Τοπικές Ειδήσεις

Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για «ελεγχόμενο κυνήγι» του ελαφιού

Η δήθεν ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου για το κυνήγι του ενδημικού ελαφιού Dama-Dama με στόχο τον έλεγχο της αύξησης του πληθυσμού του, κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Μόνο που μια τέτοια απόφαση δεν ελήφθη ποτέ!
To πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, ήταν η συζήτηση για τον υπερπληθυσμό των ελαφιών Dama-Dama με εισηγητή τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Σάββα Καραταπάνη.
Και όντως, πραγματοποιήθηκε μία διαλογική συζήτηση, ως είθισται σε συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, όπως το δημοτικό συμβούλιο, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα με τους συμβούλους των παρατάξεων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας να καταθέτουν τις προσωπικές τους θέσεις και απόψεις.
Ο κ. Καραταπάνης, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επικοινωνία που είχε με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και στις συζητήσεις που προηγήθηκαν, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου με στόχο να πραγματοποιηθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν κατατέθηκε ωστόσο κανένα συμβατικό κείμενο, ή έστω καμία επίσημη πρόταση του Πανεπιστημίου προς το δημοτικό συμβούλιο.
Η λύση της ενδεχόμενης συνεργασίας του Δήμου Ρόδου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προτάχθηκε τελικά, χωρίς όμως να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση, αφού η συζήτηση κινήθηκε στη σφαίρα του θεωρητικού ενδιαφέροντος. Εκ των υστέρων και συγκεκριμένα χθες «εμφανίστηκε» επιστολή από το Πανεπιστήμιο, η οποία επιβεβαιώνει την σοβαρότητα της κατάστασης, τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα από τον υπερπληθυσμό των ελαφιών και ζητά από το Δήμο Ρόδου την οικονομική συνδρομή για την εκπόνηση μελέτης αντιμετώπισης-διαχείρισης του φαινομένου από το ερευνητικό κέντρο του εν λόγω ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Ωστόσο, ο Δήμος Ρόδου καμία καταστατική αρμοδιότητα δεν έχει ως επίσημος φορέας για τη διαχείριση του πληθυσμού του πλατωνιού. Δεν μπορεί συνεπώς, να αποφασίζει ούτε να προβαίνει σε δαπάνες για τον σκοπό αυτό.
Ο υπερπληθυσμός των συμπαθέστατων ελαφιών, τα οποία αποτελούν σήμα κατατεθέν και σύμβολο της Ρόδου, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Οι αγρότες και κάτοικοι της Νότιας Ρόδου διαμαρτύρονται διαρκώς για τις ζημιές που προκαλούν τα ζώα στις καλλιέργειες και στους κήπους τους.
Καμία απολύτως λύση δεν έχει δρομολογηθεί όλα αυτά τα χρόνια από κανένα αρμόδιο φορέα για την διαχείριση του φαινομένου και τη διατήρηση του πληθυσμού του ελαφιού σε επίπεδο τέτοιο, ώστε να επέλθει ισορροπία στο οικοσύστημα.
Όπως προστάζουν οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι κανόνες υγιούς διαβούλευσης, ένα τόσο σοβαρό και «ευαίσθητο» θέμα συζητήθηκε επιτέλους ανοιχτά, με κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου (από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας) να αναπτύσσει ελεύθερα τις δικές του θέσεις και απόψεις. Άλλωστε, ο πλουραλισμός απόψεων και προτάσεων αποτελεί ίδιον γνώρισμα μίας ανοιχτής και δημοκρατικά σκεπτόμενης κοινωνίας.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φαινομένου του υπερπληθυσμού των ελαφιών Dama-Dama, προτάθηκαν μία σειρά από λύσεις όπως η μεταφορά του πληθυσμού του σε άλλα σημεία ή και εκτός Ρόδου, να δωρίζονται ζώα σε ζωολογικούς κήπους ή να ελεγχθούν οι αναπαραγωγικοί του ρυθμοί μέσω των στειρώσεων. Ανάμεσα σε όλες τις άλλες πιθανές λύσεις, κατατέθηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κ. Μ. Σοκορέλο και η πρόταση του ελεγχόμενου κυνηγιού.
Ουδέποτε όμως το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου πήρε καμία τέτοια απόφαση. Γενικώς, δεν πάρθηκε συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα. Προτάθηκε απλά η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει τις διαβουλεύσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση, είναι οφθαλμοφανές ότι χάθηκε η ισορροπία σε επικοινωνιακό επίπεδο με αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν πρόσωπα (και δεν αποκλείεται να υπάρχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες πίσω από μία τέτοια τακτική) χωρίς επί της ουσίας να στοιχειοθετείται και να δικαιολογείται μία τέτοια στοχοποίηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Πολίτης    04.05.2022 10:41

    Τί έιχες Γιάννη τί είχα πάντα

Σχολιασμός άρθρου