Ειδήσεις

Βαρύς ο πέλεκυς της Ζωής σε βουλευτές

Πυρκαγιές άναψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μια μαραθώνια συνέντευξη που έδωσε ως πρόεδρος της Βουλής, στην οποία προανήγγειλε βαριές καμπάνες για βουλευτές και υπουργούς που δεν είναι συνεπείς με τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ζητήσει δι’ επιστολής της αύριο Πέμπτη από τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς που δεν είναι βουλευτές πλέον (Κώστα Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου) να φύγουν από τα γραφεία που διατηρούν στο κτίριο της Βουλής κάνοντας λόγο για «παραλογισμό».

Παράλληλα, οι αναφορές της στο θέμα της εγκυρότητας ψηφοφοριών που έχουν γίνει στη Βουλή, απουσία των έγκλειστων βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν αίσθηση και πυροδοτούν εκ νέου συζητήσεις.

Ειδικότερα η Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε:

Περικοπή 1/5 του μισθού για όσους βουλευτές δεν προσέρχονται σε 5 συνεδριάσεις αδικαιολογήτως
Στο πλαίσιο των νέων πρωτοβουλιών εντάσσεται ενίσχυση και υποστήριξη βουλευτών για διευκόλυνση του έργου τους αλλά και έμφαση στις υποχρεώσεις τους.
Οι βουλευτές δεν είναι προνομιούχοι εκπρόσωποι
Δεν έχουν τόσα προνόμια όσο κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν
Πολλοί βουλευτές δίνουν τις βουλευτικές τους αποζημιώσεις στα κόμματά τους.
Την προηγούμενη περίοδο υπήρχαν βουλευτές που εισέπρατταν την αποζημίωσή τους μόνο και δεν άκουσε την φωνή τους καμία επιτροπή. Αλλά δεν είναι η πλειοψηφία
Από την άλλη πρέπει να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα κατάχρησης των διευκολύνσεων
Θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής που προβλέπει ότι αν υπάρχουν αδικαιολόγητες μη προσελεύσεις σε πάνω από 5 συνεδριάσεις Ολομέλειας ή Επιτροπών θα υπάρξει περικοπή της αποζημίωσής τους κατά το 1/5.
Να μην είναι ο βουλευτής «φάντασμα» εκπροσώπησης
Προτείνω να καταργηθεί η αποζημίωση των επιτροπών της Βουλής
Πρώιμη ιδέα που δεν έχει μεταφραστεί σε πρόταση. Δεν είναι η πρόθεσή μου να προκαταλάβω καταστάσεις χωρίς διαβούλευση: Πρέπει να αρχίσουμε να συζητούμε την κατάργηση αποζημίωσης βουλευτών για την παρουσία τους στις επιτροπές, αποτελεί κομμάτι του κοινοβουλευτικού τους ρόλου.
Οχι καταπείγοντα ν/σ που θα ψηφίζονται από «αδιάβαστους»
Δεν μπορεί να επαναληφθούν φαινόμενα κατεπειγόντων νομοσχεδίων που ψηφίζονταν από αδιάβαστους εκπροσώπους του λαού. Μόνο όταν συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση.
Δεν μπορεί να επαναληφθούν τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια.

Η πρόεδρος της Βουλής μίλησε επίσης «για αχειραγώγητη ενημέρωση όλων των πολιτών για τις εργασίες της Βουλής, τόσο μέσα από το κανάλι της Βουλής αλλά και διαδικτυακά όσο και από την ΕΡΤ Open.

Στο πλαίσιο αυτό θα μεταδίδονται απευθείας όλες οι συνεδριάσεις και των Επιτροπών και της Ολομέλειας.
«Η Βουλή θα λειτουργήσει θαρρετά, ώστε να μπει τέλος στον παραμορφωτικό φακό της ενημέρωσης», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τέλος έκανε λόγο για άνοιγμα της Βουλής στις κοινωνικές ομάδες που θέλουν να παρέμβουν στο Κοινοβούλιο και πρόσθεσε:

«Η Βουλή θα ανοίξει τις πύλες της στη νέα γενιά, στους πολίτες και στους ανθρώπους που αναζητούν πρόσβαση για την έρευνα τους».

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι την Τρίτη το απόγευμα θα γίνει ειδική συνεδρίαση για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τονίζοντας ότι «είναι ιστορική υποχρέωση της Βουλής να φέρει σε πέρας την αποστολή της αυτή».

Επεσήμανε επίσης ότι θα αποκωδικοποιηθούν όλες οι παράμετροι που συντέλεσαν στην διόγκωση του χρέους και θα εξεταστούν συμβάσεις, όπως αυτές για τη Siemens και εξοπλιστικά προγράμματα.

«Είναι αναγκαίο να ξέρουν οι πολίτες πως αυτές οι συμβάσεις διόγκωσαν το χρέος» σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Με πληροφορίες από capital.gr και thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου