Ειδήσεις

Υπό… παρακολούθηση η Τουρκία έως το Δεκέμβρη – Κυρώσεις εάν προχωρήσει σε νέες προκλήσεις

Υπό… παρακολούθηση προκειμένου να αποφευχθούν νέες προκλητικές ενέργειες τίθεται η Τουρκία από την ΕΕ μέχρι το Δεκέμβρη, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής να μην ενεργοποιήσει για την ώρα κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ερμηνεύτηκαν θετικά από την ελληνική κυβέρνηση η οποία αναφέρει σε όλους τους τόνους πως υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ελληνικές θέσεις.

Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την επίτευξη συμφωνίας για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Γίνεται σαφέστατη αναφορά στα άρθρα των συνθηκών, το 29 και το 215. Γνωρίζετε ότι αυτά είναι τα άρθρα τα οποία αφορούν κυρώσεις.

Και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε αυτή την περίπτωση, όλα τα εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και τα συμφέροντα των κρατών μελών» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται «για ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, ένα πολύ καλό κείμενο και για την Κύπρο, ένα πολύ καλό κείμενο για την Ευρώπη.

Και τολμώ να πω και ένα καλό κείμενο και για τις σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας διότι είναι ένα κείμενο το οποίο ακριβώς θέτει στον πυρήνα του αυτή την ισορροπία για την οποία έχουμε πολλές φορές μιλήσει. Την δυνατότητα να έχουμε ως Ευρώπη, ως Ελλάδα και ως Κύπρος μία καλύτερη σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα σταματήσουν οι μονομερείς προκλητικές ενέργειες και ότι η Τουρκία θα καθίσει, ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές τουλάχιστον, στο τραπέζι των συζητήσεων».

Την ίδια ώρα, ο Σαρλ Μισέλ σημείωνε ότι «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη» ερωτηθείς σχετικά με κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία ανέφερε ότι υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες, «η μία για μία κατάσταση που δε θέλουμε, σε περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά σε θετική ατζέντα ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι θέλει να έχει εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός, όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες ότι στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι το διάστημα μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε και θα επανεξεταστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι σημαντικό καθώς η ΕΕ θα έχει υπό παρακολούθηση το εάν η Τουρκία προχωρά ουσιαστικά σε αποκλιμάκωση κι εάν συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών της ΕΕ, κάτι που θα οδηγούσε στην απόφαση για επιβολή κυρώσεων.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν το διάλογο, κάτι όμως που εξαρτάται από την ίδια την ‘Αγκυρα και τη στάση που θα επιλέξει να κρατήσει. 

Προκλητικός Τσαβούσογλου

Δεν είμαστε μια χώρα που χαίρεται επειδή δεν υπήρξαν κυρώσεις στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι οι χθεσινές δηλώσεις ικανοποιούν και πάλι την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο τούρκος υπουργός επέκρινε την αναφορά σε «παράνομες δραστηριότητες» της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ για να είναι αντικειμενική πρέπει να μπορεί να πει σε Ελλάδα και Κύπρο «δεν έχεις δίκαιο».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι δεν υπήρξαν απτά βήματα στο θέμα της επικαιροποίησης της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό, της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και του θέματος της απελευθέρωσης της βίζας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό ομόλογό του, ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε με ειλικρίνεια να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ. Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για την ενταξιακή πορεία. Βλέπουμε και στην τουρκική κοινότητα ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη για ένταξη όμως δεν είναι ένα πρόβλημα που πηγάζει από εμάς αλλά από τη στάση κάποιων χωρών μελών της ΕΕ».

«Από την άλλη εμείς ζούμε στην Ευρώπη, είμαστε μέρος αυτής της ηπείρου, επομένως υπάρχουν κοινά προβλήματα και κοινές ευκαιρίες. Η συνεργασία μέσα στην ΕΕ είναι πολύ ωφέλιμη. Για να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις πρέπει να υπάρξει θετική ατζέντα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό το θετικό κλίμα το καταφέραμε λίγο με τη νέα ηγεσία. Υπάρχει και διάλογος. Αλλά δυστυχώς εξαιτίας της ομηρίας της ΕΕ από τους Ελληνοκυπρίους ή την Ελλάδα δεν μπορούμε να πετύχουμε την πρόοδο που θέλουμε».

«Ενα από αυτά τα θέματα είναι η ανατολική Μεσόγειος. Εμείς αντικρίζουμε θετικά την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ΕΕ στον ‘ελληνοκυπριακό τομέα’ ή την Ελλάδα στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου ή σε άλλο θέμα επειδή είναι μέλη της. Αλλά όταν έχουν άδικο, εάν η ΕΕ θέλει να είναι μια αντικειμενική ή παγκόσμια οργάνωση πρέπει να μπορεί να πει στα μέλη της ‘έχεις άδικο’», υπογράμμισε και διερωτήθηκε: «Μπορεί να το πει αυτό»;

Τελευταία, είπε, «υπάρχουν χώρες που το λένε. Αλλά τελικά είδαμε σε αυτές τις δηλώσεις ότι δεν μπορεί να το πει με όλη τη σημασία του».

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η χώρα του έδειξε με ορισμένες χειρονομίες ότι έχει καλή πρόθεση αλλά έδειξε ότι έχει αποφασιστικότητα και στο θέμα των δικαιωμάτων της.

«Αποφασισμένοι»
«Στο πεδίο και στο τραπέζι, εάν δεν βρεθεί κοινή λύση, έχουμε δείξει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων και δείξαμε τί μπορούμε να κάνουμε. Ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση ‘ελάτε να εργαστούμε όλοι μαζί για δίκαιο διαμοιρασμό’».

Αυτή, πρόσθεσε, «δεν είναι μια νέα έκκληση. Ο πρόεδρός μας το έχει πει πολλές φορές. Εγώ σε κάθε ομιλία μου το τονίζω. Σε αυτό, ο ρόλος της ΕΕ είναι σημαντικός».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι «και πάλι δηλώσεις που ικανοποιούν τον ‘ελληνοκυπριακό τομέα’ και την Ελλάδα».

«Πάνω από όλα, για την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας, δεν είδαμε απτά βήματα. Και απειλούν με κυρώσεις μ’ ένα κεκαλυμμένο τρόπο. Εμείς δεν είμαστε μια χώρα ή ένας λαός που χαίρεται επειδή δεν γίνεται αναφορά σε κυρώσεις στη δήλωση αυτή».

Πηγή: in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου