Συνεντεύξεις

«Η τοπική οικονομία και ο τουρισμός μπαίνουν σε μια μεγάλη δοκιμασία»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν αναπτυξιακό μέτρο, άρα με αναπτυξιακά μέτρα πρέπει να επέλθει η εξισορρόπηση. Όταν συρρικνώνεται η τοπική οικονομία δεν έχουν νόημα οι φοροελαφρύνσεις, που συνιστούν φιλοδώρημα. Πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε μια συνολική επαναξιολόγηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας και εκφράζει το φόβο ότι η τοπική οικονομία οδηγείται στην ύφεση και στη συρρίκνωση χωρίς να υπάρχουν πολιτικές που θα ανασχέσουν αυτή την πορεία.
«Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει νησιωτική πολιτική, νησιωτικό ταμείο για την άμβλυνση των ανισοτήτων, που απορρέουν από τη γεωγραφική ασυνέχεια, το υψηλό μεταφορικό κόστος και τις αδυναμίες που δημιουργούν οι τοπικές οικονομίες μικρής κλίμακας», τονίζει ο κ. Κόνσολας.
Με αφορμή την εφαρμογή του νέου μνημονίου, ο κ. Κόνσολας προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε υφεσιακά μέτρα και κυρίως σε μέτρα υπερφορολόγησης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.
Δεδομένου ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ, ο κ. Κόνσολας δηλώνει ότι υποστηρίζει ανοικτά την υποψηφιότητα του κ. Βαγγέλη Μειμαράκη.

Η συνέντευξη του κ. Μάνου Κόνσολα, αναλυτικά:
Καταργήθηκαν τελικά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και στη Ρόδο. Τι σημαίνει η υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης για τους νησιώτες;
Η τοπική οικονομία και ο τουρισμός μας μπαίνουν σε μια μεγάλη δοκιμασία. Ουσιαστικά καθίστανται μη ανταγωνιστικοί. Αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά που θα δουν το κόστος ζωής και διαβίωσης να αυξάνεται. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση Σύριζα, έθεσε η ίδια σε αμφισβήτηση το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Να σας υπενθυμίσω ότι ο κ. Βαρουφάκης ανοιγόκλεινε, διαρκώς ,το θέμα ενώ υπήρχε και η σχετική προετοιμασία του εδάφους με την στοχοποίηση του τουρισμού αλλά και των νησιών μας, που θεωρήθηκαν οι πηγές της φοροδιαφυγής. Ο κ. Τσίπρας δεν τήρησε καμία υπόσχεση και καμία δέσμευσή του απέναντι στους νησιώτες. Έφτασαν στο σημείο να εντάξουν την Ρόδο στο οριζόντιο μέτρο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ σε 6 νησιά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Πολύ φοβάμαι ότι η τοπική μας οικονομία οδηγείται στην ύφεση και στη συρρίκνωση χωρίς να υπάρχουν πολιτικές που θα ανασχέσουν αυτή την πορεία.
• Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, όπως τους γνωρίζαμε. Οι βουλευτές του Σύριζα μιλάνε για φοροελαφρύνσεις. Η δική σας θέση ποια είναι;
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν αναπτυξιακό μέτρο, άρα με αναπτυξιακά μέτρα πρέπει να επέλθει η εξισορρόπηση. Δεν έχουν νόημα οι φοροελαφρύνσεις, οι οποίες από ό,τι έχω καταλάβει θα αφορούν ελάχιστους. Όταν συρρικνώνεται η τοπική οικονομία δεν έχουν νόημα οι φοροελαφρύνσεις που συνιστούν φιλοδώρημα.
Πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε μια συνολική επαναξιολόγηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Για παράδειγμα, ένα νησί που απέχει δύο ώρες από τον Πειραιά δεν μπορεί να έχει τους ίδιους συντελεστές ΦΠΑ με τη Ρόδο ή την Κω, όπου το κόστος μεταφοράς προσώπων, προϊόντων, υπηρεσιών και πρώτων υλών είναι πολλαπλάσιο. Πρέπει να πάμε σε μια ορθολογική κλίμακα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Κατά δεύτερο λόγο, η περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι νησιωτική πολιτική, δεν αντιμετωπίζει τα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικότητας. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει νησιωτική πολιτική, νησιωτικό ταμείο για την άμβλυνση των ανισοτήτων που απορρέουν από τη γεωγραφική ασυνέχεια, το υψηλό μεταφορικό κόστος και τις αδυναμίες που δημιουργούν οι τοπικές οικονομίες μικρής κλίμακας. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα αλλά και για εμάς τους Δωδεκανήσιους. Αξίζει να το παλέψουμε και να διεκδικήσουμε τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής.
Με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας ή θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη ύφεση; Επιπλέον ο πρωθυπουργός εκτιμά πως γρήγορα η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές αν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Αυτό και μόνο αποδεικνύει την άγνοια του κ. Τσίπρα. Ακόμα και αν αύριο το πρωί γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές. Γιατί; Γιατί απλούστατα, οι 9 μήνες της διακυβέρνησης Σύριζα οδήγησαν σε πλήρη αποσταθεροποίηση την ελληνική οικονομία και κλόνισαν την εμπιστοσύνη. Ενώ το 2014 έκλεισε με οριακό αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης, το 2015 θα κλείσει με ύφεση 2 έως 3%. Είναι δυνατόν να βγει η χώρα στις αγορές το 2016 όπως λέει ο κ. Τσακαλώτος; Ποιος τους πιστεύει πλέον;
• Αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων εξήγγειλε ο Τρύφων Αλεξιάδης, και δήλωσε ότι οι αποδείξεις θα ισχύουν για το 2015, αλλά το 2016 το αφορολόγητο θα εξαρτάται από τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Μπορεί να εφαρμοσθεί τελικά το συγκεκριμένο μέτρο από όλους ακόμη και από τους ηλικιωμένους, που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτά;
Αν θυμάστε ήμουν από τους πρώτους που είχε καταθέσει πρόταση για τη χρήση πλαστικού χρήματος, συναρτώντας την με την παροχή φορολογικών κινήτρων για τον πολίτη αλλά και τον επιχειρηματία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι με οριζόντιες διατάξεις δεν μπορεί να επιβληθεί η χρήση πλαστικού χρήματος, πρέπει να υπάρχουν και κίνητρα. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς σχεδιάζει η κυβέρνηση, οφείλω όμως να επισημάνω ότι η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών συνδέεται με τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν την υψηλή προμήθεια που παίρνουν για τη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές.
Εκεί πρέπει να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση.
Πολλά έχουν αναφερθεί για τις αλλαγές που θα γίνουν στο φορολογικό σύστημα. Θα ψηφίσετε μέτρα που θα φέρουν σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις;
Είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε υφεσιακά μέτρα και κυρίως σε μέτρα υπερφορολόγησης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων για να μην αγγίξει ο κ.Τσίπρας τους «πελάτες» του, το Βαθύ Κράτος. Δεν υπάρχουν πλέον αντοχές αλλά και περιθώρια. Να σας υπενθυμίσω ότι τον προηγούμενο Δεκέμβριο είχαμε αρχίσει να μιλάμε για μια σταδιακή απομείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα γιατί είχαν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι. Χρειάστηκαν μόλις 7 μήνες «δημιουργικής» ή διαλυτικής ασάφειας και αυτοσχεδιασμών για να εκτροχιαστεί πλήρως η κατάσταση.
• Ποια είναι η βέλτιστη λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος;
Η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, να εγκαταλείψει ιδεοληψίες που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ανοχύρωτη χώρα.Τα νησιά μας και ιδιαίτερα η Κως, πλήρωσαν βαρύ τίμημα και πολύ φοβάμαι ότι οι αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό, θα αποτυπωθούν στη νέα χρονιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε το δρόμο στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Πέρα από την αναλογική κατανομή των προσφύγων τέθηκε και το ζήτημα του διαχωρισμού προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Έγινε ξεκάθαρο ότι οι τελευταίοι πρέπει να επαναπροωθούνται στις χώρες από τις οποίες ήρθαν. Να επισημάνω ότι η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ σταμάτησε την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών. Τέθηκε επίσης θέμα φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, γιατί θαλάσσια σύνορα υπάρχουν ό,τι και αν λέει ο κ. Τσίπρας αλλά και δημιουργίας κέντρων σε τρίτες χώρες προκειμένου να εξετάζονται εκεί όλες οι αιτήσεις ασύλου και να ταξιδεύουν, νόμιμα, οι πρόσφυγες.
Στην τελική ευθεία εισέρχονται στη ΝΔ οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου. Έπρεπε να γίνει αυτό ειδικά τώρα; Θα στηρίξετε την υποψηφιότητα του κ. Β. Μεϊμαράκη;
Η διαδικασία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι δεδομένο όμως ότι θα μπορούσε να γίνει την Ανοιξη, μαζί με το συνέδριό μας. Αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται, να αναζητά αρχηγό με όρους life style. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αναζητά έναν αντί-Τσίπρα όπως λέγεται. Είναι δυνατόν να αποτελεί πρότυπο ο κ.Τσίπρας για τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και για ποιο λόγο; Για τα ψέματα που είπε, για τον λαϊκισμό του; Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη πρέπει να ανοιχθεί στην κοινωνία, να μιλήσει με ειλικρίνεια στους πολίτες, να κάνει αυτοκριτική και να αναθεωρήσει πολιτικές επιλογές και πρακτικές που απομάκρυναν από κοντά μας ανθρώπους που μας στήριζαν. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει αποδείξει ότι ξέρει να λειτουργεί ενωτικά και συνθετικά, η διαμόρφωση όμως μιας εναλλακτικής και αξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης είναι υπόθεση όλων μας.
Πρόσφατα η πρόεδρος της ΝΟΔΕ εξήγγειλε διαγραφές στελεχών από τη ΝΔ. Χρειάζεται να γίνει αυτό τώρα που τα στελέχη πρέπει να συσπειρωθούν περισσότερο;
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Με νέες δομές και κανόνες που θα δεσμεύουν όλα τα μέλη της.
Η έννοια του μέλους πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο, κανείς δεν μπορεί να μπαινοβγαίνει στην παράταξη όποτε θέλει ή όποτε τον συμφέρει. Αυτοί που έκαναν άλλες επιλογές και στράφηκαν εναντίον της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένο ότι δεν ανήκουν στην παράταξη. Αυτό που προέχει είναι να ξαναφέρουμε κοντά μας τον απλό πολίτη, να επανασυνδεθούμε με κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά και διαχρονικά μας στήριζαν και κυρίως με τους νέους ανθρώπους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου