ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα «κάγκελα» οι έμποροι με το αλαλούμ του click away – Ύστατη «μάχη» για επιβίωση

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Click away

Κινη­το­ποι­ή­σεις ετοι­μά­ζουν οι έμποροι – Ποιοι αντι­με­τω­πί­ζουν μεγάλο πρό­βλημα με την αιφ­νι­δια­στική απα­γό­ρευση του click away για μια εβδο­μάδα και τι γίνεται με τις παρα­δό­σεις – Στα­μπου­λί­δης: Τη Δευτέρα θα επα­να­λει­τουρ­γή­σει το click-away

Με χαμένη ουσια­στικά τη φετινή εορ­τα­στική σεζόν και καμία ελπίδα για άμεση επι­στροφή σε κάποιου είδους κανο­νι­κό­τητα, το λια­νε­μπό­ριο αντι­με­τω­πί­ζει τη μεγα­λύ­τερη πρό­κληση των τελευ­ταίων δεκα­ε­τιών, με το δια­κύ­βευμα για πλήθος επι­χει­ρή­σεων να είναι η επι­βί­ωση τους.

Αν και το υπ. Ανά­πτυ­ξης σκια­γρα­φούσε το σχέδιο για τη στα­διακή – εν ευθέτω χρόνω – επα­να­λει­τουρ­γία της αγοράς μέσω της μεθόδου του click inside, η ξαφνική απόφαση για επιβολή γενικού lockdown έχει προ­κα­λέ­σει νέα προ­βλή­ματα και επι­πλο­κές σε μία ήδη προ­βλη­μα­τική αγορά.

Μάλιστα, όπως φαί­νε­ται, η έναρξη της περιό­δου των χει­με­ρι­νών εκπτώ­σεων στις 11 Ιανουα­ρίου, όπου συνήθως γίνεται ένας τζίρος 5 – 6 δισ ευρώ ως το τέλος Φλεβάρη, θα γίνει κατά πάσα πιθα­νό­τητα μέσω των ψηφια­κών κανα­λιών πώλησης. Ήδη μάλιστα οι μεγάλες εται­ρείες κυρίως του χώρου ένδυσης φρό­ντι­σαν από χθες να ξεκι­νή­σουν καμπά­νιες με εκπτώ­σεις ως 60% και 70% μέσω των e-shop τους σε μία προ­σπά­θεια να ξεστο­κά­ρουν όσο το δυνατόν γρη­γο­ρό­τερα.

Στα­μπου­λί­δης: Click away ξανά από την Δευτέρα

«Από τη Δευτέρα 11 Ιανουα­ρίου, εφόσον όλα πάνε καλά, θα ανοί­ξουν ξανά τα κατα­στή­ματα που λει­τούρ­γη­σαν και μέσα στις γιορτές και θα επα­νέλ­θει το click away, για το οποίο επι­βρα­βεύ­τηκε η επιλογή της κυβέρ­νη­σης, καθώς βοη­θή­θη­καν πολλοί κλάδοι να επιπ­βιώ­σουν» σημεί­ωσε ο γενικός γραμ­μα­τέας Κατα­να­λωτή Πανα­γιώ­της Στα­μπου­λί­δης, μιλώ­ντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε ο κ. Στα­μπου­λί­δης «τα βιβλιο­πω­λεία έγραψαν ρεκόρ τζίρου, τα παι­χνί­δια σχεδόν κάλυψαν τη ζημία του έτους, οι μεγάλες επι­χει­ρή­σεις ηλε­κτρο­νι­κού και ηλε­κτρι­κού εξο­πλι­σμού κατέ­γρα­ψαν 35-40% του όγκου τους, ενώ οι μικρές επι­χει­ρή­σεις της γει­το­νιάς πραγ­μα­το­ποί­η­σαν ικα­νο­ποι­η­τικό τζίρο». Σύμφωνα με τον Γ.Γ.  Κατα­να­λωτή είναι τρεις οι λόγοι που επι­λέ­χθηκε το click away: «Να απο­συμ­φο­ρη­θεί ο τομέας των ταχυ­με­τα­φο­ρών, να εξυ­πη­ρε­τη­θούν οι κατα­να­λω­τι­κές ανάγκες και να δια­σω­θούν επο­χι­κοί κλάδοι». 

Ο κ. Στα­μπου­λί­δης ξεκα­θά­ρισε ότι δεν είναι ώρα να πάμε στο click in shop, το οποίο όμως θα είναι το αμέσως επόμενο μέτρο. «Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση, είμαστε όμως έτοιμοι όταν δοθεί το πράσινο φως από τους ειδι­κούς να είναι το επόμενο βήμα, που θα έχει πάλι κανόνες, όπως η ανα­λο­γία του κόσμου ανά τετρα­γω­νικό μέτρο, η επο­πτεία της μετα­κί­νη­σης» κατέ­ληξε.

Στα «κάγκελα»

Η συντρι­πτική πλειο­ψη­φία των μικρο­ε­μπό­ρων πάλι που δεν έχουν τις υπο­δο­μές να αντα­πε­ξέλ­θουν στην «ψηφιακή μάχη» που δίδεται για έναν σαφώς μικρό­τερο τζίρο, βρί­σκο­νται στα «κάγκελα» ζητώ­ντας ακόμα πιο γενναία μέτρα στή­ρι­ξης δεδο­μέ­νου ότι ο κίν­δυ­νος για τσου­νάμι λου­κέ­των κάθε μέρα γίνεται και μεγα­λύ­τε­ρος. Ήδη πλη­ρο­φο­ρίες του newmoney.gr ανα­φέ­ρουν ότι πλέον υπάρχει μία αυξα­νό­μενη πίεση στους συν­δι­κα­λι­στι­κούς φορείς του εμπορίου για κινη­το­ποι­ή­σεις προ­κει­μέ­νου να υπο­γραμ­μι­στεί με όσο το δυνατόν πιο εμφα­τικό τρόπο η δια­μαρ­τυ­ρία των εμπόρων για την ανα­στολή δρα­στη­ριό­τη­τας εδώ και τρεις μήνες. Υπο­γραμ­μί­ζο­ντας μάλιστα πως η περί­ο­δος των εκπτώ­σεων απο­τε­λεί την τελευ­ταία ευκαι­ρία, κυρίως για κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση, ώστε να κατα­φέ­ρουν να καλύ­ψουν μέρος της ζημιάς που έχουν υποστεί και παράλ­ληλα να αντε­πε­ξέλ­θουν στα χρέη που συσ­σω­ρεύ­ο­νται.

Οι πρώτες κινη­το­ποι­ή­σεις

Μάλιστα χθες οι επαγ­γελ­μα­τι­κοί φορείς της ΠΕ Κοζάνης κατέ­βα­σαν τα μέλη τους σε μεγάλη αυτο­κι­νη­το­πο­μπή δια­μαρ­τυ­ρίας στα γραφεία της περι­φέ­ρειας Δυτικής Μακε­δο­νίας με πολλούς απ’ τους συμ­με­τέ­χο­ντες να παρα­δί­δουν τα κλειδιά των κατα­στη­μά­των τους καθώς και τα σημειώ­ματα απ’ τις υπο­χρε­ώ­σεις που εξα­κο­λου­θούν να «τρέχουν». Πιο δυνα­μική κινη­το­ποί­ηση ετοι­μά­ζουν οι μικρο­έ­μπο­ροι των λαϊκών αγορών της Ανατ. Μακε­δο­νίας και Θράκης, οι οποίοι έχουν ανα­κοι­νώ­σει ότι την ερχό­μενη Δευτέρα θα κλεί­σουν την Εγνατία Οδό ως ένδειξη δια­μαρ­τυ­ρίας. Και παράλ­ληλα μέρα τη μέρα πλη­θαί­νουν οι ανα­κοι­νώ­σεις – επι­στο­λές δια­μαρ­τυ­ρίας εμπο­ρι­κών συλ­λό­γων με πάγιο αίτημα περισ­σό­τερα μέτρα στή­ρι­ξης.

«Θα πρέπει να ληφθούν γεν­ναιό­τερα μέτρα στή­ρι­ξης, απο­κλει­στικά για τις μικρές και πολύ μικρές επι­χει­ρή­σεις, οι οποίες απο­τε­λούν τον βασικό παρά­γο­ντα δια­τή­ρη­σης της κοι­νω­νι­κής συνοχής κάτι που συστη­μα­τικά υπο­τι­μά­ται ως προς τις επι­πτώ­σεις του στην ανα­πτυ­ξιακή δια­δι­κα­σία» σημεί­ωνε σε ανα­κοί­νωση της χθες η η Γενική Συνο­μο­σπον­δία Επαγ­γελ­μα­τιών Βιο­τε­χνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) φρο­ντί­ζο­ντας να ρίξει τα βέλη της κατά των κυβερ­νη­τι­κών χει­ρι­σμών.

«Οι φτωχές επι­δό­σεις ανα­φο­ρικά με την ενί­σχυση του ΕΣΥ,  τον απο­τε­λε­σμα­τικό έλεγχο  των συνόρων, την εξα­ντλη­τική ιχνη­λά­τηση και τα συστη­μα­τικά τεστ για τον Covid-19,  έχουν οδη­γή­σει στην επιβολή ανορ­θό­δο­ξων ρυθ­μί­σεων λει­τουρ­γίας των επι­χει­ρή­σεων (πχ click away), στην άρση και εκ νέου επιβολή ορι­ζό­ντιων περιο­ρι­σμών (lockdown ακορ­ντεόν) που έχουν κου­ρά­σει και κλο­νί­σει την πίστη των πολιτών» σημεί­ωνε η ανα­κοί­νωση. «Επι­πλέον, στις μικρές και πολύ μικρές επι­χει­ρή­σεις είναι διάχυτη η αίσθηση πως τα μέτρα στή­ρι­ξης που λαμ­βά­νο­νται στο­χεύ­ουν περισ­σό­τερο στην εξα­σφά­λιση των λίγων μεγάλων επι­χει­ρή­σεων, έναντι αυτών που απο­τε­λούν την συντρι­πτική πλειο­ψη­φία της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας στην Ελλάδα και παράλ­ληλα τον μεγα­λύ­τερο εργο­δότη», τόνιζε μεταξύ άλλων.

Πάντως τόσο απ’ το υπ. Ανά­πτυ­ξης όσο και απ’ το υπ. Οικο­νο­μι­κών δια­μη­νύ­ουν πως θα υπάρξει νέος γύρος με επι­πρό­σθετα μέτρα στή­ρι­ξης των εμπόρων τα οποία και θα ανα­κοι­νω­θούν αργό­τερα.

«Πονο­κέ­φα­λος» οι παρα­δό­σεις του click away

Εν τω μεταξύ παρά­γο­ντες της αγοράς εξη­γού­σαν στο newmoney.gr ότι ως το τέλος της εβδο­μά­δας θα ομα­λο­ποι­η­θεί η κατά­σταση με τα προ­βλή­ματα στις παρα­δό­σεις προ­ϊ­ό­ντων που προ­κλή­θη­καν απ’ την αιφ­νι­δια­στική απα­γό­ρευση του click away. Πιο απο­τε­λε­σμα­τική λύση είναι η παρά­δοση κατ’ οίκον με ίδια μέσα, η οποία και δρο­μο­λο­γεί­ται κατόπιν συνεν­νό­η­σης με τον πελάτη. Σε περί­πτωση ακύ­ρω­σης της παραγ­γε­λίας τότε επι­στρέ­φο­νται τα χρήματα στον πελάτη. Το μεγα­λύ­τερο πρό­βλημα παρα­τη­ρεί­ται στις παραγ­γε­λίες που βάσει της εμπο­ρι­κής πολι­τι­κής κάθε κατα­στή­μα­τος επι­βα­ρύ­νο­νται με έξοδα απο­στο­λής, κυρίως σε ογκώδη αντι­κεί­μενα.

Πηγή: newmoney.gr

Στέλιος Μορ­φί­δης

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.