Συνεντεύξεις

Ευδοκία Αποστολίδη – Πάττα: «Η γυναίκα που είναι θύμα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να σπάσει την σιωπή της!»

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών προκειμένου να αναδείξει το σημαντικό αυτό πρόβλημα με την παγκόσμια διάσταση. Στερεότυπα και δυσλειτουργικές κοινωνικές αντιλήψεις «στιγματίζουν» ακόμα την σύγχρονη κοινωνία και δρουν αποτρεπτικά προκειμένου οι γυναίκες θύματα βίας να αναζητήσουν βοήθεια. Το «στίγμα» καθίσταται τόσο ισχυρό, που έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των θυμάτων σε επικίνδυνες καταστάσεις. Για τους λόγους αυτούς, υπάρχει μεγάλος «αόρατος αριθμός» περιπτώσεων κακοποίησης, οι οποίες δεν καταγράφονται πουθενά και δεν προσμετρούνται στα επίσημα στατιστικά. Η μαύρη λίστα ωστόσο των γυναικοκτονιών μεγαλώνει, καθώς ήδη, στους πρώτους εννιά μήνες του 2022, 16 γυναίκες δολοφονήθηκαν από συζύγους ή συντρόφους τους, όπως συνέβη και το προηγούμενο έτος. Γι’ αυτό, είναι αναγκαία η διαρκής ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα στερεοτυπικά πρότυπα και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις που τροφοδοτούν το φαινόμενο.
Στο πλαίσιο συμπλήρωσης ενός έτους λειτουργίας του Δικτύου κατά της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας Ρόδου προτεραιότητα αποτελεί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τα θέματα ισότητας, έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Το Δίκτυο απαρτίζεται από τα ακόλουθα συμβαλλόμενα μέρη: Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών), Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου -Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε και Φιλότιμο Ίδρυμα. Αρωγοί του Δικτύου είναι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου με το Τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας και η Α’ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Οικολογίας, Ισότητας και Πρωτογενούς Ανάπτυξης κυρία Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη μίλησε στην «δ» για το Δίκτυο και τα φαινόμενα Έμφυλης Βίας στην Ρόδο.

• Κυρία Πάττα, μιλήστε μας για έργο που επιτελεί το Δίκτυο κατά της Έμφυλης και Οικογενειακής Βίας Ρόδο. Έκλεισε ήδη ένας χρόνος λειτουργίας και συμμετέχουν πολλοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι.
Το Δίκτυο, είναι μια πρωτοβουλία που συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας από φορείς που ενωμένοι σαν μια γροθιά δίνουμε τον αγώνα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου αυτού. Η βία προϋπήρχε. Απλά, τώρα είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι και μιλάμε. Στο Δίκτυο συμμετέχει ο Δήμος Ρόδου με τις Δομές του, οι οποίες αποτελούν προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020 και υλοποιούνται από το τμήμα εφαρμογής προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων γυναικών όπου έχω την τιμή να είμαι εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος. Με αξιόλογα στελέχη που πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και αυτό φαίνεται από την πολύ αξιόλογη δουλειά που γίνεται. Σκοπός μας, είναι η άρτια συνεργασία ώστε να υπάρχει σωστή ενημέρωση για την αντιμετώπιση των περιστατικών που φτάνουν σε κάθε φορέα ώστε να γνωρίζει τον τρόπο αντιμετώπισης παρέχοντας τις απαραίτητες και κυρίως τις σωστές πληροφορίες στα άτομα που φτάνουν εκεί. Το Δίκτυο συστάθηκε πριν από ένα χρόνο σε μια τραγική στιγμή: με αφορμή την δολοφονία της άτυχης 31χρονης Ντόρας Ζαχαριά, που βρήκε φρικτό θάνατο από τα χέρια του συντρόφου της.
Ενημερώνουμε λοιπόν και ζητάμε από όλους να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά σε περιστατικά που υπάρχουν γύρω μας. Η ενημέρωση στην αλλαγή της νοοτροπίας όλων μας, διότι μόνο αυτή θα αλλάξει το φαινόμενο της Βίας.
• Στην Ρόδο είναι πολλά τα περιστατικά της Έμφυλης και Οικογενειακής Βίας; Είναι ανησυχητικά τα ποσοστά;
Στην Ρόδο είχαμε και έχουμε περιστατικά Εμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας. Από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι και σήμερα έχουν βοηθηθεί περί τις 580 γυναίκες που έχουν προσφύγει για βοήθεια στις Δομές που διαθέτει ο Δήμος Ρόδου.
• Πρόσφατα δηλώθηκε ότι πολλές γυναίκες (και μαζί με τα παιδιά τους) έχουν απευθυνθεί στις δομές που υπάρχουν (Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Ρόδου). Περιγράψτε μας ποια είναι η λειτουργία της κάθε δομής και πώς μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες σε αυτές;
Πρόσφατα εγκαινιάσαμε τα νέα γραφεία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Ρόδου, σε έναν νέο χώρο κατάλληλο ώστε η γυναίκα να αισθάνεται ασφαλής και με την δυνατότητα πρόσβασης σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Όταν η γυναίκα πάρει την απόφαση να ζητήσει βοήθεια από τα στελέχη του Συμβουλευτικού μας Κέντρου, είναι η νέα αρχή που κάνει ώστε να δει ότι ΔΕΝ είναι μόνη της. Κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος και δικηγόρος είναι εκεί να την ακούσουν. Ανάλογα με την περίπτωση αν χρειαστεί μπορεί να φιλοξενηθεί στον Ξενώνα με τα παιδιά της ηλικίας μέχρι 15 ετών, έναν χώρο ασφαλή, που φυλάσσεται όλο το εικοσιτετράωρο. Εκεί, η γυναίκα μπορεί να μείνει μέχρι έξι μήνες, να βοηθηθεί ώστε να μπορέσει να βγει ξανά στην κοινωνία και να συνεχίσει την ζωή της. Ο σκοπός είναι να συνεχίσει την ζωή της και όχι να την κρατήσουμε κλεισμένη μέσα στον Ξενώνα. Εκεί με την βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων, η γυναίκα θα ξεκουραστεί και θα μπορέσει να πάρει τον χρόνο που χρειάζεται για να δει τα πράγματα πιο καθαρά, θα ενημερωθεί για τα δικαιώματά της, για τις παροχές που δικαιούται σε εργασία αλλά και στην καθημερινότητά της. Καλύπτεται από το πρόγραμμα εύρεσης ενοικίασης σπιτιού, με πληρωμένα τα ενοίκια δυο ετών και την αγορά οικοσυσκευών που θα χρειαστεί.
Στον Ξενώνα υπάρχει και παιδαγωγός ώστε να βοηθά τα παιδιά στα μαθήματά τους το απόγευμα και να απασχολούνται δημιουργικά. Επίσης μέσα από αυτές τις Δομές, γίνεται ενημέρωση στα σχολεία με άδεια του Υπουργείου Παιδείας γιατί μόνον μέσα από εκεί μπορούμε να αλλάξουμε το ζήτημα που ονομάζεται ‘Εμφυλη Βία’. Να σημειώσουμε ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες, παρέχονται δωρεάν!
• Ποιο μήνυμα θα δίνατε στις γυναίκες που ζουν υπό καθεστώς έμφυλης και οικογενειακής βίας;
Η Γυναίκα που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει λύση. Να σπάσει την ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ.
Να αγαπήσει τον εαυτό της και να καταλάβει ότι αξίζει τα καλύτερα. Οι εποχές έχουν αλλάξει και αξίζει τα καλύτερα.
Μάλιστα σε περίπτωση που υπάρχουν και παιδιά πρέπει να δώσει το παράδειγμα ότι η βία δεν έλυσε ποτέ τα προβλήματά μας. Ένα παιδί που αναπτύσεται μέσα στην βία όταν μεγαλώσει θα του έχουμε μάθει να λύνει και αυτό, τα προβλήματά του χρησιμοποιώντας τη βία. Από εκεί θα αλλάξουν τα πράγματα. Είναι θέμα παιδείας. Μακάρι να έρθει γρήγορα η ώρα που όλα αυτά να αποτελούν παρελθόν…

Υπενθυμίζω: 15900 Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΟ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου