ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις δημοσκόποι για τις παράξενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δημοσκόπηση

Τι κοινό έχουν τα πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα -σε αυτή την προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο- με τους δρο­μείς των 100 μέ­τρων; Και οι δύο πρέ­πει σε ελά­χι­στο χρόνο να απο­δεί­ξουν ότι είναι οι κα­λύ­τε­ροι για να κό­ψουν πρώ­τοι το νήμα. Μόνο που στην πε­ρί­πτω­ση των αθλη­τών η πρω­τιά οδη­γεί στο βάθρο ενώ στην πε­ρί­πτω­ση των κομ­μά­των στο Μα­ξί­μου.

Οι πο­λι­τι­κοί ανα­λυ­τές και οι επι­στή­μο­νες με­τρή­σε­ων κοι­νής γνώ­μης ομο­νο­ούν ότι οι διεκ­δι­κη­τές του πρω­θυ­πουρ­γι­κού θώκου πρέ­πει να κι­νη­θούν τα­χύ­τα­τα για να κερ­δί­σουν το κοινό και κυ­ρί­ως τους ανα­πο­φά­σι­στους. Συμ­φω­νούν επί­σης ότι στις 21 ημέ­ρες που έχου­με έως ότου να ανοί­ξουν οι κάλ­πες η πό­λω­ση θα χτυ­πή­σει «κόκ­κι­νο», ενώ δεν απο­κλεί­ουν να υπάρ­ξουν εκ­πλή­ξεις λόγω της ει­σό­δου στο παι­χνί­δι νέων κομ­μά­των.

Ο Θωμάς Γε­ρά­κης της εται­ρί­ας με­τρή­σε­ων κοι­νής γνώ­μης MARC ανα­φέ­ρει στο TheTOC ότι η προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δος ξε­κί­νη­σε χθες επί της ου­σί­ας με την επί­ση­μη πρώτη του Κι­νή­μα­τος των Δη­μο­κρα­τών Σο­σια­λι­στών του Γιώρ­γου Πα­παν­δρέ­ου, καθώς τώρα όλοι οι παί­κτες βρί­σκο­νται στο ση­μείο εκ­κί­νη­σης.

Δεν κρύ­βει πά­ντως ότι ο έως τώρα ο χρό­νος τρέ­χει υπέρ του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ενώ ερω­τη­μα­τι­κό πα­ρα­μέ­νει ποιος θα κα­τα­λά­βει (το Πο­τά­μι ή η Χρυσή Αυγή) την τρίτη θέση.

Στην ερώ­τη­ση αν απο­κλεί­ει εκ­πλή­ξεις απα­ντά: «Δεν είμαι ένας από αυ­τούς που θα απέ­κλειαν οποιο­δή­πο­τε σε­νά­ριο. Υπάρ­χει άλ­λω­στε δι­ψή­φιος αριθ­μός ανα­πο­φά­σι­στων. «Αν στρα­φούν προς την ΝΔ θα πάμε σε μια σκλη­ρή βρα­διά την νύχτα των εκλο­γών με το ερώ­τη­μα ποιό κόμμα θα είναι το πρώτο. Αν πάλι στρα­φούν (σ.σ οι ανα­πο­φά­σι­στοι) προς τον Αλέξη Τσί­πρα, το ερώ­τη­μα που θα τεθεί θα είναι αν ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα κα­τα­φέ­ρει να είναι αυ­το­δύ­να­μος.».

Σε ότι αφορά τον Γιώρ­γο Πα­παν­δρέ­ου και το πο­λι­τι­κό του εγ­χεί­ρη­μα ο κ. Γε­ρά­κης υπο­γραμ­μί­ζει ότι η κί­νη­ση του θα παί­ξει ρόλο, αλλά δεν γνω­ρί­ζει αν θα είναι κομ­βι­κός. «Αν δεν κι­νη­θεί ο Γιώρ­γος Πα­παν­δρέ­ου, αν δεν πει το αφή­γη­μα του, τις θέ­σεις του, κα­νείς δεν μπο­ρεί να εκτι­μή­σει πόσο θα επη­ρε­ά­σει» λέει.

Αδιευ­κρί­νι­στο πα­ρα­μέ­νει, του­λά­χι­στον προς ώρας, και από ποια κόμ­μα­τα θα «κλέ­ψει» ψη­φο­φό­ρους το Κί­νη­μα Δη­μο­κρα­τών Σο­σια­λι­στών. «Υπο­θέ­τω ότι θα πλη­γεί το ΠΑΣΟΚ διότι λόγω και του με­γά­λου μέσου όρου ηλι­κί­ας των ψη­φο­φό­ρων του, φυ­σι­κό είναι να υπάρ­χουν πολ­λοί Πα­παν­δρει­κοί» λέει ο κ. Γε­ρά­κης. Προ­σθέ­τει όμως ότι θε­ω­ρη­τι­κά ούτε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα μεί­νει αλώ­βη­τος διότι πολ­λοί ψη­φο­φό­ροι του προ­έρ­χο­νται από το ΠΑΣΟΚ.

Στους ανα­πο­φά­σι­στους ρί­χνει το με­γα­λύ­τε­ρο βάρος στην ανα­μέ­τρη­ση αυτή και ο Στρά­τος Φα­να­ράς της METRON ANALYSIS.

«Ανά­λο­γα με το πώς θα κι­νη­θούν και θα ψη­φί­σουν, θα κα­θο­ρί­σουν το τε­λι­κό απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών» λέει στο TheTOC.

Και ο κ Φα­να­ράς δη­λώ­νει πως είναι αδιαμ­φι­σβή­τη­το το γε­γο­νός ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει σαφή προ­βά­δι­σμα και όπως φαί­νε­ται έως τώρα η πο­ρεία αυτή δεν είναι ανα­στρέ­ψι­μη. «Δεν μπορώ όμως να πω από τώρα ότι τα πράγ­μα­τα θα μεί­νουν έτσι» σπεύ­δει να υπο­γραμ­μί­σει.

Όσο για ρόλο που θα παί­ξει ο Γιώρ­γος Πα­παν­δρέ­ου και ο Σταύ­ρος Θε­ο­δω­ρά­κης, ο κ. Φα­να­ράς εκ­φρά­ζει την άποψη ότι αυτό μένει να διευ­κρι­νι­στεί καθώς τόσο το Πο­τά­μι, όσο και το Κί­νη­μα των Δη­μο­κρα­τών Σο­σια­λι­στών «δεν έχουν πα­γιω­μέ­νες δια­δρο­μές».

«Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι μια επα­νά­λη­ψη των εκλο­γών του ‘12» είπε ο επι­κοι­νω­νιο­λό­γος Γιώρ­γος Σε­φερ­τζής στον RealFm 97,8 και στους Κώστα Χαρ­δα­βέλ­λα και Αγ­γε­λι­κή Λάζου.

«Η βα­σι­κή δια­φο­ρά από τότε είναι ότι έχουν προ­στε­θεί αυτοί που θε­ω­ρούν ότι δεν έχουν να χά­σουν τί­πο­τα δια­κιν­δυ­νεύ­ο­ντας μια αλ­λα­γή» υπο­στή­ρι­ξε και επι­σή­μα­νε ότι υπάρ­χουν τρεις δια­φο­ρε­τι­κές κα­τη­γο­ρί­ες εκλο­γι­κού σώ­μα­τος:

«Αυτοί που επι­λέ­γουν εκ πε­ποι­θή­σε­ως την πο­λι­τι­κή αλ­λα­γή, αυτοί που θα πά­ρουν το ρίσκο, και η κρι­σι­μό­τε­ρη κα­τη­γο­ρία αυτοί που προ­βλη­μα­τί­ζο­νται ακόμη».

Mε πλη­ρο­φο­ρί­ες από thetoc.gr και real.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.