Συνεντεύξεις

Χρήστος Ευστρατίου: Κάτι κάνουμε καλά στο Νότιο Αιγαίο

«Κάτι κάνουμε καλά στο Νότιο Αιγαίο», δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και αρμόδιος στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρήστος Ευστρατίου αναφερόμενος στις μεγάλες νίκες και επιτεύγματα της περιφερειακής αρχής στο Νότιο Αιγαίο.
Επίσης, μιλάει για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ασύμμετρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με υφιστάμενα εργαλεία και διαδικασίες. Με νέα έξυπνα εργαλεία, δεν ακολουθούμε τα γεγονότα. Προηγούμαστε…», ενώ για τον τομέα των Μεταφορών, ο κ. Ευστρατίου κάνει αναφορά στις προσπάθειες για την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες και στην εξυπηρέτηση που αξίζει στους ιδιώτες και επαγγελματίες των νησιών μας.


• Κύριε Ευστρατίου η ΠΝΑι είναι η πρώτη σε απορρόφηση πόρων ενώ καταγράφει μεγάλες επιτυχίες σε πολλά επίπεδα όπως τα έργα και ο τουρισμός. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Αυτή η περιφερειακή αρχή δίνει όλες τις μάχες και τα αποτελεσμάτων δείχνουν ότι έχει πράγματι κερδίσει σημαντικές νίκες.
Παραμένει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πρώτη πανελλαδικά στην απορρόφηση πόρων, που σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για τα νησιά και τους ανθρώπους.
Όταν ο παγκόσμιος οργανισμός Τουρισμού προβλέπει επιστροφή του Τουρισμού στο προ πανδημίας επίπεδο από το 2024 και αργότερα, οι προορισμοί στο Νότιο Αιγαίο έχουν υπερβεί τις επιδόσεις ακόμα και της χρονιάς ρεκόρ κατά 14%.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η πρόσφατη νίκη, μετά από επίπονη και μεθοδική προσπάθεια, μετάπτωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο ΙΙ, που πρακτικά συνεπάγεται το διπλασιασμό των ευρωπαϊκών πόρων για την νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021 – 2027. Μητέρα των μαχών την χαρακτήρισε ο ίδιος ο περιφερειάρχης και πώς να μην είναι αφού επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο τις ζωές μας.
Όλες αυτές οι επιτυχίες δεν έρχονται αυτόματα. Ούτε με κάποιον μαγικό τρόπο. Τις κερδίζουμε με αγώνα και προσπάθεια. Κάτι γίνεται καλά στο Νότιο Αιγαίο. Ενδεικτική ότι κάτι κάνουμε καλά εδώ είναι η διαπίστωση στην πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού, ότι ενώ όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας σημείωσαν μείωση, η μόνη Περιφέρεια που κατέγραψε αύξηση είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Και αυτό δηλώνει οικονομική ευμάρεια.


• Πείτε μας περισσότερα για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και την επιτυχία της σημαντικής αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Επί 30 χρόνια απασχολούσε τον τόπο η κατηγοριοποίηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο Ι και δικαίως, καθώς επέφερε μικρότερη συγκριτικά χρηματοδότηση. Προηγήθηκε επίμονος αγώνας του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σοβαρή τεκμηρίωση και ο ευρωπαϊκός κανονισμός εν τέλει άλλαξε. Έτσι, στον Στόχο ΙΙ πλέον, ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου Προγράμματος για το Νότιο Αιγαίο ανέρχεται σε 285,4 εκ. ευρώ, ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, που το Πρόγραμμα είχε εγκριθεί με προϋπολογισμό 168,2 εκ. ευρώ. Σημειώνω ακόμα ότι στην νέα προγραμματική περίοδο έχουμε εξασφαλίσει ειδικό διακριτό χώρο για τα μικρά νησιά, έως 3.100 κατοίκους, τα οποία πλέον απολαμβάνουν τον δικό τους προστατευμένο δημοσιονομικό χώρο, και αυτό είναι μια πρωτοτυπία του δικού μας προγράμματος, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για μία σημαντική νίκη, γιατί περισσότεροι πόροι σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για τα νησιά, για τις υποδομές αλλά και για τις κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων.
• Πώς εξελίχθηκε φέτος η αντιπυρική περίοδος; Είστε ικανοποιημένος από τον βαθμό ετοιμότητας σε επίπεδο της περιοχής ευθύνης σας;
Η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμα και γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός ή χαλάρωση. Μέχρι στιγμής ωστόσο, νιώθω την ικανοποίηση της καίριας παρέμβασης και της προσπάθειας που θέτει σε άμεσο έλεγχο τον κίνδυνο. Πυρκαγιές είχαμε αναπόφευκτα, αλλά ανταποκριθήκαμε με ισχυρά αντανακλαστικά και τις θέσαμε γρήγορα υπό έλεγχο με το ελάχιστο κατά το δυνατό των ζημιών. Φέτος, έχουμε πλέον, για πρώτη φορά, μόνιμα στη Ρόδο 4 πτητικά μέσα, τα οποία παρεμβαίνουν και στα νησιά καθώς και ένα ελικόπτερο με πεζοπόρο τμήμα σε περίπτωση μεγάλου κινδύνου κατηγορίας 4, όπως είχε δεσμευτεί κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
• Ναι, τον περασμένο Μάιο ήρθε στην Ρόδο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι παρουσίασαν το σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Η ΠΝΑι έχει σχέδιο για την περιοχή ευθύνης της;
Στο ερώτημά σας έχει ήδη απαντήσει ο υπουργός κ. Στυλιανίδης, όταν επισκέφθηκε το νησί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ρόδος είναι η πιο προετοιμασμένη περιοχή της Ελλάδας για την αντιπυρική περίοδο.
Η κλιματική κρίση βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας της πολιτικής κάθε χώρας, κάθε κυβέρνησης. Η κλιματική αλλαγή μας δίνει εικόνες και καταστάσεις πρωτόγνωρες για τα νησιά, όπως τους στρωμένους με χιόνι δρόμους στη Ρόδο τον χειμώνα που πέρασε. Και επειδή η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει και οφείλουμε όλοι να προσαρμόσουμε πολιτικές, πρακτικές και συνήθειες σε αυτή την πραγματικότητα.
Από την πλευρά μας, οργανώνουμε την Πολιτική Προστασία με τρόπο που μέχρι σήμερα μας έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ιδιαίτερα κρίσιμες καταστάσεις. Περάσαμε σε μία νέα αντίληψη πρόληψης, με έξυπνα εργαλεία, όπως είναι οι τριετείς συμβάσεις, ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα όχι μόνο από πλευράς πολιτικής προστασίας αλλά και πρόληψης.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ασύμμετρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με υφιστάμενα εργαλεία και διαδικασίες. Δεν ακολουθούμε τα γεγονότα. Προηγούμαστε…
Εκτός από την πρόληψη και την νέα φιλοσοφία έργων, το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που έχουμε πετύχει στην Πολιτική Προστασία είναι αυτά που μας έχουν επιτρέψει την καλύτερη κατά το δυνατόν διαχείριση κάθε πρόκλησης και απειλής.
Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Με νέα φιλοσοφία έργων, υψηλό επίπεδο συνεργασίας, πρόληψη και ετοιμότητα. Αυτό είναι το σχέδιο μας στην Πολιτική Προστασία που αποδίδει.


• Στις αρμοδιότητές σας βρίσκεται εδώ και κάποιους μήνες και ο τομέας των Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τι νέο έχει συντελεστεί στο διάστημα αυτό;
Αυτό που προέχει και συγκεντρώνει και τις δικές μου προσπάθειες στη διεύθυνση αυτή είναι να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και να εξασφαλίσουμε την εξυπηρέτηση που αξίζει στους ιδιώτες και επαγγελματίες των νησιών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόσφατη παρέμβασή μας να διαμορφωθούν οι συνθήκες, ώστε οι κάτοικοι της Λέρου υποψήφιοι για απόκτηση διπλώματος οδήγησης να μπορούν να δίνουν θεωρητικές εξετάσεις στον τόπο κατοικίας τους και να μην υποχρεώνονται να μεταβαίνουν σε άλλο νησί για τον σκοπό αυτό. Επίσης, από την Περιφέρειά μας ξεκινούν πιλοτικά τα πολυθέσια, 6 έως 9 θέσεων, ταξί. Τα 6θέσια έως 9θέσια ταξί θα εμφανιστούν στους ελληνικούς δρόμους, αρχής γενομένης από τα νησιά μας, μετά την υπογραφή από τον περιφερειάρχη 42 αδειών. Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που το Υπουργείο Μεταφορών εμπιστεύθηκε την Περιφέρειά μας για να εισάγει στην Ελλάδα και σήμερα, βάσει αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δικαιώσει αυτή την εμπιστοσύνη. Το πιο σημαντικό όφελος του προγράμματος είναι ότι θα αναβαθμίσει το επίπεδο εξυπηρέτησης των κατοίκων και την εμπειρία των επισκεπτών από τα νησιά μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου