ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάσκεψη για τη Νησιωτικότητα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Διάσκεψη νησιωτικότητα

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε η εναρ­κτή­ρια συ­νε­δρία της διά­σκε­ψης Υψη­λού Επι­πέ­δου για τη Νη­σιω­τι­κό­τη­τα, που λαμ­βά­νει χώρα στο Ίδρυ­μα Ευ­γε­νί­δη και διορ­γα­νώ­νει το Υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας και Αι­γαί­ου, στο πλαί­σιο της Ελ­λη­νι­κής Προ­ε­δρί­ας στο Συμ­βού­λιο της ΕΕ.

Βα­σι­κοί ει­ση­γη­τές της συ­νε­δρί­ας ήταν ο Υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας και Αι­γαί­ου, κ. Μιλ­τιά­δης Βαρ­βι­τσιώ­της, η Επί­τρο­πος Θα­λασ­σί­ων Υπο­θέ­σε­ων και Αλιεί­ας της ΕΕ, κα Μαρία Δα­μα­νά­κη, ο Υφυ­πουρ­γός Υπο­δο­μών, Με­τα­φο­ρών & Δι­κτύ­ων, κ. Μι­χά­λης Πα­πα­δό­που­λος και ο Πρό­ε­δρος του Ιδρύ­μα­τος Ευ­γε­νί­δου, κ. Λε­ω­νί­δας Δη­μη­τριά­δης – Ευ­γε­νί­δης.

Οι­κο­νο­μία

Ο Υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας και Αι­γαί­ου, κ. Μιλ­τιά­δης Βαρ­βι­τσιώ­της, αφού ευ­χα­ρί­στη­σε τον κ. Ευ­γε­νί­δη για τη φι­λο­ξε­νία της εκ­δή­λω­σης αλλά και τις δρά­σεις που έχει ανα­λά­βει για τη Νη­σιω­τι­κό­τη­τα το Ίδρυ­μα Ευ­γε­νί­δου, με τε­λευ­ταία την ανα­κα­τα­σκευή της ΑΕΝ Κε­φα­λο­νιάς, ανα­φέρ­θη­κε στην προ­σπά­θεια του Υπουρ­γεί­ου με την ευ­και­ρία της Προ­ε­δρί­ας να προ­βλη­θεί η ιδιαι­τε­ρό­τη­τα της θα­λάσ­σιας πο­λι­τι­κής της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης και, ει­δι­κό­τε­ρα, της πο­λι­τι­κής για τη νη­σιω­τι­κό­τη­τα. Ση­μεί­ω­σε ότι βα­σι­κή πο­λι­τι­κή του υπουρ­γεί­ου είναι «τα νησιά να φτά­σουν σε ένα επί­πε­δο συ­γκοι­νω­νια­κής, οι­κο­νο­μι­κής, εφο­δια­στι­κής, ενερ­γεια­κής, εκ­παι­δευ­τι­κής, ια­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής, πο­λι­τι­στι­κής επάρ­κειας, για να μπο­ρέ­σουν να μπουν μέσα σε συν­θή­κες αντα­γω­νι­σμού».

Πα­ράλ­λη­λα, ο κ. Βαρ­βι­τσιώ­της πε­ριέ­γρα­ψε τις πρω­το­βου­λί­ες για τη χά­ρα­ξη ξε­κά­θα­ρης νη­σιω­τι­κής πο­λι­τι­κής ανα­φέ­ρο­ντας την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Αι­γαί­ου και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής από τα διοι­κη­τι­κά πά­ρερ­γα, τη συ­γκρό­τη­ση του Συμ­βου­λί­ου Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής και την ανά­δει­ξη του θα­λάσ­σιου του­ρι­σμού. Επι­πλέ­ον, επε­σή­μα­νε ότι με το νέο νο­μο­σχέ­διο που ψη­φί­σθη­κε στη Βουλή για τα του­ρι­στι­κά πλοία, βα­σι­κός στό­χος του Υπουρ­γεί­ου είναι «να γε­μί­σου­με τις θά­λασ­σες μας με Ελ­λη­νι­κές Ση­μαί­ες και να προ­σελ­κύ­σου­με πε­ρισ­σό­τε­ρα σκάφη της Ευ­ρώ­πης και άλλων χωρών σε μας. Να δη­μιουρ­γη­θούν θέ­σεις ερ­γα­σί­ας και να το­νω­θούν τα νησιά μας». Πα­ράλ­λη­λα ο κ. Βαρ­βι­τσιώ­της ανα­φέρ­θη­κε σε ολό­κλη­ρο το φάσμα που πα­ρεμ­βαί­νει το Υπουρ­γείο για να ασκή­σει πο­λι­τι­κές νη­σιω­τι­κό­τη­τας, εστιά­ζο­ντας την προ­σο­χή του στα 1.000 λι­με­νι­κά έργα που εκτε­λού­νται σε όλη την ελ­λη­νι­κή επι­κρά­τεια ύψους ενός δις. Ευρώ.

Ανα­φο­ρι­κά με την ακτο­πλο­ΐα, ανέ­λυ­σε όλες τις δρά­σεις που έχει ανα­λά­βει το υπουρ­γείο, εστιά­ζο­ντας στη μεί­ω­ση του λει­τουρ­γι­κού κό­στους μέσω της χρή­σης LNG στα πλοία της ακτο­πλο­ΐ­ας, η ανα­διάρ­θρω­ση του ακτο­πλοϊ­κού δι­κτύ­ου αξιο­λο­γώ­ντας τη χρη­σι­μό­τη­τα όλων των επι­δο­τού­με­νων γραμ­μών Δη­μό­σιας Υπη­ρε­σί­ας, οι οποί­ες εξυ­πη­ρε­τού­νται με Συμ­βά­σεις Ανά­θε­σης ΔΥ και οι οποί­ες αφο­ρούν μικρό κοινό». Επί­σης, ανέ­φε­ρε ως ση­μα­ντι­κό στόχο τις ευ­ρω­παϊ­κές χρη­μα­το­δο­τή­σεις στη νέα προ­γραμ­μα­τι­κή πε­ρί­ο­δο 2014-20, και στο πλαί­σιο, επί­σης, της Ελ­λη­νι­κής προ­ε­δρί­ας στην ΕΕ, τη Κοινή Δια­κή­ρυ­ξη των Υπουρ­γών Θα­λασ­σί­ων Με­τα­φο­ρών στο Ζάπ­πειο στις 7 Μαΐου και τα Συ­μπε­ρά­σμα­τα του Συμ­βου­λί­ου Γε­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων για την Ολο­κλη­ρω­μέ­νη Θα­λάσ­σια Πο­λι­τι­κή τον Ιού­νιο.

Η Επί­τρο­πος της ΕΕ, κα Μαρία Δα­μα­νά­κη ανέ­φε­ρε ότι η γε­ω­γρα­φι­κή κα­τα­νο­μή και από­στα­ση των πε­ρισ­σο­τέ­ρων νη­σιών από το κέ­ντρο δη­μιουρ­γεί συν­θή­κες απο­κλει­σμού, εξάρ­τη­σης και απο­μό­νω­σης σε διά­φο­ρα επί­πε­δα, επι­ση­μαί­νο­ντας ως κύρια πτυχή του προ­βλή­μα­τος, την οι­κο­νο­μι­κή πλευ­ρά που επη­ρε­ά­ζει τη δια­συν­δε­σι­μό­τη­τα των νη­σιών. Έμ­φα­ση έδωσε η Επί­τρο­πος στις πρω­το­βου­λί­ες που έχε ανα­λά­βει η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή στον τομέα του θα­λάσ­σιου του­ρι­σμού και στο «κα­θε­στώς κρα­τι­κών ενι­σχύ­σε­ων σε ότι αφορά επεν­δύ­σεις στον τομέα της ενέρ­γειας και του πε­ρι­βάλ­λο­ντος στα νησιά, τη στρα­τη­γι­κή για τη Γα­λά­ζια Ανά­πτυ­ξη και το Ευ­ρω­παϊ­κό Πλαί­σιο Στή­ρι­ξης».

Μά­λι­στα η κα Δα­μα­νά­κη άσκη­σε κρι­τι­κή για την απορ­ρό­φη­ση πόρων στα νησιά, καθώς όπως είπε «απορ­ρό­φη­ση των κον­δυ­λί­ων για τα πιο μικρά και απο­μα­κρυ­σμέ­να νησιά του Ει­δι­κού Άξονα Προ­τε­ραιό­τη­τας για το Νότιο Αι­γαίο είναι μόλις 50%». Ταυ­τό­χρο­να τό­νι­σε ότι η στρα­τη­γι­κή κα­τεύ­θυν­ση των κον­δυ­λί­ων πλέον έχει αλ­λά­ξει από τις πα­ρα­δο­σια­κές υπο­δο­μές και υπάρ­χει θε­μα­τι­κή συ­γκέ­ντρω­ση των δρά­σε­ων που θα αφορά την και­νο­το­μία, τις τε­χνο­λο­γί­ες πλη­ρο­φο­ρι­κής και επι­κοι­νω­νιών, τις μι­κρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις και την οι­κο­νο­μία χα­μη­λών εκ­πο­μπών διο­ξει­δί­ου του άν­θρα­κα.

Ο Πρό­ε­δρος του Ιδρύ­μα­τος Ευ­γε­νί­δου, κ. Λε­ω­νί­δας Δη­μη­τριά­δης – Ευ­γε­νί­δης, επε­σή­μα­νε ότι «πρω­ταρ­χι­κό ρόλο στην προ­σπά­θεια εξό­δου της χώρας από την οι­κο­νο­μι­κή κρίση και ανά­πτυ­ξης θα δια­δρα­μα­τί­σει και η σωστή πο­λι­τι­κή τόσο σε ευ­ρω­παϊ­κό όσο και σε εθνι­κό επί­πε­δο σε θέ­μα­τα νη­σιω­τι­κό­τη­τας». Υπο­γράμ­μι­σε, ταυ­τό­χρο­να, ότι «δε νο­εί­ται Ευ­ρώ­πη με νησιά απο­μο­νω­μέ­να και χωρίς λο­γι­κές ευ­και­ρί­ες ανά­πτυ­ξης, εξ ου και η ανά­γκη ενός ορ­θο­λο­γι­κού θα­λάσ­σιου χω­ρο­τα­ξι­κού σχε­δια­σμού».

Ο Πρό­ε­δρος του Ιδρύ­μα­τος Ευ­γε­νί­δου χα­ρα­κτή­ρι­σε ως κομ­βι­κό ση­μείο την αει­φο­ρία, τη διεύ­ρυν­ση της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου, την πε­ραι­τέ­ρω εν­δυ­νά­μω­ση κλά­δων, όπως η γε­ωρ­γία, η κτη­νο­τρο­φία, καθώς επί­σης και τις ήπιες μορ­φές επε­ξερ­γα­σί­ας/ συ­σκευα­σί­ας / branding το­πι­κών προ­ϊ­ό­ντων, που θα απο­τε­λέ­σουν, όπως ανέ­φε­ρε «τη βάση πάνω στην οποία θα στη­ρι­χθεί η ανά­πτυ­ξη, τόσο των πα­ρα­δο­σια­κών όσο και των ανα­δυό­με­νων κλά­δων»

Αξιο­ση­μεί­ω­τη μνεί­ας είναι η έρευ­να, που ανα­κοί­νω­σε ο κ. Ευ­γε­νί­δης, ότι θα ξε­κι­νή­σει το Ίδρυ­μα Ευ­γε­νί­δου σε θέ­μα­τα νη­σιω­τι­κό­τη­τας, με έμ­φα­ση στον πρω­το­γε­νή τομέα και, στό­χος της οποί­ας είναι, όπως είπε, «να συ­νει­σφέ­ρου­με σε κοινή προ­σπά­θεια με το Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας στη δια­μόρ­φω­ση εκ­παι­δευ­τι­κών πρω­το­βου­λιών κυ­ρί­ως στη Δευ­τε­ρο­βάθ­μια Εκ­παί­δευ­ση». Συγ­χρό­νως, ανα­φέρ­θη­κε στην από­φα­ση του Ιδρύ­μα­τος Ευ­γε­νί­δου να ανα­λά­βει την απο­κα­τά­στα­ση των ζη­μιών που υπέ­στη η ΑΕΝ Ιο­νί­ων Νήσων στην Κε­φα­λο­νιά και την ανα­βάθ­μι­ση των κτη­ρια­κών της εγκα­τα­στά­σε­ων, από­φα­ση που στη­ρί­ζει τη στή­ρι­ξη της Νη­σιω­τι­κό­τη­τας.

Από την πλευ­ρά του ο Υφυ­πουρ­γός Υπο­δο­μών, Με­τα­φο­ρών & Δι­κτύ­ων ΕΛ­ΛΑ­ΔΑ, Μι­χά­λης Πα­πα­δό­που­λος ανα­φε­ρό­με­νος στη νη­σιω­τι­κό­τη­τα, τό­νι­σε ότι στο πλαί­σιο της Ε.Ε., η έν­νοια της νη­σιω­τι­κό­τη­τας απου­σί­α­ζε για πολλά χρό­νια από τα επί­ση­μα έγ­γρα­φά της. Ο κ. Πα­πα­δό­που­λος, οριο­θε­τώ­ντας τη στρα­τη­γι­κή ανά­πτυ­ξης για τα νησιά, ανέ­φε­ρε την πα­ρα­χώ­ρη­ση των αε­ρο­δρο­μί­ων μέσω ΤΑΙ­ΠΕΔ που θα ανα­βαθ­μί­σει τις πα­ρε­χό­με­νες προς τους χρή­στες υπη­ρε­σί­ες, την έναρ­ξη δια­γω­νι­στι­κής δια­δι­κα­σί­ας που θα οδη­γή­σει στη δη­μιουρ­γία και λει­τουρ­γία του νέου διε­θνούς αε­ρο­δρο­μί­ου του Ηρά­κλειου στο Κα­στέ­λι της Κρή­της που ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρω­θεί έως το 2019 και τη λει­τουρ­γία των Υδα­το­δρο­μί­ων στα ελ­λη­νι­κά νησιά.

Ιδιαί­τε­ρα για τα υδα­το­δρό­μια, ο κ. Πα­πα­δό­που­λος, υπο­γράμ­μι­σε ότι ήταν προ­τε­ραιό­τη­τα, καθώς το θέμα αυτό είχε ξε­κι­νή­σει από το 2004, χωρίς όμως να φέρει τα επι­διω­κό­με­να απο­τε­λέ­σμα­τα. «Σε αγα­στή συ­νερ­γα­σία προ­χω­ρή­σα­με με το Υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας και Αι­γαί­ου, καθώς και με αλλά συ­ναρ­μό­δια Υπουρ­γεία, στην σύ­ντα­ξη και υπο­γρα­φή όλων των απα­ραί­τη­των ΚΥΑ» και προ­σέ­θε­σε ο κ. Πα­πα­δό­που­λος ότι «τα μη­νύ­μα­τα που λαμ­βά­νου­με είναι εν­θαρ­ρυ­ντι­κά και σύ­ντο­μα ανα­μέ­νε­ται να εκ­δο­θούν οι τρεις πρώ­τες άδειες λει­τουρ­γί­ας υδα­το­δρο­μί­ων σε Κέρ­κυ­ρα, Βόλο και Λαύ­ριο και ση­μειώ­νει ότι το εν­δια­φέ­ρον πολ­λα­πλα­σιά­ζε­ται: Κέρ­κυ­ρα, Παξοί και Δια­πό­ντιοι Νήσοι, Ηρά­κλειο, Ζά­κυν­θος, Πάτρα, Λευ­κά­δα, Μήλος, Σκύ­ρος, Κρήτη, Βε­γο­ρί­τι­δα, Σκιά­θος, Κα­τε­ρί­νη, Χαλ­κι­δι­κή και Θεσ­σα­λο­νί­κη είναι μόνο λίγες από τις εν­δια­φε­ρό­με­νες πε­ριο­χές». Επε­σή­μα­νε, επι­πρό­σθε­τα, ότι το υπουρ­γείο του κα­τα­βά­λει με­γά­λη προ­σπά­θεια στο έργο για την ανά­πτυ­ξη της ευ­ρυ­ζω­νι­κό­τη­τας σε μη αστι­κές πε­ριο­χές, ενώ προ­χω­ρά κα­νο­νι­κά η ανά­πτυ­ξη ενός εθνι­κού δι­κτύ­ου με ση­μεία πρό­σβα­σης σε wi-fi, προ­κει­μέ­νου οι πο­λί­τες και οι του­ρί­στες να έχουν πρό­σβα­ση στο δια­δί­κτυο σε ση­μεία δη­μό­σιου εν­δια­φέ­ρο­ντος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.