Ρεπορτάζ

Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα ένσημα των ξεν/λων στη Ρόδο

Πολλά είναι ακόμη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Ρόδο με σημείο αιχμής τον τουρισμό.
«Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες, στα τελευταία δύο χρόνια από τότε που ξέσπασε η κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού. Καταφέραμε να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019 όχι μόνον σχετικά με τις αφίξεις αλλά και με την απασχόληση. Μάλιστα δημιουργήθηκαν πολλά κενά σε προσωπικό σε πολλές ειδικότητες, λόγω της μεγάλης ζήτησης αλλά κι επειδή δεν ήρθαν από άλλα μέρη της Ελλάδας, συνάδελφοι για να εργαστούν στις εποχιακές επιχειρήσεις.
Ευελπιστούμε ότι και ο Σεπτέμβριος θα κυλήσει ομαλά και με αυξημένες πληρότητες ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να έχουν δουλειά και να προσπαθήσουμε ‘να σώσουμε τη χρονιά’.
»Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος, υπό την έννοια, ότι με δύο μήνες εργασίας δεν θα είναι εύκολο να καλύψουμε τους υπόλοιπους και να λάβουν όλοι επιδόματα ανεργίας. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως όσα επιδόματα χορηγήθηκαν στο προηγούμενο διάστημα για την οικονομική ενίσχυση όσων δεν είχαν δουλέψει, θα μειωθούν κατά μεγάλο βαθμό –ενώ θα σταματήσουν το πρόγραμμα ‘ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ’ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και οι αναστολές. Αυτό που μας απασχολεί και μας ανησυχεί, είναι η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιος θα είναι ο ακριβής αριθμός ενσήμων που θα χρειαστούν όσοι εργάστηκαν εποχιακά, για να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Πέρσι, με μια παρέμβαση που είχαμε κάνει κι έγινε δεκτή, καταφέραμε και φτάσαμε στον αριθμό των 50 ενσήμων. Για το τι θα ισχύσει φέτος, δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Προς το παρόν ισχύουν μόνον τα 100 ένσημα –κάτι που δεν θα είναι εύκολο να το καλύψουν όλοι όσοι εργάστηκαν φέτος αφού απασχολήθηκαν μόνον για δύο μήνες. Εμείς ζητήσαμε από τα αρμόδια υπουργεία (αν και έγινε ανασχηματισμός και άλλαξαν οι υπουργοί) να μας ξεκαθαρίσουν τι θα γίνει με το θέμα», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΡ.
Ο κ. Εγγλέζος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με τα ένσημα όσων βγήκαν σε αναστολή μέσω του προγράμματος ΕΡΓΑΝΗ, το 2020. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι κανένας δεν μπορεί να έχει καμία παροχή από το ΙΚΑ ενώ οι έγκυες ή όσες έχουν γεννήσει δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα λοχείας. «Έχουμε κάνει δεκάδες παρεμβάσεις μαζί με άλλα εργατικά κέντρα και με την Ομοσπονδία μας αλλά δεν μας έχουν δώσει καμία ουσιαστική και σαφή απάντηση. Μάλιστα η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ έχουν υποβάλει μηνύσεις για το θέμα. Επίσης μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και άλλοι εργαζόμενοι και εποχιακά απασχολούμενοι λόγω ενσήμων –αφού αρκετοί δεν εργάστηκαν το 2020 ενώ φέτος, είτε βρήκαν δουλειά για δύο μήνες είτε δεν δούλεψαν καθόλου. Συνεπώς, θα το βρούμε μπροστά μας κι ελπίζουμε να εισακουστούμε από την κυβέρνηση και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να βοηθηθούν οι απασχολούμενοι και άνεργοι τον χειμώνα…»
Να σημειωθεί πάντως ότι πολλοί κλάδοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν (οδηγοί ταξί, ξεναγοί κ.ά.) ενώ για τους εργαζόμενους στα ΚΑΕ παραμένει το πρόβλημα ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ‘εποχιακά απασχολούμενοι’.
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάση Σταμούλη, ο οποίος αποκάλυψε ότι σε πολλούς ελέγχους που διενεργούνται από μικτά κλιμάκια του ΕΚΡ έχουν εντοπιστεί πολλές περιπτώσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις που κάποιοι υπάλληλοι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό (!) και συνεχίζουν να εργάζονται εν γνώσει της επιχείρησης:
«Η σεζόν ήταν πολύ καλή για τους εργαζόμενους. Ξεκίνησε με δειλά βήματα ενώ το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, η κίνηση ήταν καλή. Κάποια στιγμή σημειώθηκε το εξής παράδοξο: τα ξενοδοχεία υπολειτουργούσαν ενώ υπήρχαν πολύ καλές πληρότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η Ρόδος έμεινε χωρίς εργατικό δυναμικό ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος και για την αγορά εργασίας».
Ο κ. Σταμούλης είπε πως «σε πολλά ξενοδοχεία έχουν σημειωθεί κρούσματα σε εργαζόμενους και οι εργοδότες, τους αναγκάζουν να εργάζονται! Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί γιατί είναι επικίνδυνο τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για την επιχείρηση και τους συναδέλφους τους. Εμείς ζητήσαμε από την ΕΞΡ να παρέμβει», ανέφερε.
Κατήγγειλε ακόμη ότι σε ελέγχους που διενεργούνται, εντοπίζονται πολλά άτομα που απασχολούνται με παράνομες διαδικασίες.
«Έχουμε βρει πολλούς ‘ενοικιαζόμενους’ υπαλλήλους που διαθέτουν ελληνικές ταυτότητες… Εμείς έχουμε προβεί σε σχετικές καταγγελίες για να διασφαλιστεί η νομιμότητα…» τόνισε ο κ. Σταμούλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου