ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κ. Χατζηδάκης: Έρχονται αλλαγές στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Δέσμη μέ­τρων για την χρήση των ψη­φια­κών ερ­γα­λεί­ων και τον πε­ριο­ρι­σμό των με­τρη­τών θα νο­μο­θε­τη­θούν αμέ­σως μετά τις ανα­κοι­νώ­σεις που θα κάνει ο πρω­θυ­πουρ­γός στη ΔΕΘ ώστε να υπάρ­ξουν γρή­γο­ρα απο­τε­λέ­σμα­τα στη μάχη για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της φο­ρο­δια­φυ­γής ανα­φέ­ρει ο υπουρ­γός Εθνι­κής Οι­κο­νο­μί­ας και Οι­κο­νο­μι­κών Κω­στής Χα­τζη­δά­κης σε συ­νέ­ντευ­ξή του στην Κα­θη­με­ρι­νή της Κυ­ρια­κής.

«Στη συ­νέ­χεια η κυ­βέρ­νη­ση θα με­λε­τή­σει μια σειρά άλλων πρω­το­βου­λιών, για ένα φο­ρο­λο­γι­κό σύ­στη­μα πιο δί­καιο και σύγ­χρο­νο. Δεν μι­λά­με για πα­ρα­πά­νω φό­ρους, ο στό­χος μας είναι λι­γό­τε­ροι φόροι. Και η μεί­ω­ση της φο­ρο­δια­φυ­γής θα μας επι­τρέ­ψει να ρί­ξου­με αρ­γό­τε­ρα και τους φο­ρο­λο­γι­κούς συ­ντε­λε­στές» ση­μειώ­νει ο υπουρ­γός. «Ένα από τα θέ­μα­τα που με­λε­τά­με είναι η φο­ρο­λό­γη­ση των ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών…θέ­λου­με να δούμε πως θα έχου­με ένα σύ­στη­μα, το οποίο, χωρίς να θίγει την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα και χωρίς να δη­μιουρ­γεί ζη­τή­μα­τα νο­μι­κής φύ­σε­ως θα οδη­γεί σε πιο δί­καιη φο­ρο­λό­γη­ση, τέ­τοια που να ικα­νο­ποιεί και το περί δι­καί­ου αί­σθη­μα» προ­σθέ­τει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Σε ότι αφορά την αξιο­ποί­η­ση των ψη­φια­κών ερ­γα­λεί­ων ο Κ. Χα­τζη­δά­κης διευ­κρι­νί­ζει, με­τα­ξύ άλλων, ότι: «Ναυαρ­χί­δα της προ­σπά­θειάς μας θα είναι η σύν­δε­ση των POS με τις τα­μεια­κές μη­χα­νές και την ΑΑΔΕ για να κάνει τους αντί­στοι­χους ελέγ­χους. Εκεί θα ασχο­λη­θώ προ­σω­πι­κά ώστε να μην ξε­φύ­γου­με από τα χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα και στους πρώ­τους μήνες του 2024 να έχει ολο­κλη­ρω­θεί η σύν­δε­ση 450.000 επι­χει­ρή­σε­ων. Πα­ράλ­λη­λα προ­χω­ρούν οι πρω­το­βου­λί­ες για τα ηλε­κτρο­νι­κά τι­μο­λό­για, για το myDATA και τη γε­νί­κευ­ση αυτών των πρω­το­βου­λιών. Οι δια­σταυ­ρώ­σεις που έγι­ναν ήδη από την ΑΑΔΕ στη Ζά­κυν­θο και σε νησιά του Αι­γαί­ου τις τε­λευ­ταί­ες μέρες δεί­χνουν ότι η σύν­δε­ση των POS με τις τα­μεια­κές μη­χα­νές μπο­ρεί να φέρει πολύ ση­μα­ντι­κά έσοδα»

«Η σο­βα­ρή δη­μο­σιο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή είναι φι­λο­λαϊ­κή πο­λι­τι­κή» ανα­φέ­ρει ο υπουρ­γός Εθνι­κής Οι­κο­νο­μί­ας και Οι­κο­νο­μι­κών. Όπως ση­μειώ­νει: «Εί­χα­με ένα με­γά­λο πα­κέ­το πα­ρο­χών αμέ­σως μετά την εκλο­γή της κυ­βέρ­νη­σης. Νο­μί­ζω σπα­νί­ως μια κυ­βέρ­νη­ση ψη­φί­ζει την υλο­ποί­η­ση του 50% του προ­ε­κλο­γι­κού της προ­γράμ­μα­τος αμέ­σως μετά τις εκλο­γές. Εμείς το κά­να­με αυτό. Οι πε­ρισ­σό­τε­ρες δεν έχουν υλο­ποι­η­θεί ακόμη, θα υλο­ποι­η­θούν τους αμέ­σως επό­με­νους μήνες ή από 1.1.2024, μι­σθο­λό­γιο και ΕΝΦΙΑ. Από κει και πέρα , τα πε­ρι­θώ­ρια δεν είναι ατε­λεί­ω­τα και διότι πε­ρά­σα­με τα μέτρα για τα οποία εί­χα­με δε­σμευ­τεί και διότι αντι­κει­με­νι­κά δεν το επι­τρέ­πουν οι δη­μο­σιο­νο­μι­κοί στό­χοι της χώρας».

Για την αύ­ξη­ση των συ­ντά­ξε­ων ανα­φέ­ρει ότι θα είναι: «Λίγο πάω από 3%. Αυτό προ­βλέ­πει ο ισχύ­ον νόμος. Θα συ­νο­δευ­τούν από ένα επί­δο­μα στους συ­ντα­ξιού­χους με προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά, όπως είχε δε­σμευ­τεί ο πρω­θυ­πουρ­γός».

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.