Τοπικές Ειδήσεις

Πικρό μεροκάματο για τους ψαράδες της Ρόδου

Ούτε λέπι δεν πιάνουμε, έχουν τελειώσει τα αποθέματα στη Ρόδο. Όταν θέλω να ψαρέψω, σαλπάρω για Κάρπαθο – Κάσο» αναφέρει ο αλιέας Μιχάλης Λυμπέρης, που βλέπει άδεια τα δίχτυα του και με δυσκολία πλέον βγάζει μεροκάματο, αναζητώντας συμπλήρωση του εισοδήματός του από τον αλιευτικό τουρισμό. «Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Τα διάφορα εργαλεία (γρι- γρι, τράτες, βιντζότρατες κ.λπ.) έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά. Δεν θα ήταν καθόλου κακό, το κλείσιμο θαλάσσιων περιοχών για μερικά χρόνια εκ περιτροπής, έτσι ώστε οι πληθυσμοί των ψαριών να αυξάνονται και η απαγόρευση για Απρίλιο και Μάιο –μήνες αναπαραγωγής- των περισσότερων ειδών ψαριών» τονίζει ο κ. Λυμπέρης, πρώην πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Ρόδου, αλλά και μέλος του δ.σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος.
«Το θέμα θα λυθεί μόνο με γεωγραφικά όρια, δηλαδή από δω μέχρι εκεί, όχι απλά δεν πρέπει να ψαρεύει κανείς, αλλά αντιθέτως να προστατεύεται η περιοχή ακόμη και από τους ερασιτέχνες» δηλώνει στη «δ» ο κ. Λυμπέρης. «Δεν χρειάζεται να είναι ολόκληρα νησιά, αν το 10- 20% της ακτογραμμής κάθε νησιού προστατευτεί, πιστεύω θα έχει θετικό αποτέλεσμα» υπογραμμίζει ο κ. Λυμπέρης, ζητώντας κάτι αντίστοιχο με την πρωτοβουλία των αλιέων της Αμοργού που αποφάσισαν να προτείνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μετατραπούν τρεις θαλάσσιες περιοχές του νησιού, σε πεδία αναπαραγωγής και «νηπιοτροφεία» ψαριών, με συγκεκριμένους περιορισμούς.
«Τα ψάρια έχουν τελειώσει. Ούτε δίχτυα, ούτε παραγάδια πλέον ρίχνουμε. Περιμένουμε συνήθως τον Μάρτιο, Απρίλιο να ψαρέψουμε και ξαφνικά εμφανίζεται ένα γρι – γρι ημέρας που μας παίρνει τα αποθέματα, ενώ εμείς γινόμαστε παθητικοί θεατές. Δουλεύουν μέρα νύχτα με πρόφαση τα μεταναστευτικά είδη, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Έχουν «διαλύσει» τις συναγρίδες και το φαγκρί! Στο λιμάνι της Ρόδου οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να βγαίνουν για ψάρεμα. Δεν είναι βιώσιμη πλέον η αλιεία. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα είναι παράνομο και μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο γρι- γρι δεν ανάβει καν τον δορυφορικό εξοπλισμό για να φαίνεται το στίγμα του σκάφους. Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν στίγμα σκάφους να εμφανίζεται σε βουνό!», επισημαίνει ο κ. Λυμπέρης.
Οι λαγοκέφαλοι έχουν αφανίσει τα πάντα
«Το Νότιο Αιγαίο εκπέμπει SOS. Οι λαγοκέφαλοι στα νησιά μας έχουν αφανίσει τα πάντα και πλέον κατευθύνονται και στο Βόρειο Αιγαίο. Με το ζήτημα δεν έχει ασχοληθεί ούτε η χώρα μας, μα ούτε και η Ε.Ε. Ορισμένοι από τους αλιείς που έχουν τις δυνατότητες έχουν πάει στον Αλιευτικό Τουρισμό και ευτυχώς που έχει γίνει αυτό. Ένα επίσης από τα μεγάλα προβλήματα και για τον αλιευτικό τουρισμό είναι ότι δεν υπάρχουν καταφύγια στην περιοχή, υπάρχει μόνο στο Φαληράκι από το 1993» δηλώνει στη «δ» ο Μιχάλης Βαγιανός – πρόεδρος της Ένωσης Παράκτιων Αλιέων Ρόδου “Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ”.

Ανάταση της αλιείας υπόσχεται το ΥΠΑΑΤ
«Η Πολιτεία θα βρεθεί δίπλα στον αλιέα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Ο ψαράς είναι κομμάτι της κουλτούρας μας, της παράδοσής μας, της ιστορίας μας. Δεν θέλουμε, όμως, να παραμείνει απλά μια όμορφη εικόνα. Θέλουμε να βγάλουμε τον αλιέα από την εικόνα της καρτ ποστάλ και να τον βάλουμε στην πρώτη γραμμή στην πορεία ανάπτυξης που διαμορφώνουμε για τον πρωτογενή τομέα. Γιατί είναι επιτακτική ανάγκη η αλιεία να αναταθεί, να βγει στο προσκήνιο και να καταστεί βιώσιμη» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στο 1Ο Συνέδριο Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και αλιευτικού τουρισμού. Στόχος του ΥΠΑΑΤ, όπως είπε, είναι να βγάλει τον αλιέα από τα καρτ ποστάλ, όπου τον έχει τοποθετήσει η παράδοση και να τον εντάξει στην παραγωγή, ώστε να τον καταστήσει βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, θυμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην ΕΕ, ενώ για περίπου 15.000 Έλληνες αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος. Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στα προβλήματα (ενεργειακή και κλιματική κρίση και τα ψάρια εισβολείς, λαγοκέφαλος, λεοντόψαρο) που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Αλιευτικός τουρισμός
«Μεγάλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο αλιευτικός τουρισμός τόσο για το εθνικό μας τουριστικό προϊόν και την ποιότητά του, όσο κυρίως για την οικονομική ευημερία της Ελληνικής Περιφέρειας», τονίζει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Αλιείας,

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου