ΕΙΔΗΣΕΙΣ

O λογαριασμός από τις απαιτήσεις των δανειστών σε ΦΠΑ και ΕΚΑΣ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΦΠΑ

Τρελές επι­βα­ρύν­σεις στα νοι­κο­κυ­ριά αλλά πολλά έσοδα στο ταμείο του δημο­σίου θα έφερνε ενδε­χό­μενη αύξηση του ΦΠΑ στα τιμο­λό­για του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο η κυβέρ­νηση δεν θέλει να ακούει για το συγκε­κρι­μένο μέτρο και οι Θεσμοί το …λατρεύ­ουν.

Η μετά­ταξη των τιμο­λο­γίων της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,62% από το 13% στο 23% είναι ένα μόνο ένα επι­μέ­ρους συστα­τικό της συντα­γής των θεσμών για πρό­σθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στον ΦΠΑ.

Προ­τεί­νουν, όπως εξ αρχής ήθελαν ενιαίο συντε­λε­στή 23%(!), όσο δηλαδή είναι σήμερα ο ανώ­τε­ρος και έναν συντε­λε­στή εξαι­ρέ­σεων στο 11%. Πρα­κτικά αυτό σημαί­νει ότι ξεχνάμε σχεδόν τα πάντα από όσα γνω­ρί­ζαμε μέχρι σήμερα για τον ΦΠΑ.

Σβή­νουμε τον υπερ­μειω­μένο συντε­λε­στή 6,5% (για φάρμακα, βιβλία, εφη­με­ρί­δες, εισι­τή­ρια θεάτρου και ξενο­δο­χεία) η ύπαρξη του οποίου κοστί­ζει 528 εκατ. ευρώ.

Σβή­νουμε την έκπτωση 30% στα νησιά του Αιγαίου και εξα­σφα­λί­ζο­νται επι­πρό­σθετα 346 εκατ. ευρώ. Σβή­νουμε και όλες τις υπό­λοι­πες εξαι­ρέ­σεις (για τα ΕΛΤΑ, διε­θνείς οργα­νι­σμούς ή διπλω­μα­τι­κές απο­στο­λές) και εξα­σφα­λί­ζο­νται περίπου 100 εκατ. ευρώ ακόμα.

Για τα νησιά του Αιγαίου δεν χρειά­ζε­ται πολύ ανάλυση για να φανούν οι επι­βα­ρύν­σεις. Συν 30% ο ΦΠΑ στα πάντα, χωρίς να υπο­λο­γι­στούν τυχόν παράλ­λη­λες αυξή­σεις στους ενιαί­ους για όλη τη χώρα συντε­λε­στές.

Ας δούμε τώρα, τι σημαί­νει και η αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες στα τιμο­λό­για της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,62%. Σήμερα, ένα νοι­κο­κυ­ριό πλη­ρώ­νει στον εκκα­θα­ρι­στικό του λογα­ρια­σμό στο τετρά­μηνο 180 ευρώ με ΦΠΑ 13%. Αν ο ΦΠΑ ανέβει στο 23% τα 180 ευρώ γίνο­νται 195,9 ευρώ. Σαν να κόβεις με τη μία δηλαδή τέσσερα ευρώ τον μισθό ή τη σύνταξη το μήνα. Τον ΦΠΑ στο ρεύμα δεν μπορείς να τον …κλέψεις.

Παράλ­ληλα, η συγκε­κρι­μένη αύξηση (σ.σ. την οποία απέρ­ριψε κατη­γο­ρη­μα­τικά ο πρω­θυ­πουρ­γός) θα συμπα­ρα­σύ­ρει το κόστος παρα­γω­γής και κατά συνέ­πεια τις τιμές.

Το ΕΚΑΣ

Δαπάνες της τάξης των 516 εκατ. ευρώ ανα­μέ­νε­ται να εξοι­κο­νο­μή­σει το ελλη­νικό δημόσιο από την κατάρ­γηση του ΕΚΑΣ, εφόσον γίνει απο­δε­κτή η εισή­γηση των πιστω­τών. Αυτό είναι το κονδύλι που έχει εγγρα­φεί στον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2015 για το επίδομα στους χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χους, ενώ άλλα 82 εκατ. ευρώ εκτι­μά­ται ότι θα εξοι­κο­νο­μη­θούν καθώς η κυβέρ­νηση έχει δεσμευ­τεί ότι δεν θα εφαρ­μό­σει περι­κο­πές που προ­βλέ­πο­νταν από μνη­μο­νια­κούς νόμους αλλά οι εταίροι επι­μέ­νουν.

Η πρόταση για κατάρ­γηση του ΕΚΑΣ δεν απο­τε­λεί κεραυνό εν αιθρία καθώς είναι πάγιο αίτημα των δανει­στών. Μάλιστα η προη­γού­μενη κυβέρ­νηση είχε δεσμευ­τεί για κατάρ­γησή του με απο­δέ­σμευση της παροχής από τις συντά­ξεις και παράλ­ληλη ανα­διάρ­θρωση του συνόλου των προ­νοια­κών επι­δο­μά­των. Εξε­τα­ζό­ταν μάλιστα το σενάριο μετα­τρο­πής του ΕΚΑΣ σε ένα ελά­χι­στο εγγυ­η­μένο εισό­δημα για χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χους.

Βέβαια προ­ε­κλο­γικά είχε εγγρα­φεί στον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2015 το σχετικό κονδύλι των 516 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως σύμφωνα με τις εκτι­μή­σεις θα αυξηθεί σημα­ντικά. Ήδη, το 2014 το κονδύλι ήταν επίσης 520 εκατ. ευρώ, όμως τελικά η δαπάνη ξεπέ­ρασε τα 720 εκατ. ευρώ, αφού η μείωση των συντά­ξεων οδήγησε αυτό­ματα σε αύξηση των δικαιού­χων του ΕΚΑΣ.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.