Τοπικές Ειδήσεις

«Προβλέπω δυστυχώς τα ίδια για αύριο: Έχουμε 2018. Βλέπετε καμία ανάπτυξη σήμερα;»

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός έδωσε συνέντευξη στο Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 F.M. και στον δημοσιογράφο Αντώνης Κοκορίκο. Στη συνέντευξη απάντησε σε ερωτήσεις για τις επερχόμενες εκλογές, για τις ευθύνες που υπάρχουν, πολιτικές και όχι μόνο, για την οικονομική κατάσταση της χώρας για την «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής», την παραπληροφόρηση των πολιτών, και για την παροχολογία εκεί που θα έπρεπε να έχουμε ανάπτυξη.

Ολόκληρη η συνέντευξη ακολουθεί:
«Δημοσιογράφος: Λοιπόν, πάμε να συζητήσουμε λίγο τα θέματα της επικαιρότητας με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΚΙΝΑΛ τον κ. Δημήτρη Κρεμαστινό που είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλή σας ημέρα κ. Κρεμαστινέ.
Δ. Κρεμαστινός: Καλημέρα σας, πως είστε;
Δημοσιογράφος: Εδώ, προσπαθούμε κι εμείς, δεν ξέρουμε που σας πετυχαίνουμε, αν είστε στην Αθήνα ή στα Δωδεκάνησα κάπου.
Δ. Κρεμαστινός: Στη Ρόδο βρίσκομαι.
Δημοσιογράφος: Άρα δηλαδή από τα σενάρια εκλογών που διακινεί το Μέγαρο Μαξίμου, εσείς σε ποιο τείνετε να καταλήξετε; Ότι θα είχαμε εκλογές τον Μάρτιο το αργότερο ή τον Οκτώβριο.
Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε, εκλογές ξέρουμε ότι η 4έτια κλείνει ουσιαστικά τον Οκτώβριο και είναι λίγο απίθανο να δεχτεί κανείς ότι θα εξαντληθεί η 4ετία, διότι προηγούνται οι Ευρωεκλογές που είναι ουσιαστικά γενικές εκλογές, οπότε ό,τι αποφασιστεί εκεί περίπου το ίδιο ή και χειρότερο θα συμβεί τον Οκτώβριο για την κυβέρνηση. Κατά συνέπεια δεν έχει λόγο να πάει στην 4ετία, δεν περιμένει δηλαδή κάτι καλύτερο από τον Μάιο στον Οκτώβριο, κάτι να αλλάξει.
Δημοσιογράφος: Θα κερδίσει 5 μήνες.
Δ. Κρεμαστινός: Συμφωνώ, θα μπει και το καλοκαίρι στη μέση, τότε δεν νομίζω ότι περιμένει από εκεί να έχει κέρδος πολιτικό, με την παράταση της προεκλογικής περιόδου, έτσι τουλάχιστον βλέπω εγώ.
Δημοσιογράφος: Μα η συζήτηση κ. Κρεμαστινέ δεν είναι αν θα έχει κέρδος, αλλά αν θα έχει ζημιά, εδώ είναι το κουμπί.
Δ. Κρεμαστινός: Αυτό λέω, αν δεν έχει κέρδος, θα έχει ζημιά. Οπότε, εκ των πραγμάτων, η μόνη περίπτωση να γίνουν προ του Μαΐου οι εκλογές είναι να μην προκύψει η συμφωνία των Πρεσπών είτε, αν θέλετε, ενεργητικά είτε παθητικά. Δηλαδή, εάν θέλει η κυβέρνηση να πει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί σε μεμονωμένους βουλευτές όταν δεν έχει ουσιαστικά στήριξη από τον συγκυβερνήτη της, μπορεί να προσφύγει σε εκλογές άνετα. Δεν μπορεί να πει ότι εγώ θα πάρω απόφαση με βάση σε 2 – 3 βουλευτές.
Δημοσιογράφος: Πράγματι ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί ρητά στον Ευρωπαϊκό παράγοντα και στον Αμερικανικό παράγοντα, τα λέω έτσι σεμνά, ότι θα εγκρίνει την συμφωνία των Πρεσπών αυτή η Βουλή.
Δ. Κρεμαστινός: Με την προϋπόθεση ότι θα έχει την πλειοψηφία, έτσι;
Δημοσιογράφος: Και έχει πει σε όλους τους τόνους ότι έχει πλειοψηφία. Λέτε ότι ούτε αυτό θα καταφέρει να υλοποιήσει;
Δ. Κρεμαστινός: Αυτό δεν είναι δεδομένο ότι έχει πλειοψηφία. Υποθέτει ότι έχει πλειοψηφία.
Δημοσιογράφος: Μα υπάρχουν πρόθυμοι, που το έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και από το Ποτάμι και από άλλους ανεξάρτητους.
Δ. Κρεμαστινός: Και πρόκειται να έχουν 151, δηλαδή το Ποτάμι θα ψηφίσει ολόκληρο;
Δημοσιογράφος: Είναι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μερικοί μεμονωμένοι.
Δ. Κρεμαστινός: Είναι όλοι οι ανεξάρτητοι που θα ψηφίσουν; Αυτή τη στιγμή είναι οριακό το αποτέλεσμα, οπότε την τελευταία στιγμή μπορεί είτε θετικά είτε αρνητικά να προκύψει οτιδήποτε. Καταλάβατε; δεν αμφισβητώ την πρόθεση ή την διάθεση του Πρωθυπουργού αλλά άλλο είναι η πρόθεση και η διάθεση και άλλο είναι η ετυμηγορία της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.
Δημοσιογράφος: Βέβαια σε αυτές τις εκλογές περισσότερο πρέπει να έχουμε τον νου μας στο τι θα γίνει μετά τις εκλογές για να μπορέσουμε να καθορίσουμε μια τακτική.
Δ. Κρεμαστινός: Μετά τις εκλογές είναι πολύ δύσκολο το τοπίο, διότι απλούστατα έχουμε δείξει ότι οι Έλληνες δεν έχουμε την σοφία όχι των Πορτογάλων ή των Ιρλανδών ή των Ιταλών, αλλά ούτε καν των αδερφών μας των Κυπρίων. Διότι αν είχαμε καταλάβει ότι το ΔΝΤ δεν είναι απαίτηση του Γιώργου Παπανδρέου αλλά της κας Μέρκελ, πράγμα το οποίο αποδείχτηκε, εάν είχαμε καταλάβει ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος εκτός από το να δανειστούμε με τον τρόπο που δανειστήκαμε δηλαδή με τα μνημόνια, θα είχαμε εφαρμόσει το 1ο μνημόνιο και δεν θα είχαμε ούτε το PSI του 2ου μνημονίου, ούτε τα capital controls του 3ου μνημονίου, ούτε το ΥπερΤαμείο για 100 χρόνια. Τίποτε δεν θα είχαμε από όλα αυτά. Θα είχαμε εφαρμόσει απλώς το 1ο μνημόνιο. Είμαστε σοφοί λοιπόν ως λαός; Σαν λαός, εννοώ, όλοι μας; Δεν είμαστε.
Και τώρα ακόμη το ίδιο λέμε. Όλοι μιλάμε για ανάπτυξη, αλλά δεν διασφαλίζονται οι όροι της ανάπτυξης. Εάν είχαμε ανάπτυξη από το 1ο μνημόνιο, δεν θα είχαμε τίποτε από τα δεινά που έχουμε. Κινδυνεύουν οι συντάξεις και βλέπετε δεν παίρνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση τον νόμο πίσω. Τον νόμο τον αφήνει έτσι στον αέρα. Κινδυνεύουν λοιπόν οι συντάξεις, και αν γλιτώσουν φέτος, του χρόνου τι θα γίνει; του παραχρόνου; Άρα λοιπόν κινδυνεύουν οι συντάξεις, κινδυνεύουν τα πάντα και δεν διαφαίνεται ανάπτυξη. Διότι τι ανάπτυξη μπορεί να γίνει όταν οι Τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν; Είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη σε μια Χώρα όταν ο τραπεζικός τομέας αδυνατεί να δανείσει, δηλαδή να δώσει λεφτά για να γίνουν επενδύσεις; Πως θα γίνουν όλα αυτά; Αλλά βλέπετε ότι δεν γίνονται συζητήσεις ούτε στη Βουλή ούτε και σε εσάς τους δημοσιογράφους. Υπάρχει μια ποδοσφαιροποίηση της δημόσιας ζωής με συνθήματα κ.λπ. και βεβαίως το μέλλον δεν προοιωνίζεται ωραίο, να μην πω άλλη λέξη…
Δημοσιογράφος: Τίποτε καλό. Αυτό είναι πάντως μια οπτική η οποία έχει συνέπεια από την αρχή ως το τέλος αν τα βλέπεις τα πράγματα από την πλευρά των πολιτικών. Γιατί αν τα βλέπεις από την πλευρά του πολίτη, δεν μπορώ να έχω σαν πολίτης εμπιστοσύνη σε αυτό το σύστημα που προεκλογικά μου λέει άσπρο και μετά μου κάνει μαύρο, μετά τις εκλογές μου κουνάει το δάχτυλο και μου λέει «δεν ψήφισες καλά, έπρεπε να ψηφίσεις όπως σου είπα εγώ».
Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε, όταν λέω όλοι μας, είναι οι πολιτικοί, είναι οι δημοσιογράφοι, είναι και ο λαός, αυτό σημαίνει όλοι μας.
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά η λαϊκή εντολή είναι εναντίον των μνημονίων και η πολιτική που ακολουθούν στην σειρά Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟΚ., και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι υπέρ των μνημονίων. Αν παίρνετε εντολές από την Μέρκελ όπως το είπατε και εσείς καθαρά, δεν ήταν επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά ήταν επιλογή της Μέρκελ το ΔΝΤ, πηγαίντε να σας ψηφίσει η Μέρκελ. Κατεβείτε στην Γερμανία που κατεβαίνει και ο Βαρουφάκης.
Δ. Κρεμαστινός: Ωραία, αυτό λέω κι εγώ. Ότι δηλαδή ο λαός αυτός παραπληροφορείται από εσάς τους δημοσιογράφους ότι υπάρχει και κάποιος άλλος δρόμος. Και όταν ακούω εγώ ότι υπάρχει και κάποιος άλλος δρόμος, δεν θα ακολουθήσω τον μονόδρομο, αυτό το κάνετε εσείς.
Δημοσιογράφος: Μα δεν ισχυρίστηκε προεκλογικά ο δημοσιογράφος ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Το ισχυρίστηκε ο Σαμαράς και ψηφίστηκε, το ισχυρίστηκε το ΠΑ.ΣΟΚ. αρχικά και καταψηφίστηκε μετά και το ισχυρίστηκε και ο Τσίπρας.
Δ. Κρεμαστινός: Αλλά αν είχαμε πραγματικά δημοσιογραφία, θα έπρεπε τα μεγάλα συγκροτήματα να πουν «αυτό δεν γίνεται».
Δημοσιογράφος: Αυτό πράγματι είναι αυτοκριτική που πρέπει να κάνουμε όλοι οι δημοσιογράφοι.
Δ. Κρεμαστινός: Εδώ βγαίνουν δημοσιογράφοι και κάνουν συνέχειες εκπομπών ότι υπάρχουν λεφτά στην Κίνα, στην Ρωσία και μας περιμένουν και ιστορίες για αγρίους. Ποιος τα έλεγε αυτά; Ο κόσμος φταίει όταν ακούει τέτοια; Ο κόσμος είναι πάντα υποψιασμένος και λέει «κάτι γίνεται και δεν παίρνουν τα λεφτά», θέλουν να ξεπουλήσουν την Χώρα, ενώ δεν ήταν έτσι και απεδείχθη από τα 3 μνημόνια και το 4ο που τρέχει τώρα. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να γίνει μια αυτοκριτική των πάντων αρχής γενομένης από τους πολιτικούς μετά οι δημοσιογράφοι και μετά ο κόσμος φυσικά. Αλλά ο κόσμος έχει λιγότερη ευθύνη, θα το πω κι εγώ παρ’ όλο που δεν είμαι από αυτούς που χαϊδεύουν τα αυτιά του κόσμου, έχει λιγότερη ευθύνη διότι καθοδηγείται, κακά τα ψέματα, αλλά έχει κι αυτός ευθύνη.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποιος, υπάρχουν μερικοί από όλα τα κόμματα και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τους δημοσιογράφους από τον κόσμο που είναι υπέρ της συναίνεσης. Αλλά η συναίνεση ιδίως σε θέματα συνταγματικά πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον για 2 Βουλές, δηλαδή για 4 χρόνια, για 8 χρόνια. Ενδεχομένως να θέλει και 16, ενδεχομένως και 32, αλλά χρειάζονται 8 χρόνια για να γίνει έστω 1 συνταγματική αναθεώρηση.
Δ. Κρεμαστινός: Γι’ αυτό είπα και οι δημοσιογράφοι. Εγώ στη Βουλή στον προϋπολογισμό του 2010, μιλώντας είπα «που πάει το ΠΑ.ΣΟΚ.;», «που πάει ο Παπανδρέου και δεν κάνει συναίνεση μιλώντας στον προϋπολογισμό του 2010;». Διότι δεν μπορεί να προχωρήσει. Και τότε μου είχε πει ο Πρωθυπουργός «τι είναι αυτά που λες; μόνος σου τα λες;» και είπα «θα το δείτε μπροστά σας». Και σε 6 μήνες περίπου ζητούσε να βρει συναίνεση με τον Σαμαρά, ο οποίος Σαμαράς είχε διαγράψει την κα Μπακογιάννη γιατί είχε πει «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το μνημόνιο».
Εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά συνιστούν ευθύνες, δεν είδα όμως δημοσιογράφοι που, επαναλαμβάνω, ήμουν τότε σχετικά νέος βουλευτής, διότι βγήκα πρώτη φορά το 2009, να με στηρίξουν, να πουν «αυτά που λέει αυτός ο άνθρωπος βγαίνουν». Δεν το είδα πουθενά. Κι αν έγραψα 2 – 3 άρθρα, τα άρθρα ξεχάστηκαν. Ποιος τα θυμάται σήμερα; Εγώ είχα προβλέψει ότι θα είχαμε αυτό το κατάντημα που έχουμε σήμερα και προβλέπω και για αύριο και λέω τα ίδια λόγια για τον απλούστατο λόγο ότι δεν βλέπω μπροστά μου την περίφημη ανάπτυξη που την λένε όλοι από το 2009 και το 2010. Που είναι; Έχουμε 2018. Βλέπετε καμία ανάπτυξη σήμερα;
Δημοσιογράφος: Οι εκλογές αυτές επομένως λέτε δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα πρέπει να σκεφτούμε από τώρα πως θα ψηφίσουμε στις μεθεπόμενες εκλογές.
Δ. Κρεμαστινός: Αν πάμε με τα ίδια «μυαλά» δεν λύνεται το πρόβλημα. Πως θα λυθεί το πρόβλημα; Αφού οι συνιστώσες του προβλήματος παραμένουν οι ίδιες. Οι συνιστώσες του προβλήματος δεν έχουν αλλάξει. Και τώρα τι; Θα έρχονται τα κόμματα το ένα θα λέει «εγώ θα δώσω τόσα» άλλος θα λέει «εγώ τόσα». Παροχές εγώ ακούω, δεν ακούω ανάπτυξη από κανέναν. Γι’ αυτό που λέει η Ν.Δ., ότι θα ελαττώσει τους φόρους κ.λπ., μα αν δεν έχει πλεόνασμα θα αναγκαστεί να κόψει συντάξεις, υπάρχει νομοθεσία, πως θα γίνει;
Δημοσιογράφος: Γιατί από την άλλη πλευρά είναι πιο ρεαλιστική η πολιτική που εξήγγειλε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ότι θα διορίσει 15.000 δημόσιους υπαλλήλους; Έχει λεφτά να διορίσει;
Δ. Κρεμαστινός: Όχι βέβαια, αυτό σας λέω.
Δημοσιογράφος: κ. Κρεμαστινέ, σας ευχαριστούμε πολύ. Είσαστε μια φωνή διαφορετική, ίσως γι’ αυτό δεν θέλουμε να ακούμε αυτά που λέτε.
Δ. Κρεμαστινός: Δεν θέλω να είμαι αυτό που λέτε εσείς οι δημοσιογράφοι «πολιτικός».
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, σας ευχαριστούμε πολύ. Παρ’ όλα αυτά, στις εκλογές, θα είστε υποψήφιος υποθέτω στα Δωδεκάνησα.
Δ. Κρεμαστινός: Αυτό είναι ένα θέμα που το αποφασίζω πάντα στο τέλος.
Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ, καλή σας ημέρα.

Δ. Κρεμαστινός: Εγώ σας ευχαριστώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου