Τοπικές Ειδήσεις

Συνενώθηκαν σε μία δικογραφία οι έξι μηνύσεις εις βάρος 65χρονης για απάτη με δήθεν προώθηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

Την συνένωση σε μια δικογραφία 6 μηνύσεων που υπεβλήθησαν από θύματα στα Δωδεκάνησα (ένα στην Ρόδο και 5 στην Κάρπαθο) εις βάρος μιας 65χρονης ημεδαπής, που υποσχόταν ότι θα προωθούσε -με το αζημίωτο- αιτήσεις για προγράμματα ΕΣΠΑ, αποφάσισε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και διαβίβασε τον ογκώδη φάκελο σε Πταισματοδικείο της Νέας Ιωνίας Αττικής.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», έχουν υποβληθεί εις βάρος της 5 μηνύσεις από 10 περίπου θύματα εις βάρος της ίδιας από επιχειρηματίες της Καρπάθου.
Στην Ρόδο το θύμα κάτοικος εξωτερικού με καταγωγή από την Κάρπαθο, όπως διατείνεται στη μήνυσή του, γνώρισε την 65χρονη στις διακοπές του στο νησί.
Το θύμα της εκμυστηρεύτηκε ότι επιθυμεί να επιστρέψει μόνιμα στην Κάρπαθο κι έχει σκοπό να αποκτήσει την κυριότητα δύο οικοπέδων προκειμένου να ανοικοδομήσει μελλοντικά τουριστικά καταλύματα.
Εκείνη τον έπεισε ότι ως οικονομική σύμβουλος επιχειρήσεων διαθέτει οργανωμένο γραφείο μελετών στην Αθήνα για την υπαγωγή επιχειρήσεων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, ότι διαθέτει «υψηλές» γνωριμίες στο Υπουργείο Οικονομικών, και ότι βρισκόταν στην Κάρπαθο λόγω της υπαγωγής στα προγράμματα ΕΣΠΑ κάποιων επιχειρήσεων λέγοντάς του μάλιστα ότι έχει τη δυνατότητα πριν αποκτήσει την κυριότητα των δύο οικοπέδων να τον υπαγάγει στα προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία θα «ενεργοποιηθούν» μόλις προσκομίσει πιστοποιητικά ιδιοκτησίας.
Στη συνέχεια όπως υποστηρίζει το θύμα, η 65χρονη τον έπεισε να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία καθώς υπήρχε συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου να υπαχθεί στα προγράμματα ΕΣΠΑ και του κοστολόγησε την αμοιβή της στα 30.000 ευρώ για κάθε ακίνητο με έκπτωση 50% στο δεύτερο, ήτοι απαίτησε συνολική αμοιβή 45.000 ευρώ.
Ετσι, το θύμα μετά τις διαβεβαιώσεις της εγκαλούμενης αποφάσισε να της αναθέσει την υπαγωγή του στα προγράμματα ΕΣΠΑ καταβάλλοντάς της μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 το συνολικό ποσό των 45.000 ευρώ ενώ εκείνη ισχυριζόταν ότι οι συνεργάτες της έχουν ήδη εκπονήσει μελέτη και μόλις αποκτούσε την κυριότητα των δύο ακινήτων να της στείλει τα σχετικά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας προκειμένου να «ενεργοποιηθεί» η υπαγωγή του στα προγράμματα.
Τον μήνα Ιανουάριο του 2023, όπως υποστηρίζει το θύμα, προσπαθούσε επανειλημμένα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την εγκαλούμενη για να ενημερωθεί για την τύχη της αίτησης αλλά του απαντούσε ο αυτόματος τηλεφωνητής, γεγονός που τον προβλημάτισε ενώ τον Απρίλιο του 2023 ενημερώθηκε από μία ανάρτηση στο διαδίκτυο για την δράση της 65χρονης.
Μετά από επανειλημμένα τηλεφωνήματα και έγγραφες οχλήσεις προκειμένου να του επιστρέψει τα χρήματά του η 65χρονη τον ενημέρωσε ότι τάχα ουδέποτε συμφώνησαν να του επιστρέψει τα χρήματα που της κατέβαλε κι ότι τάχα την έβαλε σε ένα σωρό διαδικασίες για να «βοηθήσει» τον δικηγόρο του να ξεμπερδέψει το οικόπεδο!
Όπως ισχυρίζεται το θύμα, η εγκαλούμενη ενεργώντας με δόλο και μεθοδικότητα τον εξαπάτησε και του απέσπασε το συνολικό ποσό των 45.000 ευρώ με τις ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι διαθέτει οργανωμένο γραφείο με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών επενδυτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ στελεχωμένο με μηχανικούς, δικηγόρους και φοροτεχνικούς, ότι λόγω των υψηλών «γνωριμιών» και της εμπειρίας που έχει στην Υπηρεσία έγκρισης των μελετών για τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένη η υπαγωγή του, ότι υπέβαλε ήδη για λογαριασμό του τις σχετικές μελέτες και ότι η υπαγωγή του θα «ενεργοποιηθεί» μόλις προσκομισθούν τα σχετικά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας και γι’ αυτούς τους λόγους κατέθεσε σε βάρος της έγκληση ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου δια του ποινικολόγου κ. Μανώλη Κουτσούκου.
Στην Κάρπαθο υποδυόμενη την σύμβουλο επενδύσεων με «άκρες» στο Υπουργείο Ανάπτυξης και γνωριμίες σε υψηλά κλιμάκια εξαπάτησε επιχειρηματίες του τουρισμού υποσχόμενη την υπαγωγή επενδύσεών τους στον αναπτυξιακό νόμο.
Η «ταρίφα», σύμφωνα με τις μηνύσεις που υπέβαλε ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Ιωαννίδης, ξεκινά από τα 15.000 ως τα 30.000 ευρώ ανά θύμα, ενώ η δράση της δεν αποκλείεται να έχει επεκταθεί και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.
Εντύπωση προκαλεί μάλιστα ότι φέρεται να απέσπασε 30.000 ευρώ από υπήκοο Ιταλίας υποσχόμενη την ρύθμιση ως και την διαγραφή χρεών του!
Από την έρευνα που διενήργησαν θύματά της στην Κάρπαθο προέκυψε ότι η 65χρονη έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη και στο παρελθόν τις Αρχές.
Η δράση της αποκαλύφθηκε τον ∆εκέμβριο του 2017 όταν μια 72χρονη κάτοικος Χαλανδρίου, κατέθεσε ότι στις αρχές του 2015 γνώρισε την κατηγορούμενη, η οποία της συστήθηκε ως οικονομικός σύμβουλος που ασχολείται με μελέτες επενδυτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Η καταγγελλόμενη με το πρόσχημα ότι μέσω των υψηλών γνωριμιών της με υπαλλήλους διάφορων δημοσίων υπηρεσιών και τραπεζικών συστημάτων έχει τη δυνατότητα να προωθήσει αιτήσεις για προγράμματα ΕΣΠΑ και να μεσολαβήσει για την έγκρισή τους, καθώς και τη δυνατότητα διαγραφής χρεών προς συγκεκριμένη τράπεζα, φέρεται να της απέσπασε, από την άνοιξη του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, τμηματικά το συνολικό ποσό των 17.100 ευρώ ως διαδικαστικά έξοδα.
Τα 4.900 ευρώ από αυτά τα έλαβε για να προωθήσει προγράμματα ΕΣΠΑ για συγγενικά πρόσωπα του θύματος, ενώ άλλα 7.000 ευρώ έδωσε η 72χρονη προκειμένου η επιτήδεια να διευθετήσει χρέος που είχε στην τράπεζα.
Φέρεται να πήρε άλλα 5.200 ευρώ για προσωπικές της εκκρεμότητες. Η γυναίκα έπαθε σοκ όταν πληροφορήθηκε από υπάλληλο της τράπεζας ότι οι οφειλές της δεν είχαν ρυθμιστεί. Μετά από πιέσεις, το θύμα κατάφερε να πάρει πίσω 12.500 ευρώ υπογράφοντας ιδιωτικό συμφωνητικό με τη μηνυόμενη.
Η 72χρονη κατήγγειλε ότι η κατηγορουμένη έχει εξαπατήσει με το ίδιο modus operandi και άλλα 24 άτομα, τα οποία κατονόμασε.
Σε επτά από αυτούς επέστρεψε τα χρήματα. Κατά την προανάκριση αποκαλύφθηκε ότι η 65χρονη από τον Ιούλιο του 2015 έως και τα τέλη του 2016 απέσπασε από τα θύματά της πάνω από 100.000 ευρώ.
Εχει καταγγελθεί ειδικότερα από έναν 43χρονο πως τον Νοέμβριο και ∆εκέμβριο του 2015 απέσπασε 13.000 ευρώ με το πρόσχημα προώθησης αίτησης για επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ, υπογράφοντας σύμβαση συμβουλευτικής υποστήριξης.
Με το ίδιο κόλπο η κατηγορούμενη απέσπασε 30.992 ευρώ από δύο αδέλφια. Το θύμα αποκάλυψε ότι άλλα οκτώ άτομα εξαπατήθηκαν με την ίδια μέθοδο.
Μια γυναίκα έχει καταγγείλει ότι έχασε 10.000 ευρώ καθώς τα έδωσε στην 65χρονη για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης η αίτησή της για επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Η ίδια αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος της επιτήδειας.
Οπως έχει προκύψει από τις έρευνες είχε επεκτείνει τις επικερδείς «δουλειές» της και στην επαρχία στο Νεοχώρι, στην Καλαμάτα και στην Μεσσηνία.
Στην Λάρισα έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος της το έτος 2020 αναφορικά με τη λήψη επιχορήγησης για ενίσχυση επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω προγραμμάτων του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (Ε.Σ.Π.Α.).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου