Ειδήσεις

Και τρίτο πακέτο αλλαγών έρχεται από την κυβέρνηση στη Βουλή

Συναινετική αλλαγή της εκλογικής νοµοθεσίας, µε συµβολή του ΚΙΝΑΛ, επιδιώκει η κυβέρνηση – Γιατί αποµακρύνεται η πιθανότητα κατάργησης της απλής αναλογικής µέσω ενός συνταγµατικού bypass

Η προ ολίγων ημερών δέσµευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το νοµοσχέδιο για το δικαίωµα ψήφου των αποδήµων από τον τόπο διαµονής τους (κατατίθεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, µετά τις 20 Αυγούστου στη Βουλή, καθώς έχει ολοκληρωθεί η νοµοτεχνική προπαρασκευή) αποσυνδέεται από τις διεργασίες για την αλλαγή του εκλογικού νόµουαναθέρµανε τη συζήτηση για τον σχεδιασµό της κυβέρνησης σε σχέση µε το νέο εκλογικό σύστηµα.

Αρµόδια κυβερνητικά στελέχη µεταδίδουν ότι προς το παρόν στο Μέγαρο Μαξίµου δεν έχει συζητηθεί η προοπτική θέσπισης, µέσω της τελικής φάσης της συνταγµατικής αναθεώρησης, της αλλαγής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την εφαρµογή του νέου εκλογικού νόµου από τις επόµενες εκλογές. Τα ίδια πρόσωπα πιθανολογούν, µάλιστα, πως τυχόν πρωτοβουλία για την καθιέρωση της πλειοψηφίας των 3/5 (180), αντί της υφιστάµενης των 2/3 (200), θα προκαλούσε οξεία πολιτική αντιπαράθεση µεταξύ της κυβέρνησης και των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, διαµορφώνοντας συνθήκες πόλωσης, σε αντίθεση µε τις συναινετικές διαδικασίες που θα επιχειρήσει να διαµορφώσει ο πρωθυπουργός.

Στόχος οι συγκλίσεις

Ούτως ή άλλως, ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογραµµίζουν -ευκαιρίας δοθείσης- πως η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας θα αναζητήσει στο πεδίο της κατάργησης της απλής αναλογικής (το εν λόγω νοµοσχέδιο εκτιµάται πως θα έρθει στη Βουλή έως το τέλος του έτους) τις µέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις, στοχεύοντας, κατά πληροφορίες, τόσο στο Κίνηµα Αλλαγής όσο και στην Ελληνική Λύση, µια και κυβερνητικοί παράγοντες επισηµαίνουν πως ο κ. Βελόπουλος ουδέποτε έχει ταχθεί υπέρ του εκλογικού συστήµατος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το άθροισµα των 101 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, κοµµάτων τα οποία παραδοσιακά προκρίνουν την απλή αναλογική, µεταχρονολογούν την εφαρµογή της όποιας νοµοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τις µεθεπόµενες εκλογές, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον µακροπρόθεσµο σχεδιασµό του Μεγάρου Μαξίµου.

Υπό αυτό το πρίσµα, το Μέγαρο Μαξίµου εξετάζει, κατά πληροφορίες, διάφορες παραλλαγές εκλογικών συστηµάτων, µε τη βασική κατεύθυνση, πάντως, να κλίνει προς ένα ισχυρό πλειοψηφικό σύστηµα, που θα διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση την κυβερνησιµότητα. Η εκδοχή ενός εκλογικού συστήµατος µε την καθιέρωση ενός κλιµακωτού µπόνους για το πρώτο κόµµα ανάλογα µε το ποσοστό του αποτελεί πρόταση που θα µπορούσε να εκληφθεί, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, ως βάση συζήτησης µε πολιτικές δυνάµεις όπως το Κίνηµα Αλλαγής. Πληροφορίες, πάντως, φέρουν τον πρωθυπουργό να έχει δεχθεί και άλλες εισηγήσεις, που προσιδιάζουν περισσότερο στο λεγόµενο γερµανικό µοντέλο, δηλαδή σε ένα µεικτό σύστηµα σταυροδοσίας και λίστας. Παραλλαγή των προαναφερθεισών εισηγήσεων προβλέπει την καθιέρωση µονοεδρικών ή και ολιγοεδρικών περιφερειών, παράλληλα µε την πρόνοια της εκλογής των υπολοίπων βουλευτών µε λίστα.

Και τρίτο πακέτο αλλαγών έρχεται στη Βουλή

Στην άρση χρόνιων στρεβλώσεων αλλά και στην απενεργοποίηση «ναρκών» που άφησε η προηγούµενη κυβέρνηση στοχεύουν, σύµφωνα µε τον πρωθυπουργό, οι διατάξεις του πολυνοµοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση την προηγούµενη Παρασκευή. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται και οι διατάξεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, που ενισχύουν την κυβερνησιµότητα των δήµων και των περιφερειών της χώρας. Σύµφωνα µε αυτές, θεσπίζεται η δυνατότητα σύµπραξης δηµοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, στις οποίες περιλαµβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δηµάρχου ή του περιφερειάρχη, και η εξασφάλιση της πλειοψηφίας του δηµάρχου και του περιφερειάρχη στην Επιτροπή Οικονοµικών και σε όλα τα νοµικά πρόσωπα των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθµού. Υψηλού συµβολισµού χαρακτηρίζονται, επίσης, οι διατάξεις για το πανεπιστηµιακό άσυλο, βάσει των οποίων, όπως υπογραµµίζεται, «η ακαδηµαϊκή ελευθερία καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών προστατεύονται σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει».

Παρεμβάσεις στην υγεία

Το Μέγαρο Μαξίµου εστιάζει, πάντως, και στην υλοποίηση κεντρικών προεκλογικών δεσµεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τοµέα της Υγείας, που πλέον υλοποιούνται από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κίκιλια. Με στόχο να τερµατιστούν οι «ουρές της ντροπής», όπως χαρακτηρίζονται, τα σκευάσµατα για τις χηµειοθεραπείες των ασφαλισµένων, που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαµβάνονται από τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ µε ευθύνη των κλινικών. Σύµφωνα µε την επόµενη φάση του κυβερνητικού σχεδιασµού, τα φάρµακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), που µέχρι σήµερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρµακείο της επιλογής του ασφαλισµένου χωρίς επιβάρυνση για αυτόν, αρχής γενοµένης από τα σκευάσµατα των καρκινοπαθών και των ασθενών µε σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το τελικό στάδιο περιλαµβάνει, όπως σηµειώνουν κυβερνητικές πηγές, την κατ’ οίκον διανοµή των φαρµάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι έτοιµη η προκήρυξη για την εταιρεία µεταφοράς που θα τα διανέµει, χωρίς καµία οικονοµική επιβάρυνση για τους πολίτες. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόµος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων, ενώ ταυτόχρονα µειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα ασφαλιστικά ταµεία από το 5% στο 3%. «Φέρνουµε την Ελλάδα πιο κοντά, από τους Οθωνούς των ∆ιαπόντιων Νήσων έως το Καστελόριζο και από τον Εβρο µέχρι τη Γαύδο» υπογράµµισε κατά την επίσκεψή του στην Κάρπαθο ο πρωθυπουργός, υποδηλώνοντας την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην οριζόντια ενσωµάτωση της νησιωτικότητας στην κυβερνητική στρατηγική. Οι αναφορές του στην αναβάθµιση των δοµών Υγείας του νησιού αλλά και στην αύξηση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δροµολογίων που συνδέουν την Κάρπαθο µε Ρόδο, Αθήνα και Κρήτη αποτελούν, µεταξύ άλλων, «πιλότο» και για τη γενικότερη πολιτική του Μεγάρου Μαξίµου όσον αφορά τη νησιωτική χώρα.

 

πηγή ethnos.gr
Σπύρος Μουρελάτος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου