ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νομoσχέδιο για τα εργασιακά: Επανέρχονται τριετίες, συλλογικές συμβάσεις και μισθός στα €751

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εργαζόμενοι

Σα­ρω­τι­κές αλ­λα­γές στην αγορά ερ­γα­σί­ας προ­βλέ­πει το νο­μο­σχέ­διο – μα­μούθ για τα ερ­γα­σια­κά, το οποίο θα κα­τα­τε­θεί στη Βουλή εντός του μηνός.

Το νο­μο­σχέ­διο θα πε­ρι­λαμ­βά­νει δια­τά­ξεις που επα­να­φέ­ρουν τις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις ερ­γα­σί­ας, την επε­κτα­σι­μό­τη­τα των συμ­βά­σε­ων και για επι­χει­ρή­σεις που δεν έχουν εντα­χθεί στα ερ­γο­δο­τι­κά συλ­λο­γι­κά όρ­γα­να, την επα­να­λει­τουρ­γία του Ορ­γα­νι­σμού Με­σο­λά­βη­σης και Διαι­τη­σί­ας, ενώ θα θέτει εκ νέου σε ισχύ τις τριε­τί­ες, σύμ­φω­να με «Τα Νεα».

Επί­σης, θα πε­ρι­λαμ­βά­νει το χρο­νο­διά­γραμ­μα επα­να­φο­ράς, εντός διε­τί­ας, του κα­τώ­τα­του μι­σθού στα 751 ευρώ.

Ανα­λυ­τι­κά τα οκτώ μέτρα που θα πε­ρι­λαμ­βά­νει το νο­μο­σχέ­διο

1. Θα προ­ω­θη­θεί στα­δια­κά – σε συν­δυα­σμό με φο­ρο­λο­γι­κά και ασφα­λι­στι­κά κί­νη­τρα στις επι­χει­ρή­σεις – η επα­να­φο­ρά https://www.dimokratiki.gr/wp-admin/edit.php?post_type=arxeioτου κα­τώ­τα­του μι­σθού στα 751 ευρώ στον ιδιω­τι­κό τομέα.

2. Επα­νέρ­χε­ται ο χρό­νος προει­δο­ποί­η­σης για από­λυ­ση στον ιδιω­τι­κό τομέα στα προ Μνη­μο­νί­ου επί­πε­δα τα οποία σή­με­ρα είναι – ανά­λο­γα με τα χρό­νια προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας – έως έξι μήνες.

3. Εφαρ­μο­γή δέ­σμης μέ­τρων στην κα­τεύ­θυν­ση της κα­τάρ­γη­σης των ελα­στι­κών μορ­φών ερ­γα­σί­ας.

4. Επα­να­φο­ρά του προ­στα­τευ­τι­κού πλαι­σί­ου για τις ομα­δι­κές απο­λύ­σεις.

5. Εφε­ξής η ΕΓΣΣΕ (Εθνι­κή Γε­νι­κή Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Ερ­γα­σί­ας) και οι όροι που τη διέ­πουν θα μπο­ρούν να κα­λύ­πτουν όλους τους ερ­γα­ζό­με­νους στον ιδιω­τι­κό τομέα.

6. Εφε­ξής το χρο­νι­κό διά­στη­μα της δια­πραγ­μά­τευ­σης, μετά τη λήξη μιας συλ­λο­γι­κής σύμ­βα­σης, αυ­ξά­νε­ται από τους τρεις μήνες που είναι σή­με­ρα στους έξι μήνες, όπως ήταν δη­λα­δή πριν από την εφαρ­μο­γή των μνη­μο­νια­κών πε­ριο­ρι­σμών.

7. Μια συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­ση ερ­γα­σί­ας θα δε­σμεύ­ει και τις επι­χει­ρή­σεις ενός κλά­δου που δεν έχουν εντα­χθεί στο αντί­στοι­χο ερ­γο­δο­τι­κό συλ­λο­γι­κό όρ­γα­νο.

8. Αφαι­ρού­νται όλοι εκεί­νοι οι όροι που είχε θε­σπί­σει η προη­γού­με­νη ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας και οι οποί­οι ου­σια­στι­κά εμπό­δι­ζαν τη μο­νο­με­ρή προ­σφυ­γή των ερ­γα­ζο­μέ­νων στη Διαι­τη­σία (ΟΜΕΔ) για την υπο­γρα­φή νέας συλ­λο­γι­κής σύμ­βα­σης ερ­γα­σί­ας.

Τα ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Νέμεσις  /  04.03.2015 13:23

    Την Τρόϊκα την ρωτήσατε; Φαίνεται ότι ο Σύριζα επιδίδεται σε ψυχολογικά τρυκ αναγγέλλοντας νομοσχέδια για να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις στο πόπολο και στην συνέχεια τα αναιρεί επιδέξια.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.