Ειδήσεις

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν υποχωρούμε για χάρη του διαλόγου»

«Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα ζωτικά της δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο μόνο για να αποφύγει κυρώσεις» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

Σε αποκλειστική συνέντευξη, που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην αγγλόφωνη εφημερίδα Daily Sabah με τίτλο «Η αμερικανική απόφαση για το κυπριακό εμπάργκο εμπόδιο στις συνομιλίες» γίνεται αναφορά στην μερική άρση από τις ΗΠΑ του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, στην ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, στη Γαλλία, στη Λιβύη, στη Συρία και στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων και YPG/PKK. 

Η άρση του εμπάργκο ενθαρρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία

Η απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το εμπάργκο όπλων για τους ‘Ε/Κ’ θα ενθαρρύνει την ‘Ε/Κ Διοίκηση’ να μην εμπλακεί σε πολιτική λύση στο Κυπριακό. Αυτό το βήμα θα αυξήσει περαιτέρω την ανισότητα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου. Αν και αυτή η απόφαση περιορίζεται στον ελαφρύ οπλισμό, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, είπαμε στην Ουάσιγκτον ότι σημείωσε ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Σε αντάλλαγμα, είπαμε ότι η Τουρκία θα αύξανε επίσης τη βοήθειά της στους Τ/Κ, γεγονός που θα προκαλούσε εντάσεις. Αυτό το βήμα δεν θα ωφελήσει ούτε τους Ε/Κ. H «Ε/Κ Διοίκηση» είναι ήδη σε θέση να λάβει όπλα από περιφερειακές και γειτονικές χώρες. Σκόπιμα ή όχι, η χρονική συγκυρία αυτής της κατάστασης είναι ακατάλληλη.

Είναι αδιανόητο η Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για το διάλογο

  • Η Τουρκία αναμένει ειλικρινή διαμεσολάβηση από την ΕΕ και τη Γερμανία για την επίλυση των αυξανόμενων εντάσεων με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Οι προσπάθειες μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει λόγω έλλειψης ειλικρίνειας, της εύνοιας της ΕΕ προς την Ελλάδα και των μαξιμαλιστικών αξιώσεων αυτής στην περιοχή. Η Γερμανία κατέβαλε προσπάθειες για διαμεσολάβηση, ωστόσο αυτό πρέπει να είναι ειλικρινές. Αυτό που μας λέγεται πρέπει επίσης να δηλώνεται ενώπιον του κοινού. Με αυτόν τον τρόπο, οι προϋποθέσεις, που καθορίζονται για εμάς, δεν είναι οι ίδιες με αυτές, που καθορίζονται και για την Ελλάδα.
  • Μας ζητούν να σταματήσουμε κάθε είδους δραστηριότητα για την έναρξη ενός διαλόγου με την Ελλάδα, ενώ η Αθήνα δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα.  Είναι απαράδεκτο να αναμένεται από την Τουρκία να παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματά της μόνο για να ξεκινήσει ένας διάλογος.
  • Η Ελλάδα και η ‘Ε/Κ Διοίκηση’ κρατούν όμηρο την ΕΕ. Οι προσπάθειες της Γερμανίας συνεχίσθηκαν, αλλά ένα τεράστιο εμπόδιο είναι ότι η ΕΕ παίρνει τις αποφάσεις της με ομοφωνία.
  • Σχολιάζοντας διπλωμάτη της ΕΕ που δήλωσε στο Reuters στις 31 Αυγούστου, «πέρα από το μαστίγιο (κυρώσεις), θα υπάρχει και καρότο, με σκοπό τη σοβαρή εμπλοκή της Άγκυρας στον διάλογο», ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη λάβει το καρότο και ξέρει τί δεν θα λάβει. Το καρότο θα είναι η πρόοδος στην τελωνειακή ένωση και τη συμφωνία μετανάστευσης, ενώ το μαστίγιο θα είναι κυρώσεις και κριτική.
  • Τι σχέση έχει αυτό (η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο) με την τελωνειακή ένωση ή τη συμφωνία για τους πρόσφυγες; Αμφότερες αποτελούν πλεονέκτημα τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα ζωτικά της δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο μόνο για να αποφύγει κυρώσεις.
  • Η Τουρκία εξήγησε τη θέση της στο ΝΑΤΟ, στα Ηνωμένα Έθνη, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στην ΕΕ, η διεθνής κοινότητα υποστήριξε την Άγκυρα, αν και όχι δημόσια. Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες. Η Τουρκία είναι έτοιμη για μελλοντικά βήματα.
  • Ο υγιέστερος τρόπος θα ήταν να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Καθώς επρόκειτο να ξεκινήσουμε αυτές τις συνομιλίες, υπέγραψαν μια συμφωνία με την Αίγυπτο και έδειξαν τις προθέσεις τους. Η στάση μας είναι σαφής: θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  • Υπάρχει μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του ΝΑΤΟ και δημιουργίας μιας δύναμης της ΕΕ ως εναλλακτική της συμμαχίας. Ως εκ τούτου, η Γαλλία προσπαθεί να αυξήσει τις εντάσεις, για να αποδείξει ότι μια τέτοια δύναμη είναι απαραίτητη και δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ υπέστη εγκεφαλικό θάνατο.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου