Ειδήσεις

Μείζον θέμα στη Σύμη η λειτουργία πλωτής μονάδας

Μείζον θέμα, που προκάλεσε χθες την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύμης, προκάλεσε η απόφαση του απερχόμενου γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπ. Σπυρίδωνος να χορηγήσει άδεια για την ίδρυση και λειτουργία πλωτής  μονάδας,   συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων στη θαλάσσια έκταση στη θέση «Ορμος Φακούντα» στο νησί, ετήσιας δυναμικότητας 390 τόνων, σε ομόρρυθμη εταιρεία, με σκοπό την παραγωγή θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων.
Την χορήγηση της αιτηθείσας αδείας στην Ο.Ε. είχε απορρίψει η προηγούμενη γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου μετά από διαμαρτυρία της Ιεράς Μονής Πανορμίτη κι άλλων φορέων.
Ο κ. Σπυρίδων φέρεται να παρέκαμψε τις διαμαρτυρίες, αναφέροντας μεταξύ άλλων στην απόφαση του ότι ζήτησε τις απόψεις του Δήμου Σύμης, που όμως δεν αποκρίθηκε στο αίτημα!
Της από 21 Ιανουαρίου 2015 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ακολούθησε την 9η Φεβρουαρίου 2015 ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.
Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ. 4069/20-01-2015 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, διαβιβάστηκε συγκεκριμένα στις 9 Φεβρουαρίου 2015 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου για δημοσιοποίηση ο φάκελος του έργου.
H Iερά Μονή Πανορμίτη θεωρεί ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα μολύνει τον κόλπο, ενώ ο δήμαρχος Σύμης κ. Λ. Παπακαλοδούκας θεωρεί ότι αν η περιβαλλοντική μελέτη του έργου είναι πλήρης θα πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία του έργου για την ανάπτυξη της περιοχής.
Τόνισε εξάλλου ότι το έργο θα ανοίξει 15 περίπου νέες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που ήταν προγραμματισμένη για χθες το βράδυ, δεν θα συμμετείχε ο δήμαρχος, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου