ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και προσφυγικό η Ανγκελα Μέρκελ

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Μέρκελ
«Σιγή ασυρ­μά­του» για να μην τινα­χτεί στον αέρα η δια­με­σο­λά­βηση Μέρκελ – Τι συζή­τη­σαν οι δύο ηγέτες στην τηλε­διά­σκεψη την Πέμπτη

Πρόδηλη είναι η ανη­συ­χία της Γερ­μα­νίας για την ένταση στην ανα­το­λική Μεσό­γειο, γεγονός που υπο­γραμ­μί­ζε­ται και από τη νέα πρω­το­βου­λία δια­με­σο­λά­βη­σης που ανα­λαμ­βά­νει το Βερο­λίνο.

Σύμφωνα με τον αντα­πο­κριτή του Open, Παντελή Βαλα­σό­πουλο, η Γερ­μα­νία ανη­συ­χεί για ένα ενδε­χό­μενο περαι­τέρω κλι­μά­κω­σης αλλά και για το προ­σφυ­γικό. Το από­γευμα της Πέμπτης έγινε τηλε­διά­σκεψη μεταξύ της καγκε­λα­ρίου Μέρκελ και του Τούρκου προ­έ­δρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γαν, που όμως ήταν περι­στοι­χι­σμέ­νος από ένα ολό­κληρο επι­τε­λείο – από τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξω­τε­ρι­κών, τον επι­κε­φα­λής των μυστι­κών υπη­ρε­σιών. Όπως είπε όπως ο εκπρό­σω­πος της καγκε­λα­ρίου την Παρα­σκευή, η Άνγκελα Μέρκελ μιλούσε μόνο με τον Ερντο­γάν, η συζή­τηση κράτησε περίπου δύο ώρες και περιε­λάμ­βανε μια γκάμα θεμάτων εκτός από τα ελλη­νο­τουρ­κικά, όπως το θέμα της Λιβύης και το κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Παντελή Βαλα­σό­πουλο, η Άνγκελα Μέρκελ έχει ξεκι­νή­σει δυνα­μικά την δια­με­σο­λά­βησή της, έχει πάρει τα ηνία στα χέρια της και προ­γραμ­μα­τί­ζει πολύ προ­σε­κτικά τις επό­με­νες κινή­σεις της, για αυτό και είναι φειδωλή στις δημό­σιες δηλώ­σεις της. Αυτή τη στιγμή η καγκε­λά­ριος προ­σπα­θεί να κρα­τή­σει απο­στά­σεις και από τις δύο πλευρές, γιατί δεν μπορεί να είναι δια­με­σο­λα­βη­τής και ταυ­τό­χρονα να κάνει επίθεση στη μια ή την άλλη μεριά.

Σύμφωνα με το ρεπορ­τάζ, στο Βερο­λίνο φοβού­νται μια σύγκρουση στην ανα­το­λική Μεσό­γειο, η οποία θα ήταν κατα­στρο­φική όχι μόνο για τα δύο εμπλε­κό­μενα μέρη αλλά και για την Ευρώπη, αλλά φόβος υπάρχει και για το προ­σφυ­γικό. Μαζί με τη Γερ­μα­νία και άλλες χώρες πιστεύ­ουν ότι η Τουρκία θα «παίξει το χαρτί» του προ­σφυ­γι­κού. Ο κ. Βέμπερ, πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Λαϊκού Κόμ­μα­τος, σύμφωνα με το Spiegel, δήλωσε απευ­θυ­νό­με­νος στον υπουργό Εξω­τε­ρι­κών της Γερ­μα­νίας: «Μην αφήσεις την Τουρκία να σε εκβιά­σει με το προ­σφυ­γικό. Nα είσαι με το πλευρό της Ελλάδας».

«Βρι­σκό­μα­στε σε καυτή παρα­σκη­νιακή φάση αυτής της δια­με­σο­λά­βη­σης και μαζί έχει την υπο­στή­ριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Το μήνυμα είναι “μην φτά­σουμε στις 24 Σεπτεμ­βρίου γιατί τότε κανείς δεν θα μπορεί να στα­μα­τή­σει τις κυρώ­σεις“», τονίζει ο αντα­πο­κρι­τής του Open. Σε ερώτηση του Open προς τον εκπρό­σωπο της Άνγκελα Μέρκελ για το αν θα υπάρξει επι­κοι­νω­νία με τον κ. Μητσο­τάκη, ο κ. Ζάι­μπερτ απά­ντησε ότι είναι συχνές οι συνο­μι­λίες της καγκε­λα­ρίου με τον Έλληνα πρω­θυ­πουργό και αν υπάρξει κάτι νέο για μια τέτοια συνο­μι­λία θα υπάρξει σχετική ενη­μέ­ρωση.

Πηγή : ethnos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.