ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Μητσοτάκης διάγγελμα

Μήνυμα στον Ερντο­γάν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκι­νή­σει διάλογο με την Τουρκία και για την ΑΟΖ και για τη υφα­λο­κρη­πίδα, αρκεί η Τουρκία να στα­μα­τή­σει τις προ­κλή­σεις και να απο­σύ­ρει τα πλοία της από την Ανα­το­λική Μεσό­γειο, έστειλε το πρωί της Παρα­σκευής ο Πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, λίγες ώρες μετά τα παι­χνί­δια του ΝΑΤΟ περί δήθεν συμ­φω­νίας για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας.

«Στα­μα­τούν οι προ­κλή­σεις, ξεκι­νούν οι συζη­τή­σεις» είπε με «έξι καθαρές λέξεις» ο Έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός παρου­σιά­ζο­ντας την κατά­σταση στην περιοχή της ανα­το­λι­κής Μεσο­γείου στον Yang Jiechi, το μέλος του Πολι­τι­κού Γρα­φείου και Διευ­θυ­ντή της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σεων της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κίνας τον οποίο υπο­δέ­χθηκε στο Μαξίμου το πρωί της Παρα­σκευής.

«Από τις πολλές και τις υπερ­βο­λι­κές απο­στρο­φές του κ. Ερντο­γάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Στα­μα­τούν οι προ­κλή­σεις, ξεκι­νούν οι συζη­τή­σεις» είπε χαρα­κτη­ρι­στικά ο πρω­θυ­πουρ­γός.

«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζη­τή­σει τον καθο­ρι­σμό των θαλασ­σίων ζωνών στο Αίγαιο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιά­ζε­ται και χωρίς να παρα­βιά­ζε­ται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκι­νή­σουν οι επαφές» συμπλή­ρωσε ο κ. Μητσο­τά­κης.

Το μήνυμα του Πρω­θυ­πουρ­γού:

Ξεκι­νώ­ντας την δήλωσή του ο κ. Μητσο­τά­κης είπε ότι «η χώρα μας εκτός απο την επι­θε­τι­κό­τητα της Τουρ­κίας αντι­με­τω­πί­ζει και ενέρ­γειες που αμφι­σβη­τούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνω­μέ­νων Εθνών. Με μια ρητο­ρική που δια­στρέ­φει την ιστορία και αλλοιώ­νει τη γεω­γρα­φία, υπο­νο­μεύ­ο­ντας τη νομιμ­κό­τηα και με κινή­σεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφά­λεια σε όλη τη Μεσό­γειο».

«Γι’ αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Νίκος Δένδιας, θα επι­δώ­σει στον ΓΓ του ΟΗΕ επι­στολή μου όπου παρου­σιά­ζε­ται η έκνομη δρα­στη­ριό­τητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή δια­μορ­φώ­νει για τη στα­θε­ρό­τητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο» συμπλή­ρωσε ο κ. Μητσο­τά­κης

«Στις δύσκο­λες ημέρες που δια­νύ­νουμε κάθε ένταση σε οποιο­δή­ποτε σημείο του παγκό­σμιου χάρτη συνιστά πρό­κληση για τις δυνά­μεις της ειρήνης και πολύ περισ­σό­τερο όταν αυτή εκδη­λώ­νε­ται στα ανα­το­λικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανα­το­λικά συνορα της Ευρώπης» είπε ακόμη ο πρω­θυ­πουρ­γός.

«Η παρά­νομη δράση της τουρ­κίας συνιστά διεθή πρό­κληση που απαιτεί διεθνή απά­ντηση και μόνη πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυ­τό­χρονα με τα δικαιώ­ματα υπε­ρα­σπί­ζε­ται την καλή γει­το­νία η διπλω­μα­τία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας» συμπλή­ρωσε.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.