Τοπικές Ειδήσεις

Δήλωση Μπαράκα Αθανασίου για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στης 3 Δεκεμβρίου, είναι μια ημέρα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στην κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία. Εκτιμάται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζουν με αναπηρίες παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια και δεν απολαμβάνουν πρόσβαση στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλα άτομα, όπως είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή, γενικότερα. Το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή είναι απαραίτητο για τη μείωση των ανισοτήτων, για τη δημιουργία σταθερών δημοκρατιών και ενεργών πολιτών.

Στην χώρα μας παρόλο ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει υιοθετήσει την σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, κάθε 3 Δεκέμβρη γίνεται αναφορά από όλους τους πολιτικούς χώρους για τα δικαιώματα των ΑμεΑ αλλά ποτέ δεν υπήρξε ένας απολογισμός για τα πεπραγμένα στο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αναδεικνύονται κάθε 3 Δεκέμβρη.

Στην χώρα μας το μοναδικό κεκτημένο είναι το επίδομα αναπηρίας που για πολλούς είναι πολύ μικρό για να αντιμετωπίσουν την κοστοβώρα καθημερινότητα τους και πολλές φορές αυτό το πενιχρό επίδομα έχει μπει στο στόχαστρο των μνημονιακών μέτρων.Ο νόμος 2643 με την είσοδο μας στα μνημόνια έχει παγώσει και ελάχιστα άτομα με αναπηρίες απορροφούνται στην εργασία.

Η προσβασιμότητα σε όλο του το φάσμα στην χώρα μας είναι σε βρεφικό στάδιο.Το πρόγραμμα αποιδρυματοποίησης παραμένει ως στόχος ο οποίος δεν έχει σχεδιαστεί μέχρι σήμερα.Η πρόσβαση στην εκπαίδευση παρόλο τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει είναι απαγορευτική για μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας.Τελικά υπάρχουν άτομα με αναπηρίες ή ανάπηρες υποδομές και προνοιακές πολιτικές που αποκλείουν μεγάλη μερίδα συμπολιτώων μας;

 

Μπαράκας Αθανάσιος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου