται ο εκ­παι­δευ­τι­κός, αλλά και να μπο­ρεί να υπάρ­χει ταυ­τό­χρο­να η επο­πτεία του», τό­νι­σε ο κ. Πιερ­ρα­κά­κης χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Το εν λόγω νο­μο­σχέ­διο θα προ­βλέ­πει επί­σης την ίδρυ­ση δύο αθλη­τι­κών σχο­λεί­ων (ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσ­σα­λο­νί­κη), τη θε­σμο­θέ­τη­ση του Ανοι­κτού Σχο­λεί­ου (με στόχο να κα­τα­στούν οι σχο­λι­κές μο­νά­δες χώροι ζω­ντα­νοί και πο­λυ­λει­τουρ­γι­κοί, με αθλη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, ελεύ­θε­ρο παι­χνί­δι, λέ­σχες ανά­γνω­σης, δια­λέ­ξεις και σχο­λές γο­νέ­ων), τη ρύθ­μι­ση λει­τουρ­γί­ας των Κέ­ντρων Με­λέ­της, καθώς επί­σης και την ψη­φιο­ποί­η­ση σε όλα τα επί­πε­δα της εκ­παι­δευ­τι­κής κοι­νό­τη­τας.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται, επί­σης, ότι κατά το πρώτο εξά­μη­νο του 2025 θα τε­θούν σε πι­λο­τι­κή εφαρ­μο­γή οι εξής εφαρ­μο­γές:

-e-αι­τή­σεις: με­τα­θέ­σεις, με­τα­τά­ξεις, απο­σπά­σεις, άδειες εκ­παι­δευ­τι­κών

-e-teachers: δί­αυ­λος επι­κοι­νω­νί­ας με το σχο­λείο τους, τη Διεύ­θυν­ση Εκ­παί­δευ­σης και την Πε­ρι­φε­ρεια­κή Διεύ­θυν­ση Εκ­παί­δευ­σης.

-e-parents: πρό­σθε­τη προ­βο­λή πλη­ρο­φο­ριών για τη δι­δα­χθεί­σα ύλη, ημε­ρο­λό­γιο δρά­σε­ων, υπεύ­θυ­νες δη­λώ­σεις γο­νέ­ων κ.τλ.

Με ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον ανα­μέ­νε­ται, επί­σης, μέσα στον Ια­νουά­ριο, η ανα­κοί­νω­ση των λε­πτο­με­ρειών της σύμ­βα­σης που θα διέ­πει την ίδρυ­ση και λει­τουρ­γία των Δη­μο­σί­ων Ωνά­σειων Σχο­λεί­ων.

Όπως ανέ­φε­ρε ο κ. Πιερ­ρα­κά­κης, θα ακο­λου­θη­θεί το μο­ντέ­λο του Ωνά­σειου Καρ­διο­χει­ρουρ­γι­κού Κέ­ντρου: «Το μο­ντέ­λο αυτό έχει και­νο­το­μί­ες. Θα πά­ρου­με αυτή την κουλ­τού­ρα και την αρωγή του Ιδρύ­μα­τος Ωνάση και θα τη με­τα­φέ­ρου­με στο σύ­στη­μα εκ­παί­δευ­σης», τό­νι­σε.

Το Δί­κτυο θα αφορά σε 22 υφι­στά­με­να Γυ­μνά­σια και Λύ­κεια, σε 11 ευά­λω­τες πε­ριο­χές, που «αντι­με­τω­πί­ζουν κοι­νω­νι­κές και οι­κο­νο­μι­κές προ­κλή­σεις», σύμ­φω­να με το Ίδρυ­μα Ωνάση. Όπως έχει ανα­κοι­νω­θεί άτυπα από το υπουρ­γείο, τον Σε­πτέμ­βριο του 2025 ανα­μέ­νε­ται να εκ­κι­νή­σουν τη λει­τουρ­γία τους τα πρώτα 6 Γυ­μνά­σια και 6 Λύ­κεια και το Σε­πτέμ­βριο του 2026 τα υπό­λοι­πα 5 Γυ­μνά­σια και 5 Λύ­κεια.

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες ανα­κοι­νώ­σεις, το δί­κτυο των σχο­λεί­ων αυτών, ανα­μέ­νε­ται να ανα­βαθ­μι­στεί όχι μόνο σε επί­πε­δο δομών και υπο­δο­μών, αλλά και σε επί­πε­δο εκ­παι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, δί­νο­ντας σε πε­ρισ­σό­τε­ρους από 6.000 μα­θη­τές την ευ­και­ρία να συμ­με­τά­σχουν σε ένα νέο μο­ντέ­λο εκ­παί­δευ­σης, που «θα συν­δυά­ζει το πε­ριε­χό­με­νο της δη­μό­σιας παι­δεί­ας με την πρω­το­πο­ρία, τη σύγ­χρο­νη γνώση και τις δε­ξιό­τη­τες που απαι­τεί ο 21ος αιώ­νας». Η συ­νέρ­γεια αυτή, όπως ανα­φέ­ρε­ται σχε­τι­κά από την πλευ­ρά του Ιδρύ­μα­τος Ωνάση, «έχει στόχο να ανοί­ξει νέους ορί­ζο­ντες στη δη­μό­σια εκ­παί­δευ­ση, για να έρθει το Σχο­λείο του Αύριο στο σή­με­ρα, χτί­ζο­ντας ένα μέλ­λον γε­μά­το ευ­και­ρί­ες για όλα τα παι­διά, με επί­κε­ντρο σχο­λεία ανοι­χτά στις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες».

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.