Ο δήμαρχος ενός προαστίου του Παρισιού διέψευσε ότι αρνήθηκε την ταφή σε δημοτικό κοιμητήριο ενός βρέφους Ρομά και υποστήριξε ότι το προσωπικό του δήμου παρερμήνευσε τις εντολές του και τα μέσα ενημέρωσης απομόνωσαν τα σχόλιά του.

Ο Κριστιάν Λεκλέρκ, ο συντηρητικός δήμαρχος του Σαμπλάν, περίπου 23 χιλιόμετρα νοτίως του Παρισιού, προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien το οποίο υποστήριζε ότι αρνήθηκε την ταφή σε κοριτσάκι Ρομά μόλις δέκα εβδομάδων, το οποίο πέθανε πριν από μερικές μέρες από το “σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου”, επειδή όπως είπε το κοιμητήριο “είχε λίγους διαθέσιμους τάφους”.

“Προτεραιότητα δίνεται σε εκείνους που πληρώνουν τους δημοτικούς φόρους”, γράφει το δημοσίευμα ότι δήλωσε ο Λεκλέρκ.

Όπως είπε όμως ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο, “ποτέ δεν αρνήθηκα αυτή την ταφή” και πρόσθεσε ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας στον οποίο μίλησε “υπερέβαλε” και χρησιμοποίησε τη δήλωσή του “εκτός πλαισίου”.

“Υπήρχε επιλογή μεταξύ του Κορμπέιγ και του Σαμπλάν. Συμφώνησα το πρωί της Τετάρτης για όποιο από τα δύο. Έχω κρατήσει και το γραπτό μήνυμα που το αποδεικνύει”, είπε ο Λεκλέρκ αλλά διευκρίνισε ότι ενδεχομένως η απάντησή του να μην ήταν αρκετά σαφής κι ως εκ τούτου να προκάλεσε σύγχυση στους υπαλλήλους του δήμου.

Οι διαμαρτυρίες του δημάρχου δεν φαίνεται πάντως να μείωσαν την οργή του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος καταδίκασε σήμερα μέσω Twitter “την άρνηση να ταφεί ένα παιδί εξαιτίας της καταγωγής του”, κάτι που χαρακτήρισε “προσβολή στην μνήμη του, προσβολή στις αξίες της Γαλλίας”.

euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ