Το νέο αναβατόριο της Ακρόπολης εγκαινίασε σήμερα  στις 09:00 πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον πρόεδρο του ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου  Ο πρωθυπουργός, λόγω και της μητέρας του, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία με τους ανθρώπους που δοκιμάζονται από κάποια αναπηρία. Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Ωνάση.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση το εθνικό σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία».

Ειδικότερα είπε :

Είναι πράγματι σήμερα μια σπουδαία ημέρα μια φωτεινή ημέρα, που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να συνεργαστεί με ιδρύματα που μοιράζονται τους ίδιους στόχους το ίδιο όραμα την ίδια φιλοσοφία και να αποδώσουν στην παγκόσμια και όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία, ένα πολύ σημαντικό έργο σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για την αναπηρία, εγκαινιάζουμε τον νέο ανελκυστήρα αλλά και τις διαδρομές που έχουν σχεδιαστεί με μεγάλη φροντίδα προκειμένου να καταστήσουμε την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλους και σε όλες. Σε άτομα με κινητικές δυσκολίες αλλά και σε ηλικιωμένους που θέλουν να απολαύσουν το σύμβολο το δυτικού Πολιτισμού χωρίς την δυσκολία που συνεπάγετε η κλασσική διαδρομή για να ανέβει στον βράχο της Ακρόπολης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση το εθνικό σχέδιο για τα δικαιώματα τον ατόμων με αναπηρία. Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι η έννοια της προσβασιμότητας. Προσβασιμότητα σε όλους, προσβασιμότητα παντού.

Χαιρόμαστε που θέτουμε στην διάθεση του κοινού αυτό το σημαντικό έργο που δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Με μεγάλη χαρά θα είμαι ο πρώτος που θα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον ανελκυστήρα και να περιηγηθώ στις διαδρομές οι οποίες όχι απλά έχουν σχεδιασθεί αλλά έχουν κατασκευασθεί με πλήρη σεβασμό στην νομοθεσία και φυσικά υπο την επίβλεψη του εμβληματικού καθηγητή Μανώλη Κορρέ που γνωρίζω ότι αγαπάει την Ακρόπολη περισσότερο από τον οποιονδήποτε.

Το λέω αυτό γιατί με λύπη μου διαπίστωσα τους τελευταίους μήνες να ασκείται φθηνή αντιπολιτευτική κρητική και για αυτό το έργο που είναι οικουμενικό και υπό κανονικές προϋποθέσεις θα πρέπει να μας ενώνει όλους.

Το εθνικό σχέδιο για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία παραμένει μια προσωπική μου δέσμευση , οι λόγοι είναι γνωστοί για τους οποίους έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα αυτό, και σήμερα κάνουμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να το κάνουμε πράξη.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε στο πρόσωπο του προέδρου του ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου, όλους όσους εργάστηκαν για να ολοκληρώσουν αυτό το εμβληματικό έργο.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση ανέφερε στο καλωσόρισμα του ότι,  «Απελευθερώνουμε τις κρυμμένες δυνάμεις της Ελλάδας στα καλύτερά της»

«Σήμερα στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στεκόμαστε μπροστά σε ένα μνημείο με πανανθρώπινη αξία, ένα φωτεινό σηματοδότη αισιοδοξίας. Στην Ακρόπολη προβάλλονται ο σεβασμός και η φροντίδα του Ιδρύματος Ωνάση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τον εκδημοκρατισμό της γνώσης, την ελεύθερη προσβασιμότητα, τα ίσα δικαιώματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση.

«Δεν είμαστε ένας απλός ιδιώτης που κάνουμε χορηγίες, αλλά συμπράττουμε ισότιμα στη διαδικασία σχεδιασμών και υλοποίησης όποιας δράσης αναλαμβάνουμε. Με τον τρόπο αυτό χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας, απελευθερώνουμε τις κρυμμένες δυνάμεις της Ελλάδας στα καλύτερά της. Η Ακρόπολη που κάνει τον γύρο του κόσμου με τον νέο φωτισμό της, από την πρόσφατη συνεργασία μας με την πολιτεία, παραμένει μια διαρκής υπενθύμιση ότι ο άνθρωπος είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων. Παραμένει επίσης μια υπόσχεση ότι η δημοκρατία είναι το σπίτι όλων μας. Ειδικά τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, αυτό το σπίτι πρέπει να μείνει μονίμως ανοικτό, προσβάσιμο και φωτεινό», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημητρίου.

Με τη σειρά της η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη  ότι το υπουργείο αποδίδει την Ακρόπολη προσβάσιμη στο σύνολο της κοινωνίας, στην κοινωνία των 3/3. Είναι γεγονός ότι πλέον η Ακρόπολη, το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας, είναι απολύτως προσβάσιμη. Εικόνες που στο παρελθόν είχαμε βιώσει, πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά παρελθόν. Με τον ανελκυστήρα και τις διαδρομές, πλέον οι συνάνθρωποί μας που έχουν προβλήματα κινητικότητας, αλλά όχι μόνον, άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας που έχουν όραμα να έρθουν στην Ακρόπολη και ο κάθε ένας που έχει ανάγκη μπορεί να προσεγγίσει πλέον μέχρι τη νότια κλιτύ»

«Είναι ένα έργο το οποίο έγινε πολύ γρήγορα χάρη στην εξαιρετική συνεργασία των εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, υπό την επιστημονική ευθύνη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και τον καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ, με την εφαρμογή όλων των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

Πηγή ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ