• Προβληματισμός για τα απαραίτητα μέτρα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα στην Ρόδο
• Κολιάδης: «Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε κάποια πράγματα»
• Δυσαρέσκεια για τους ‘απόντες’ που είναι ‘απασχολημένοι’ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ασκώντας κριτική αλλά δεν συμμετέχουν ενεργά στον διάλογο και στην διαβούλευση
• Στο ίδιο έργο… θεατές με τα προβλήματα να υπάρχουν, χωρίς ουσιαστικές λύσεις
Έντονος προβληματισμός εκφράστηκε χτες κατά την διάρκεια της συζήτησης / ενημέρωσης – διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς που άνοιξε ο Δήμος Ρόδου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2021-2027 έχοντας ξεκινήσει την εκπόνηση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).
Ήταν η 1η ημερίδα ενημέρωσης και ανοιχτής διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωπος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων κ.λπ.
Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τη δημιουργία βιώσιμου και ανθεκτικού αστικού περιβάλλοντος, καθώς και στην προώθηση καινοτόμων πρακτικών που απαντούν στις σύγχρονες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ακούστηκαν πολλές απόψεις (οι περισσότερες γνωστές και ειπωμένες) που επανήλθαν στο τραπέζι του διαλόγου σχετικά με τις προκλήσεις, τα προβλήματα, τις ευκαιρίες και τις πιθανές λύσεις που αφορούν τον αστικό ιστό της πόλης της Ρόδου και ειδικότερα της περιοχής παρέμβασης.
Όπως ειπώθηκε αρχικώς, η συμμετοχή φορέων και πολιτών στην ημερίδα θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση εύστοχων στρατηγικών κατευθύνσεων και παρεμβάσεων που θα επηρεάσουν τη ζωή των κατοίκων της πόλης της Ρόδου σήμερα και στο μέλλον.
Αρχικώς, έγινε η παρουσίαση του πλαισίου ΣΒΑΑ (Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) από εκπρόσωπο της συνεργαζόμενης με το Δήμο, εταιρείας συμβούλων REMACO, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε πρώτη φάση πρέπει να αποτυπωθεί μια υφιστάμενη κατάσταση και να εντοπιστούν οι ανάγκες και οι προκλήσεις, σε δεύτερη φάση να σχηματοποιηθεί σε άξονες στρατηγικής με ειδικούς στόχους που θα περιλαμβάνουν πιθανά έργα που θα καταλήγει σε μια δέσμη έργων που θα βελτιώσουν την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης της Ρόδου. Το τελικό σχέδιο δράσης θα απαντάει σε πραγματικές ανάγκες και θα έχουν ένα απτό αποτέλεσμα.
Στην αρχική τοποθέτησή του (επειδή έκανε πολλές παρεμβάσεις καθ όλη την διάρκεια της συζήτησης) ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για την απουσία κάποιων που ενώ θέλουν να λέγονται ενεργοί πολίτες και εκφράζουν τις θέσεις τους τοιουτοτρόπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ασκώντας κριτική κ.λ.π. δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημάρχου και δεν εμφανίστηκαν στην ημερίδα.
«Λυπάμαι που ενώ προσκλήθηκαν δεν κατάφεραν να έρθουν. Εμείς θα τους ενημερώσουμε για να τους πούμε ότι έχουμε όλη την καλή διάθεση για να συζητήσουμε τις προτάσεις τους. Μην έρθουν όμως μετά από 5-6 μήνες και μας κάνουν κριτική για το πώς κάναμε κάτι για την Ρόδο για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Προφανώς είναι πολύ απασχολημένοι με τις αναρτήσεις στα ΜΚΔ….» ανέφερε και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες.
Ο προβληματισμός είναι διαχρονικό ζήτημα και απασχολεί όχι μόνον τους φορείς, τις τοπικές αρχές, τους αιρετούς, τους συλλόγους, τους κλάδους κ.λπ. αλλά και τους ενεργούς πολίτες του νησιού: «Είναι μια σημαντική μέρα καθώς βάζουμε στο τραπέζι, επί τάπητος, κάτι που είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. ξέρουμε την καθημερινότητα αφού όλοι, σε αυτή την πόλη ζούμε. Γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε κάποια πράγματα και ο μόνος τρόπος, είναι να βρεθεί άλλο σχέδιο και να χαραχθεί στρατηγική. Καλούμεθα να επενδύσουμε πάνω σε ένα σχέδιο, με την συμβολή όλων. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον σχεδιασμό, εάν θέλουμε μια πόλη πιο καθαρή, πιο λειτουργική, πιο ανθεκτική και πιο δίκαιη. Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ, όλοι μας –και όχι μόνον εμείς σαν δημοτική αρχή. Δεν θέλουμε ο σχεδιασμός να μείνει στα χαρτιά. Είναι μια σπάνια ευκαιρία να ξαναδούμε την πόλη μας, με άλλο μάτι».
Πάντως από την ημερίδα δεν έλειψαν οι εντάσεις κυρίως ανάμεσα στον κ. Κολιάδη και στον κ. Μηνά Νικολάου όταν ακούστηκαν κάποιες φράσεις για συγκεκριμένη συνοικία στην πόλη που προκάλεσε την έκρηξη του δημάρχου, ζητώντας να μην υπάρχουν διαχωρισμοί ανάμεσα στους κατοίκους.
Ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις, εκφράστηκαν θέσεις και προτάσεις –τις οποίες ο δήμαρχος ζήτησε να κατατεθούν και γραπτώς και να αποσταλούν στον Δήμο Ρόδου- ενώ η συζήτηση κράτησε αρκετές ώρες μέχρι αργά το μεσημέρι.