ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εφιαλτικά υψηλά παραμένει το ποσοστό της ανεργίας – το χαμηλότερο στο Νότιο Αιγαίο

news room 3 λεπτά ανάγνωση
δημοσίευμα

Ως μέ­γι­στο εθνι­κό ζή­τη­μα οφεί­λει να αντι­με­τω­πι­στεί από την όποια ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση προ­κύ­ψει από τις εκλο­γές της 25ης Ια­νουα­ρί­ου η ανερ­γία, που κα­τα­τάσ­σε­ται μαζί με τις κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες στην πρώτη θέση των ανη­συ­χιών των ισχυ­ρών του κό­σμου. Οι ει­δι­κοί κρού­ουν τον κώ­δω­να του κιν­δύ­νου επι­ση­μαί­νο­ντας ότι το μεί­ζον ζή­τη­μα που ανα­κύ­πτει, εκτός από τη δια­τή­ρη­ση του πο­σο­στού σε ση­μα­ντι­κά υψηλά επί­πε­δα, είναι ότι η ανερ­γία στην Ελ­λά­δα, από κυ­κλι­κή, που οφεί­λε­ται κατά το μέ­γι­στο πο­σο­στό στον πε­ριο­ρι­σμό της ζή­τη­σης στην οι­κο­νο­μία, με­τα­τρέ­πε­ται σε διαρ­θρω­τι­κή, γε­γο­νός που απο­δει­κνύ­ε­ται και από το τε­ρά­στιο πο­σο­στό της μα­κρο­χρό­νιας ανερ­γί­ας, που υπερ­βαί­νει το 70%.

Πα­ρό­τι οι διε­θνείς ορ­γα­νι­σμοί αλλά και ο κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός προ­βλέ­πουν από μικρή έως ση­μα­ντι­κή απο­κλι­μά­κω­ση, το πο­σο­στό ανερ­γί­ας και το 2015 θα πα­ρα­μεί­νει σε δρα­μα­τι­κά υψηλά επί­πε­δα, με απο­τέ­λε­σμα η Ελ­λά­δα να συ­γκα­τα­λέ­γε­ται με­τα­ξύ των χωρών με το με­γα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα, όχι μόνο σε επί­πε­δο Ευ­ρω­παϊ­κής Ενω­σης, αλλά και πα­γκο­σμί­ως.

Η «διαρ­κής κρίση απα­σχο­λη­σι­μό­τη­τας», όπως την ανα­φέ­ρει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά η Πα­γκό­σμια Τρά­πε­ζα, θα συ­νε­χί­σει να χτυ­πά­ει την πόρτα της Ελ­λά­δας και το 2015, είτε το πο­σο­στό ανερ­γί­ας πε­ριο­ρι­στεί στο 22,6%, όπως προ­βλέ­πει ο κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός, είτε πα­ρα­μεί­νει σε ιστο­ρι­κά υψηλά, όπως είναι το 27%, βάσει της πρό­βλε­ψης του Ορ­γα­νι­σμού Οι­κο­νο­μι­κής Συ­νερ­γα­σί­ας και Ανά­πτυ­ξης (ΟΟΣΑ). Εν­διά­με­σα βρί­σκο­νται οι προ­βλέ­ψεις της Κο­μι­σιόν για ανερ­γία στο 25% το νέο έτος ένα­ντι 26,8% το 2014 και του Διε­θνούς Νο­μι­σμα­τι­κού Τα­μεί­ου για μεί­ω­ση στο 23,8% από 25,8% το έτος που έφυγε.

Μά­λι­στα, η ΓΣΕΕ σε μία ακόμη πιο δυ­σοί­ω­νη πρό­βλε­ψη εκτι­μά την ανερ­γία με­τα­ξύ 22% με 23%, έως και το 2020, θε­ω­ρώ­ντας ότι δύ­σκο­λα θα δια­μορ­φω­θεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026, ακόμη και με το πλέον αι­σιό­δο­ξο σε­νά­ριο ετή­σιας αύ­ξη­σης του ΑΕΠ κατά 3,5% με 4% (50.000 νέες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας τον χρόνο).

Στο κέ­ντρο του προ­βλή­μα­τος μπαί­νει το υψηλό πο­σο­στό της μα­κρο­χρό­νιας ανερ­γί­ας, καθώς, όπως επι­ση­μαί­νει στην πρό­σφα­τη έκ­θε­σή του ο ΟΟΣΑ, το πο­σο­στό αυτό αυ­ξή­θη­κε από το 49% στο 71% με­τα­ξύ του 2007 και του 2014. «Η τάση αυτή είναι ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κή για τα θι­γό­με­να άτομα και τις οι­κο­γέ­νειές τους και συμ­βάλ­λει δυ­νη­τι­κά στην αύ­ξη­ση της διαρ­θρω­τι­κής ανερ­γί­ας ως απο­τέ­λε­σμα της υπο­βάθ­μι­σης των δε­ξιο­τή­των και της μεί­ω­σης του κι­νή­τρου για την εύ­ρε­ση ερ­γα­σί­ας», ανα­φέ­ρει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Μι­λώ­ντας στην «Κ» ο δρ Πα­ντεί­ου Πα­νε­πι­στη­μί­ου, ει­δι­κός σε θέ­μα­τα αγο­ράς ερ­γα­σί­ας Κώ­στας Αγρα­πι­δάς, επι­ση­μαί­νει ότι η διαρ­θρω­τι­κή ανερ­γία με σχε­δόν 8 στους 10 ανέρ­γους εκτός ερ­γα­σί­ας για πάνω από 12 μήνες, σε συν­δυα­σμό με τη διαρ­ροή των τα­λα­ντού­χων νέων σε τρί­τες χώρες, είναι κρί­σι­μα θέ­μα­τα που πρέ­πει να επι­λυ­θούν από τον σχε­δια­σμό μιας νέας δη­μό­σιας πο­λι­τι­κής, η οποία θα κα­τα­στή­σει την αγορά ερ­γα­σί­ας πε­ρισ­σό­τε­ρο απο­τε­λε­σμα­τι­κή. Το ζή­τη­μα της ενερ­γο­ποί­η­σης του αν­θρω­πί­νου δυ­να­μι­κού της χώρας, σε συν­δυα­σμό με τη προ­σαρ­μο­γή των προ­σό­ντων και των εξει­δι­κεύ­σε­ων και τη συ­να­κό­λου­θη πι­στο­ποί­η­σή τους, συ­νι­στά μια με­γά­λη πρό­κλη­ση, επι­ση­μαί­νει.

Οσο για το 2015, με δε­δο­μέ­νο τον θε­τι­κό ρυθμό ανά­πτυ­ξης, αλλά όχι το ύψος του, ο κ. Αγρα­πι­δάς εκτι­μά ότι θα υπάρ­ξει δη­μιουρ­γία πε­ρισ­σό­τε­ρων θέ­σε­ων απα­σχό­λη­σης –ιδιαί­τε­ρα στους το­μείς πα­ρο­χής υπη­ρε­σιών– και στα­δια­κή μεί­ω­ση της ανερ­γί­ας. Οι εξε­λί­ξεις στην οι­κο­νο­μία και στην αγορά ερ­γα­σί­ας θα επη­ρε­α­στούν και από τον ρυθμό της οι­κο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης της Ευ­ρω­ζώ­νης, αλλά και από το μέ­γε­θος της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης στη Ρωσία. Ιδιαί­τε­ρο βάρος απαι­τεί­ται να δοθεί στην ανά­πτυ­ξη του πρω­το­γε­νούς τομέα της οι­κο­νο­μί­ας. «Η χώρα μας χρειά­ζε­ται την και­νο­τό­μο μι­κρο­με­σαία επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα, χρειά­ζε­ται δη­λα­δή νέους μι­κρο­με­σαί­ους ερ­γο­δό­τες, που σε συν­δυα­σμό με την προ­σέλ­κυ­ση ιδιω­τι­κών επεν­δύ­σε­ων και την αξιο­ποί­η­ση της νέας Εται­ρι­κής Συμ­φω­νί­ας, θα με­γε­θύ­νουν τον ρυθμό της οι­κο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης με τη δη­μιουρ­γία ποιο­τι­κών θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας», εκτι­μά ο δρ του Πα­ντεί­ου Πα­νε­πι­στη­μί­ου.

Μά­λι­στα, ο κ. Αγρα­πι­δάς επι­ση­μαί­νει ότι τα υψηλά πο­σο­στά ανερ­γί­ας στην Ελ­λά­δα δεν πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν ξε­χω­ρι­στά από τα προ­βλή­μα­τα της εγ­χώ­ριας αγο­ράς ερ­γα­σί­ας, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι και οι ερ­γα­ζό­με­νοι έχουν εγκλω­βι­στεί σε ένα ιδιαί­τε­ρο κα­θε­στώς ευ­ε­λι­ξί­ας, με τους μι­σθούς να μειώ­νο­νται κατά πε­ρί­που 5% ετη­σί­ως από το 2009.

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.