Ειδήσεις

Τρ. Αλεξιάδης: Έρχονται ειδικές φορολογικές ζώνες

Τη δημιουργία ειδικών φορολογικών ζωνών στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες δοκιμάζονται από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που υπάρχει σε γειτονικές χώρες. Είπε, χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στο συνέδριο Capital+Vision “Εξωστρέφεια και Ελληνική Οικονομία: Η ώρα της ανασυγκρότησης”, ότι μια ελληνική επιχείρηση που πουλάει ουίσκι στην ακριτική Ελλάδα χρεώνει τον πελάτη της ειδικό φόρο κατανάλωσης 11 ευρώ, ενώ στην αμέσως γειτονική χώρα χρεώνεται φόρος μόλις 3 ευρώ.
Στις ειδήσεις της ομιλίας του είναι και η προαναγγελία αλλαγών στη φορολογία των καπνικών προϊόντων “σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε χώρες του εξωτερικού”. Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, τόνισε ότι ειδικά στον τομέα των καπνικών θα υπάρξουν μέτρα, προκειμένου να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο.
Ο κ. Αλεξιάδης ανέπτυξε σε σημεία και τις αλλαγές που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στον τομέα της φορολογίας στο επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και το 2016. Ειδικότερα:
– Θα ξεκινήσει ευρύς κοινωνικός διάλογος για τις αλλαγές που απαιτούνται στη φορολογία.
– Έρχονται αλλαγές το 2016 στη φορολογία των επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, οι οποίες θα λαμβάνουν υπ’όψιν την ύφεση και τη κρίση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
– Θα έλθει ρύθμιση εθελοντικής δήλωσης κεφαλαίων που βρίσκονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με πολύ αυστηρές ποινές για όσους αποκρύψουν στοιχεία. Στη συνέχεια, θα έλθει, όπως είπε, το Περιουσιολόγιο, στο οποίο σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να δηλωθούν πίνακες ζωγραφικής και κοσμήματα, αλλά μέσω αυτού θα αποκαλυφθούν επιχειρήσεις του εξωτερικού και άλλα δεδομένα που θα προκαλέσουν μεγάλη έκπληξη στην Ελλάδα. Ξεκαθάρισε ο ίδιος ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το Περιουσιολόγιο για την επιβολή φόρου περιουσίας.
– Εντός του 2016 θα εξομοιωθούν οι αντικειμενικές με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων μέσω της δημιουργίας ενός συστήματος υπολογισμούς των εμπορικών τιμών.
– Εντός του 2016 θα έλθει ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα έχει εισπρακτικό στόχο όσο και ο ΕΝΦΙΑ, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ.
– Θα εγκατασταθούν παντού μηχανήματα ηλεκτρονικών πληρωμών POS και θα επεκταθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.
– Προανήγγειλε αλλαγές της φορολογίας της ναυτιλίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης, καθώς η ναυτιλία στην Ελλάδα δεν έχει ευνοϊκότερο καθεστώς από άλλες ανταγωνίστριες χώρες.
– Έρχονται αλλαγές και στη φορολογία εισοδήματος και για τα εισοδήματα του 2015, αλλά και του 2016.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου