Aκρως αποκαλυπτική του τρόπου δράσης του 62χρονου Κρητικού, «εγκέφαλου» του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης λαθραίων οινοπνευματωδών ποτών που εξαρθρώθηκε σε Ρόδο και Κρήτη είναι η έρευνα των αστυνομικών του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.
Οι αστυνομικοί, όπως έγραψε η «δημοκρατική», προχώρησαν στην σύλληψη, τεσσάρων ημεδαπών (τριών ανδρών και γυναίκας) ηλικίας 62, 57, 38 και 30 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για παράβαση της Νομοθεσίας περί Εθνικού Τελωνειακού κώδικα, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης ακόμη δέκα άτομα.
Αναλυτικότερα, ο 62χρονος εκμεταλλευόμενος το ειδικό καθεστώς φορολόγησης που εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη προέβαινε σε προμήθεια – διακίνηση και διάθεση στην κατανάλωση, χωρίς έγγραφη άδεια της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής. Προμηθεύονταν σε μειωμένες τιμές μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από επιχειρήσεις πωλήσεως οινοπνευματωδών ποτών που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου Ν. Δωδεκανήσου, όπου ισχύει μειωμένος κατά πενήντα τοις εκατό (50%) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης.
Πιο συγκεκριμένα ο 62χρονος προμηθευόταν σε μειωμένες τιμές μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από δύο επιχειρήσεις της Ρόδου και συγκεκριμένα μια επιχείρηση χονδρικής πώλησης ποτών, τροφίμων και ειδών super market και μια κάβα ποτών.
Για τα εν λόγω εμπορεύματα (αλκοολούχα ποτά) υπήρχε εικονική πώληση, σε επιχειρηματίες της Ρόδου, ενώ στην πραγματικότητα, (με την άμεση και αναγκαία συνδρομή στελεχών μεταφορικής εταιρείας της Ρόδου) μεταφέρονταν λάθρα, από το νησί της Ρόδου στο Ηράκλειο Κρήτης χωρίς να δηλωθούν στην Τελωνειακή αρχή για την καταβολή του αναλογούντος φόρου.
Ο 62χρονος παρελάμβανε από γραφείο μεταφορικής εταιρείας στο Ηράκλειο, τα αλκοολούχα ποτά και στη συνέχεια προέβαινε στην περαιτέρω εμπορία αυτών, είτε σε κάβες εμπορίας ποτών σε Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο είτε σε λοιπούς επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Ηράκλειο με σκοπό το κέρδος.
Με βάση τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από την 28.10.2017 έως την σύλληψή του, ο 62χρονος προμηθεύονταν και διακινούσε παρανόμως αλκοολούχα ποτά από τη Δωδεκάνησο στην Κρήτη σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση, προσπορίζοντας στον εαυτό του παράνομο οικονομικό όφελος.
Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι ο 62χρονος με την συνδρομή ενός 45χρονου Ροδίτη, που αποτελούσε και τον σύνδεσμό του με λοιπούς επιχειρηματίες της Ρόδου, μια 31χρονη υπεύθυνη λειτουργίας μεταφορικής εταιρείας στη Ρόδο, ενός 38χρονου Ροδίτη, υπευθύνου της κάβας στη Ρόδο, ενός 33χρονου Ροδίτη, υπεύθυνου του καταστήματος πώλησης ειδών σε χονδρική στη Ρόδο, προμηθευόταν και διακινούσε παρανόμως αλκοολούχα ποτά ενώ τα παραστατικά αγοράς των ποτών εκδίδοντο επ’ ονόματι δύο επιχειρηματιών της Ρόδου, ηλικίας 45 και 31 ετών.
Οι πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν ότι οι μεταξύ των εμπλεκομένων συνεννοήσεις έχουν καταγραφεί από τον κοριό της ΕΛΑΣ ενώ προέκυψε ότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα ποτά κατέληγαν σε δύο κάβες ποτών για μεταπώληση στη Νεάπολη και την Αγίο Νικόλαο Κρήτης.
Τον 62χρονο φέρονται επίσης να συνέδραμαν δύο Ρουμάνες οι οποίες απέκρυπταν μέρος των λαθραίων αλκοολούχων ποτών.
Από την ίδια έρευνα φέρεται επιπλέον να προέκυψε ότι στον 62χρονο παρείχαν άμεση ή απλή συνδρομή στην λαθρεμπορία κι άλλοι Ροδίτες και συγκεκριμένα ένας 39χρονος οδηγός, ένας 44χρονος υπάλληλος της εταιρείας χονδρικής, μια 42χρονη, υπάλληλος της ίδιας επιχείρησης, ένας 45χρονος υπάλληλος της κάβας, μια 52χρονη επιχειρηματίας κι ένας 51χρονος επιχειρηματίας.
Προέκυψε εξάλλου ότι κατά το χρονικό διάστημα της έρευνας ο 62χρονος προμηθεύτηκε, διακίνησε από τη Ρόδο στην Κρήτη και εμπορεύτηκε, επιπλέον 2.832 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών, ενώ προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση λόγω του εορταστικού τριημέρου της Πρωτοχρονιάς είχε μεταβεί την Τετάρτη 27.12.2017 στο νησί της Ρόδου, όπου και μερίμνησε για την επιπλέον προμήθεια με τον ίδιο τρόπο, διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών από συγκεκριμένες επιχειρήσεις πώλησης, τα οποία είχαν τοποθετήσει σε όχημα το οποίο θα ερχόταν από τη Ρόδο με πλοίο της γραμμής στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή ανδρών του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και υπαλλήλων του Τμήματος Εμπορίου του Τελωνείου Ηρακλείου, πραγματοποίησαν έλεγχο στο εν λόγω όχημα ιδιοκτησίας εταιρείας Μεταφορών, το οποίο προσήλθε και παρέλαβε 57χρονος, οδηγός της εταιρείας.
Κατά της διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, στο εν λόγω όχημα, σε οικίες σε Ηράκλειο και σε Άγιο Νικόλαο, συνελήφθησαν οι τρεις ημεδαποί 57χρονος και 38χρονος (οδηγός και υπεύθυνος εταιρείας) και ο 62χρονος, ενώ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.793 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών.
Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ύστερα από σχετική ενημέρωση, του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθη η 30χρονη, η οποία είναι υπεύθυνη της μεταφορικής εταιρείας στη Ρόδο.
Επιπλέον, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με συνδρομή στελεχών Τελωνείου Ρόδου, διενεργήθηκαν στοχευμένες έρευνες σε χώρους εμπλεκόμενων επιχειρήσεων δικαιοδοσίας τους, κατά τις οποίες εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος παραστατικών εγγράφων που επιβεβαιώνουν τις παράνομες συναλλαγές ως αποτυπώθηκαν ανωτέρω.
Η συνολική κατασχεθείσα ποσότητα των 2.793 φιαλών αλκοολούχων ποτών διαφόρων ειδών παραδόθηκε στο Τελωνείο Ηρακλείου, όπου μαζί τις 2.832 φιάλες, που με απόλυτη βεβαιότητα προέκυψε ότι διακινήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας και δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν για να κατασχεθούν, προσδιορίστηκαν διαφυγόντες φόροι – δασμοί για το Ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους 49.303,36 ευρώ.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, προέκυψε, ότι ο 62χρονος ανέπτυξε παράλληλη δράση στην προμήθεια, διακίνηση και εμπορία μη επεξεργασμένου καπνού από το Αγρίνιο στο Νομό Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 28.10.2017 έως και 23.12.2017, προμηθεύτηκε τμηματικά πέντε τουλάχιστον φορές, από 26χρονο ημεδαπό, διαχειριστή αποθήκης ΚΤΕΛ Αγρινίου, συνολική ποσότητα μη επεξεργασμένου καπνού βάρους 102,5 κιλών, μη υποκείμενων σε δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του ελληνικού δημοσίου, την οποία διέθεσε προς πώληση σε χρήστες καπνικών προϊόντων του νομού Ηρακλείου, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.
Οι ποσότητες του μη επεξεργασμένου καπνού διακινούνταν από το Αγρίνιο στο Ηράκλειο μέσω της γραμμής υπεραστικού ΚΤΕΛ, επιμελώς κρυμμένες σε συσκευασίες υπό ψευδή στοιχεία παραλήπτη, ενώ αντιστοίχως εκτελούνταν η αντίστροφη ροή χρημάτων.
Οι διαφυγόντες φόροι – δασμοί για το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη εμπορία της εν λόγω ποσότητας καπνού ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 24.811,37 ευρώ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ