Ειδήσεις

Δραματικά τα στοιχεία για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις

Ένας στους 10 νοσηλευόμενους σε ελληνική κλινική θα νοσήσει από κάποια λοίμωξη, η οποία μπορεί αν τον οδηγήσει μέχρι το θάνατο.

Χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας κοστίζουν σε ετήσια βάση οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στη χώρα μας, καθώς πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη, η οποία περιελάμβανε και την Ελλάδα, έδειξε ότι 1 στους 10 Έλληνες (ποσοστό 9,6%) που νοσηλεύονται, εμφάνισε κάποια λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια σε μια συγκεκριμένη ημέρα. Το απογοητευτικό αυτό στοιχείο ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από δημοσίευμα του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Lancet, το οποίο ανέφερε ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα από πολυανθεκτικά μικρόβια έφτασε τους 1626 για το 2018.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και, δυστυχώς, η χώρα μας και οι υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας! Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι κάθε μέρα περίπου 100.000 νοσηλευόμενοι αναπτύσσουν κάποια νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον ακριβή αριθμό των θανάτων να είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Υπουργός Υγείας κάνει λόγο για περισσότερους από 50.000 θανάτους ενώ τα επίσημα στοιχεία του NHS «μιλούν» για το ¼ αυτών (13.455).

Η αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων απαιτεί πρόσθετες δαπάνες που περιλαμβάνουν την παράταση των ημερών νοσηλείας, πρόσθετες υπηρεσίες (εξοπλισμός – αντιμικροβιακή θεραπεία, εργαστηριακές εξετάσεις), ανθρώπινους πόρους και μια σειρά άλλων υγειονομικών αλλά και κοινοτικών υπηρεσιών. Το άμεσο ιατρικό κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό και απειλεί τα συστήματα υγείας αλλά και ξεχωριστά τις υγειονομικές μονάδες (ΕΕ: 7 δισ. ευρώ, ΗΠΑ: 28,4 δισ. δολάρια έως 33,8 δισ. δολάρια, ΗΒ: 1 δισ. λίρες) ετησίως.

Αυτό βέβαια, αποτελεί ακόμα επαχθέστερο φορτίο για την χώρα μας, καθώς τόσο η οικονομική κρίση, οι ελλείψεις σε απαραίτητες υποδομές και υλικά, αλλά κυρίως η λόγω της κρίσης υποστελέχωση των νοσοκομείων, είναι και επιβαρυντικοί παράγοντες αλλά παράλληλα, και γενεσιουργά αίτια αύξησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Το τεράστιο θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της αντιμετώπισής τους στη χώρα μας, αποτελεί τον πυρήνα της θεματολογίας του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελέγχου Λοιμώξεων που πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων στις 6-8 Νοεμβρίου 2019, στην Αθήνα.

πηγή news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου