Ειδήσεις

Η Ευρώπη επιχειρεί να περιορίσει τις απώλειες στον τουρισμό

H βιομηχανία του τουρισμού στη Γηραιά Ηπειρο αποτιμάται στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ, απασχολεί εκατομμύρια εργαζομένους και αυτό το καλοκαίρι προσπαθεί να επιβιώσει μετά το σαρωτικό χτύπημα της πανδημίας. Οπως εξομολογείται στους Financial Times η χορεύτρια φλαμένκο στη Μαδρίτη Μπλάνκα ντελ Ρέι, η οποία λειτουργεί την Κοράλ ντε λα Μορερία, μια από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές φλαμένκο στην πόλη, «ο μόνος τρόπος για να ανοίξουμε και πάλι είναι να επανέλθει στα κανονικά του επίπεδα ο τουρισμός. Απασχολούμε περισσότερα από 70 άτομα και οργανώνουμε τις καλύτερες παραγωγές, οπότε χρειαζόμαστε σχεδόν 100% πληρότητα».

Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που υπογραμμίζει η κ. Ντελ Ρέι. «Ζούμε χάρις στους ξένους. Οι άνθρωποι συχνά δεν εκτιμούν όσα τους περιβάλλουν, οπότε χρειαζόμαστε εκείνους που έρχονται με μια παρθένα ματιά». Ο κλάδος του τουρισμού αντιστοιχεί στο 12% του ΑΕΠ της Ισπανίας, μιας χώρας με πολύ υψηλό αριθμό θανάτων λόγω του ιού και το φάσμα της ανεργίας να πλανάται. Ισως έως τα τέλη του 2021 το ένα πέμπτο του εργατικού της δυναμικού να βρεθεί εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

Συνολικά μιλώντας για την Ε.Ε., το 10% της οικονομικής της δραστηριότητας εξαρτάται από τον τουρισμό, οπότε το να χαθεί πλήρως η θερινή περίοδος ισοδυναμεί με ένα βαρύ και απευκταίο οικονομικό αλλά και πολιτικό κόστος. Η χρονιά είναι μια εξαίρεση και απαιτεί μετριασμό των απωλειών, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της Ενωσης Ευρωπαϊκών Τουριστικών Επιχειρήσεων Τομ Τζένκινς. «Για τον τουρισμό αυτόν καθεαυτόν, αξίζει το ρίσκο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων ώστε να εξασφαλιστούν κάποια έσοδα», προσθέτει – αρκεί να σκεφθούμε ότι η πασχαλινή περίοδος και η πρώιμη θερινή χάθηκαν. «Βέβαια, καμία κυβέρνηση και καμία εταιρεία δεν δέχεται ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των επισκεπτών». Στις 21 Ιουνίου, μετά τη λήξη ενός σκληρού σχεδίου καραντίνας, η Ισπανία απέσυρε τους περιορισμούς για τις χώρες Σένγκεν και τη Βρετανία. Την Τρίτη η Ε.Ε. κατήρτισε κατάλογο 15 χωρών, που συνιστά να εξαιρεθούν των απαγορεύσεων εισόδου, και σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ. Η Βρετανία σχεδιάζει τους δικούς της αεροδιαδρόμους, ήτοι δρομολόγια από και προς το έδαφός της, άνευ καραντίνας.

Και όλα αυτά, για να σταθεί κάπως στα πόδια του ο τουρισμός, ενώ πολλές εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σε απόγνωση, όπως παρατηρούν οι Financial Times. Αεροπορικές εταιρείες, όπως οι Ryanair, easyJet και British Airways, περικόπτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ ο γαλλοολλανδικός αερομεταφορέας Air France-KLM έλαβε κρατική βοήθεια από Παρίσι και Αμστερνταμ. Οι μειώσεις προσωπικού είναι τα πρώτα βήματα της αναδιοργάνωσής τους, η οποία, όπως διαβλέπουν οι ειδήμονες, θα καταλήξει σε μικρότερες μονάδες, με πιο αραιές και ολιγάριθμες πτήσεις.

Ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος της Ευρώπης, ο γερμανικός ΤUI, δέχθηκε οικονομική στήριξη από το Βερολίνο για να επιβιώσει, διαρκούσης της πανδημίας. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλός του, Φρίντριχ Γιούσεν, δείχνει σχετικά αισιόδοξος χάρις στην αύξηση των κρατήσεων για το νησί της Μαγιόρκας και για την Πορτογαλία, τοποθεσίες όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες άνοιξαν με περιορισμούς. Βέβαια, παραδέχεται ότι πέρυσι η TUI είχε κύκλο εργασιών της τάξεως των 18,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και κέρδη 893 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά φέτος θα εξασφαλίσει σχεδόν το ήμισυ των εσόδων από μια κανονική χρονιά.

Υπενθυμίζεται, εν κατακλείδι, πως τα προηγούμενα έτη η TUI σε αυτή τη χρονική περίοδο (αρχές Ιουλίου δηλαδή) είχε ήδη δεσμεύσει το 70% των καλοκαιριών προσφορών της, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο από το ήμισυ του ποσοστού αυτού.

Αυστηρά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία

Σε όλη την ακτογραμμή της Μεσογείου οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν επιβάλει στον εαυτό τους δύο φορές πιο αυστηρές προδιαγραφές υγειονομικής ασφάλειας ως προς τον εξοπλισμό τους και τη συχνότητα καθαρισμού και απολύμανσης σε σχέση με τα πρωτόκολλα των χώρων τους. Λόγου χάριν, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κουμπιά στους ανελκυστήρες απολυμαίνονται ανά δίωρο, όπως και οι επιφάνειες στη ρεσεψιόν και στα πόμολα. Στη Βενετία οι τοπικές αρχές παροτρύνουν τους επισκέπτες να μείνουν στην πόλη περισσότερες ημέρες, ακολουθώντας την τάση του «αργού τουρισμού», αντί να αποδυθούν σε μια φρενήρη περιήγηση στα σημαντικά της αξιοθέατα – τους συνιστούν μάλιστα να ψάξουν τα άγνωστα σημεία της. Στα ελληνικά ξενοδοχεία, όπως αναφέρουν οι Financial Times, στη θέση της υποδοχής υπάρχουν θωράκια από πλεξιγκλάς, οι μπουφέδες του πρωινού απαγορεύονται και οι ξαπλώστρες στην παραλία απέχουν τουλάχιστον τρία μέτρα μεταξύ τους. Ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τονίζει ότι «για μας, ύψιστη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια, διότι θέλουμε οι επισκέπτες να νιώθουν σίγουροι σε όποια περιοχή της χώρας κι αν βρίσκονται, κι έτσι να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν». Αν και οι αρχικές ενδείξεις φανερώνουν πως οι άνθρωποι θέλουν ξανά να ταξιδέψουν, η διάθεσή τους αυτή βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι.

Το πιο πολυσύχναστο νησί της Ελλάδας, η Σαντορίνη, είχε μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας τα μισά ξενοδοχεία κλειστά. Οι κρατήσεις του Ιουλίου είναι 80% λιγότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, κυρίως εξαιτίας την υφιστάμενης απαγόρευσης εισόδου στην Ε.Ε. για τους επισκέπτες που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία. Οι χώρες αυτές θεωρούνται και οι σημαντικότερες αγορές για τη Σαντορίνη, όπως επισημαίνει ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νησιού. «Δέχεσαι ένα βαθμό ρίσκου όταν έρχεσαι σε αυτές τις συνθήκες στην Ελλάδα», λέει στους FT ο Μίκαελ Σμιντ, μηχανικός λογισμικού από την Αυστρία, ενώ κάνει τον περίπατό του στην Πλάκα με τα καφέ και τα καταστήματα. «Εκπλήσσομαι όμως, διότι, δεδομένης της καλής επίδοσης της Ελλάδας στη διαχείριση της κρίσης, είναι ελάχιστοι και οι ντόπιοι και οι τουρίστες που φορούν μάσκα και τηρούν τις αποστάσεις».

Τέλος, στην Ισπανία, ανεξαρτήτως του φόβου για επανεισαγωγή του ιού, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε μονομερώς να άρει τους περιoρισμούς για τις αφίξεις από τη Βρετανία – κι αυτό, αν και τα κρούσματα στην Ισπανία, που είναι κάτω των 300 ημερησίως, απέχουν παρασάγγας από τα άνω των 800 στη Βρετανία.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου