Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, δια του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, προσέφυγαν με αίτηση αποζημίωσης προσωρινά κρατούμενων, δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών από την Ινδία και την Κίνα στη Ρόδο και στη Μεγάλη Βρετανία, που αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, αφού οι ουσίες δεν υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά (Ν. 3459/2006).
Η υπόθεση, όπως έγραψε η «δημοκρατική», «ξεφούσκωσε», ενώπιον του κακουργιοδικείου.
Σύμφωνα με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής το συνολικό βάρος των δεμάτων που διακινήθηκαν με εμπλοκή των κατηγορουμένων ανέρχεται σε 345,5 κιλά και όπως προκύπτει από τις αναλύσεις μόνο μια ποσότητα 27,2 γραμμαρίων, που βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των τεσσάρων, υπάγεται στο νόμο και συγκεκριμένα στον πίνακα Α’ (πρόκειται για μεφεδρόνη).
Από τις χημικές αναλύσεις, που έγιναν με τη συνδρομή του Γραφείου της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, προέκυψε ότι τα υπόλοιπα δείγματα είναι «4-Μethyl-N-ethyl cathinone (4-MEC)», που δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα και ως εκ τούτου δεν διώκεται ως ναρκωτικό στην Ελλάδα.
Το δικαστήριο έκρινε συγκεκριμένα αθώους τους Κ. Κ. του Σ. 33 ετών, Ι. Ι. του Γ. 34 ετών και Μ. Κ. του Σ. 27 ετών, ενώ επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή και χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ στον Μ. Γ. του Δ., 24 ετών, που κρίθηκε ένοχος κατοχής ναρκωτικών, ενώ του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό.
Οπως φέρεται να προκύπτει από καταθέσεις, η ουσία που κατασχέθηκε διατίθεται ευρέως στις πιάτσες των τοξικομανών της Αγγλίας και φέρει την ονομασία «Μιάου Μιάου».
Στο δικαστικό συμβούλιο προσέφυγαν συγκεκριμένα οι Ι. Ι. του Γ. 34 ετών και Κ. Κ. του Σ. 33 ετών, αναφέροντας ότι την 24η Αυγούστου 2011 ασκήθηκε εναντίον τους, με παραγγελία για διενέργεια κύριας ανάκρισης, ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από κοινού, αγορά ναρκωτικών ουσιών από μη τοξικομανή και από δράστη που ενεργεί κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια από κοινού, ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, κατοχή ναρκωτικών ουσιών από κοινού κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια και αφορά μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών πώληση ναρκωτικών ουσιών από κοινού από μη τοξικομανή και από δράστη που ενεργεί κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια και αφορά μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, εισαγωγή στην επικράτεια ναρκωτικών ουσιών από κοινού από μη τοξικομανή και από δράστη που ενεργεί κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια και αφορά μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, αποστολή ναρκωτικών ουσιών από κοινού από μη τοξικομανή και από δράστη που ενεργεί κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια και αφορά μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, παραλαβή δέματος από κοινού εν γνώσει του ότι περιείχε ναρκωτικές ουσίες από μη τοξικομανή κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια και αφορά μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών και εξαγωγή από την επικράτεια ναρκωτικών ουσιών από κοινού από μη τοξικομανή και από δράστη που ενεργεί κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια και αφορά μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.
Μετά από την απολογία τους αποφασίσθηκε , η προσωρινή κράτησή τους και την 16η Μαρτίου 2012 αφού συμπλήρωσαν χρόνο προσωρινής κράτησης περίπου έξι μηνών και 24 ημερών, αποφυλακίστηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Στις 14 Μαρτίου 2018 δικάστηκαν στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων και κρίθηκαν ομοφώνως αθώοι.
Με επίκληση των διατάξεων των άρθρων 533 παρ.1, 536 παρ. 1 και 2, και 537 παρ. 1, 2 και 3 του ΚΠΔ ζητούν να αποζημιωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο για την κράτηση τους.
Ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση εκείνου που αθωώθηκε, του επιδικάζεται κατ` αποκοπή ημερήσια αποζημίωση συνολικά για τεκμαρτή περιουσιακή ζημία και για ηθική βλάβη, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη των τριών χιλιάδων δραχμών ή 8,804 ευρώ ούτε ανώτερη των δέκα χιλιάδων δραχμών ή 29,347 ευρώ την ημέρα και της οποίας το ύψος προσδιορίζεται αφού ληφθεί υπόψη και η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.
Τις αιτήσεις υπέβαλαν οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Κυπραίος και Βαλεντίνα Παπαμανώλη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ