Συνεντεύξεις

Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Ο Παρθενώνας, παραμένει για πάνω από 200 χρόνια πεισματικά ακρωτηριασμένος…»

Με αφορμή τις εξελίξεις όπως δημιουργήθηκαν με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, από την συμπεριφορά του Βρετανού ομολόγου του, Ρίσι Σούνακ, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, μιλάσει σήμερα στην ‘δ’.
Επιπλέον αναφέρεται στην κατάσταση στην Μέση Ανατολή, στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, καθώς και στις ευρωπαϊκές εκλογές –με σημείο αιχμής την επιστολική ψήφο.

• Να ξεκινήσουμε από την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ το άλλο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, δεν κλείνει ακόμη (συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ρωσική εισβολή). Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν αυτά τα δραματικά γεγονότα;
Νομίζω ότι δεν υπάρχει σώφρων άνθρωπος στον πλανήτη που να μην ανησυχεί από αυτά τα δραματικά γεγονότα. Πόσω μάλλον εμείς που οι δύο πολεμικές συγκρούσεις γίνονται στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η σκέψη μας είναι με τα αθώα θύματα αυτών των συγκρούσεων, τους άμαχους.
Βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε σε όλη την Ευρώπη τις επιπτώσεις από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενεργειακή κρίση, αύξηση του πληθωρισμού με συνέπεια την αύξηση του κόστους ζωής των ευρωπαϊκών και των ελληνικών νοικοκυριών, είναι οι βασικές επιπτώσεις.
Ενώ η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς είναι πιθανό να προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη, μία νέα μεταναστευτική κρίση.
Η Ελλάδα στην περίπτωση της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στέκεται από την πρώτη ώρα στο πλευρό του θύματος, της Ουκρανίας. Έχουμε μία απρόκλητη επίθεση κατά ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους.
Η Γάζα δεν είναι ασφαλώς Ουκρανία. Εδώ έχουμε μία τρομοκρατική επίθεση από μία τρομοκρατική οργάνωση κατά του Ισραήλ. Με πολλά αθώα θύματα και όμηρους. Το Ισραήλ δέχθηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του. Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα πάντα όμως σύμφωνα με το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνά ούτε το Ισραήλ, ούτε η διεθνής κοινότητα ότι μόνο μία πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών.
Υποχρέωσή μας σήμερα είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επεκταθεί η σύγκρουση παίρνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Υποχρέωσή μας είναι η προστασία των αμάχων, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας σε αυτούς που σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσες περισσότερες ζωές. Σε αυτό το πλαίσιο ελπίζω να ολοκληρωθεί η παράδοση των ομήρων μέχρι και ο τελευταίος όμηρος επιστρέψει στην εστία του.
• Θα ήθελα ένα σχόλιο για την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο και όσα ακολούθησαν, τόσο με τον Ρίσι Σούνακ, όσο και το ζήτημα με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Ένα διαχρονικό έγκλημα κατά του Παγκόσμιου Πολιτισμού συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Παρά την επίσημη θέση της UNESCO για την αναγκαιότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με βάση την αρχή της διατήρησης της ακεραιότητας των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις προσπάθειες διαχρονικά της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στον τόπο καταγωγής τους και την επανένωσή τους η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να απέχει από κάθε μορφής διάλογο για αυτό το μείζον θέμα του Παγκόσμιου Πολιτισμού.
Ο Παρθενώνας, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ένα μνημείο λίκνο του Πολιτισμού παραμένει για πάνω από 200 χρόνια πεισματικά ακρωτηριασμένο. Μία ευρωπαϊκή χώρα, πατρίδα του κοινοβουλευτισμού, μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν κοινός κλεπταποδόχος.
Η Μεγάλη Βρετανία με τις πράξεις της νομιμοποίησε και συνεχίζει να νομιμοποιεί το μεγαλύτερο έγκλημα κατά του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Τον ακρωτηριασμό του Παρθενώνα. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν και κλάπηκαν από το λόρδο Έλγιν, πρέσβη της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 έως το 1803, και μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1806. Εκμεταλλευόμενος την τότε οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό τη μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια. Αντ΄αυτού, προχώρησε στην αφαίρεσή τους και στη συνέχεια στη φυγάδευσή τους. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και από το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό και εκτίθενταιστο παγκόσμιο κοινό που επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο.
Σήμερα δύο και πλέον αιώνες μετά τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένουν εξόριστα. Υπό βρετανική κατοχή. Η επανένωσή τους παραμένει για όλους τους Έλληνες ένα κορυφαίο ζήτημα Ηθικής, Δικαιοσύνης και Αξιών. Το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι ελληνικό καπρίτσιο. Δεν είναι εθνικός μας εγωισμός. Είναι μείζον ζήτημα του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Γι’ αυτό και βρίσκει διαρκώς και περισσότερους υποστηρικτές στην παγκόσμια διεθνή κοινότητα.
Τα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχω καταθέσει ερωτήσεις για το θέμα της επιστροφής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων μας για την εκπλήρωση του δίκαιου αιτήματός μας.
Όσον αφορά στη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού στην πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα του, του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κρίθηκε από εμάς απαράδεκτη και μικροπρεπής. Κρίθηκε με πολύ σκληρά λόγια κυρίως από τους συμπατριώτες του. Αυτό θα έπρεπε ίσως να τον προβληματίσει.
• Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει σοβαρό πρόβλημα αλλά και το ΠΑΣΟΚ που βλέπει να ανεβαίνει στην δεύτερη θέση (δημοσκοπικά) μιλούν για το επόμενο στοίχημα που θα είναι οι Ευρωεκλογές. Πόσο σημαντική θα είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση;
Απαντώντας στην ερώτησή σας δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύ σημαντική εξαγγελία στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργική συμβουλίου. Αναφέρομαι φυσικά στην επιστολική ψήφο που θα ισχύσει από τις επόμενες ευρωεκλογές. Τη δυνατότητα δηλαδή οι πολίτες είτε οι εκτός Ελλάδας, είτε οι εντός Ελλάδας να μετέχουν στις εκλογές ψηφίζοντας από το σπίτι τους. Μία σημαντική μεταρρύθμιση που εναρμονίζει τη χώρα μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Ελπίζω τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανταποκριθούν θετικά και η μεταρρύθμιση αυτή να υπερψηφιστεί καθολικά.
Η Νέα Δημοκρατία δεν ασχολείται με τα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Περιμένει ασφαλώς από την αντιπολίτευση τόσο τη μείζονα όσο και την ελάσσονα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση. Αλλά θετική και εποικοδομητική κριτική και όχι μηδενιστική κριτική. Προτάσεις, όχι άναρθρες κραυγές. Όχι, «όχι σε όλα».
Το στοίχημα στο οποίο αναφέρεστε φαντάζομαι αφορά στο ποιος θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές του επόμενου χρόνου. Μια ασφαλώς πολύ σημαντική εκλογική αναμέτρηση που η ελληνική κοινωνία είμαι βέβαιος ότι θα δώσει και πάλι την πρωτιά στην Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία παράταξη που είχε πάντα σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία με την κορυφαία στρατηγική επιλογή του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν αυτή που οδήγησε τη χώρα μας στην ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη. Σε μία περίοδο που ακούγονταν από την τότε αντιπολίτευση κραυγές «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».
• Στις 7 Δεκεμβρίου επισκέπτεται τη χώρα μας ο Τούρκος πρόεδρος. Τι περιμένετε από τη συνάντηση;
Πάντα ο διπλωματικός διάλογος μεταξύ δύο κρατών, πόσω μάλλον μεταξύ δύο γειτονικών κρατών πρέπει να υπάρχει. Αλλά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν, φίλοι και εχθροί, ότι η Ελλάδα δεν φοβάται να διαπραγματευτεί. Αλλά δεν διαπραγματεύεται και υπό το καθεστώς φόβου.
Με την Τουρκία έχουμε μία και μόνη διαφορά. Την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μία οριοθέτηση που πρέπει να γίνει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Δυστυχώς, η τουρκική πολιτική ηγεσία στα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά «παγώσει» με ευθύνη της Τουρκίας και των πρακτικών της. Η τελευταία Έκθεση προόδου της ενταξιακής της πορείας που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο είναι κόλαφος για την Τουρκία. Μία Έκθεση που καταδικάζει μεταξύ άλλων απερίφραστα την τουρκική προκλητικότητα κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, τη λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο. Μία έκθεση που καλεί την Τουρκία να άρει την από το 1995 απειλή πολέμου (casus belli) κατά της χώρας μας. Που την καλεί να προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει τον νεοοθωμανικό του μεγαλοϊδεατισμό και να σεβαστεί, απολύτως και όχι α λα καρτ, το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου