Συνέντευξη στον
Δημήτρη Γκαρτζώνη

Εχοντας διαγράψει μία πορεία 36 χρόνων ως μάχιμος ιατρός στο Δημόσιο τομέα, ο Θωμάς Σωτρίλλης, συνεχίζει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο μέσα από τον πολιτικό στίβο.
Διετέλεσε πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στο πρώτο μισό της θητείας της νέας περιφερειακής Αρχής με επικεφαλής τον Γιώργο Χατζημάρκο και πριν λίγο καιρό ανέλαβε τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής.
Σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» μιλά για την ενασχόλησή του με την πολιτική και τα Κοινά. «Λειτουργώ πάντα σαν γιατρός, για το όφελος των ομάδων, ακόμα και την ώρα που βρίσκομαι στο γραφείο μου στην Περιφέρεια. Όλα είναι προσφορά και όλα κρίνονται τελικά από τους ίδιους του πολίτες και μόνο από αυτούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην πορεία που έχει διανύσει η περιφερειακή αρχή κατά την τελευταία τριετία, σημειώνει ότι είναι σημαντικό το έργο που παράγεται σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων και δηλώνει ότι αυτή η προσφορά θα συνεχισθεί για πολλά χρόνια ακόμη!
• Κύριε Σωτρίλλη αναλάβατε σχετικά πρόσφατα ένα νέο ρόλο, αυτό του αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής συνοχής. Πόσο νευραλγική είναι η νέα σας θέση;
Παρότι έχω μακρά πορεία στα κοινά, ο ρόλος του αντιπεριφερειάρχη είναι νέος για μένα. Μου είναι όμως οικείο το αντικείμενο. Έχοντας μία μακροχρόνια πορεία ως γιατρός, γνωρίζω καλά τις ανάγκες του τομέα της Υγείας. Βέβαια, το αποτέλεσμα θα δείξει εάν και κατά πόσο ανταποκρίθηκα στο ρόλο μου. Αυτό όμως που με σιγουριά μπορώ να πω, είναι ότι δίνω τον καλύτερό μου εαυτό σε ό,τι αναλαμβάνω και φέρνω πάντα σε πέρας την αποστολή μου.
• Πόσο διαφέρει η ιατρική από τον πολιτικό στίβο;
Υπάρχουν σίγουρα διαφορές αλλά και ομοιότητες ανάμεσα στο λειτούργημα του ιατρού, και στο λειτούργημα του πολιτικού. Διότι ως λειτούργημα βλέπω την πολιτική και με αυτήν την αίσθηση καθήκοντος συμμετέχω. Ως γιατρός προσφέρεις υπηρεσίες υγείας στον κόσμο, χαίρεσαι να βλέπεις ένα ασθενή να αναρρώνει. Ως αντιπεριφερειάρχης, προσφέρεις υπηρεσίες που επουλώνουν πληγές στο “σώμα” των νησιών μας, που τόσο έχουν υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια από την αδυναμία ή την απροθυμία της Πολιτείας να κάνει επιτέλους πράξη τη νησιωτικότητα. Αυτό το έλλειμμα, έγινε ακόμη πιο έντονο σε πολύ κρίσιμους τομείς για τους νησιώτες, όπως είναι η υγεία, τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Χρόνια που επιβάλλουν τη στήριξη της κοινωνίας σε πολλά επίπεδα, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο τομέας που μου εμπιστεύτηκε ο περιφερειάρχης, είναι ιδιαίτερα νευραλγικός και απαιτεί παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που υπερβαίνουν κατά πολύ μια απλή διεκπεραιωτική ή γραφειοκρατική λειτουργία. Είναι μεγάλη η χαρά, να βλέπεις τον τόπο να “αναρρώνει” μέρα με τη μέρα, μέσα από τις δικές μας παρεμβάσεις.
• Ποιος ρόλος υπερισχύει μέσα σας, αυτός του γιατρού ή αυτός του πολιτικού;
Εγώ παραμένω γιατρός. Δεν είμαι πολιτικός με τη στενή έννοια της λέξης. Καλώς ή κακώς, δεν με χαρακτηρίζουν συμπεριφορές που έχουν στερεότυπα ταυτιστεί με τη λειτουργία των πολιτικών προσώπων. Όπως σας ανέφερα και πριν, λειτουργώ πάντα σαν γιατρός, για το όφελος των ομάδων, ακόμα και την ώρα που βρίσκομαι στο γραφείο μου στην Περιφέρεια. Όλα είναι προσφορά και όλα κρίνονται τελικά από τους ίδιους του πολίτες και μόνο από αυτούς.

• Κύριε Σωτρίλλη, πώς θα χαρακτηρίζατε την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Υγείας;
Θα την χαρακτήριζα καταστροφική. Έχω εργαστεί 36 χρόνια ως νοσοκομειακός γιατρός στο νοσοκομείο της Ρόδου. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το νοσοκομείο ποτέ δεν είχε άνεση… πάντα ζητούσαμε και πάντα παίρναμε με το σταγονόμετρο ό,τι ήταν αναγκαίο για την λειτουργία των διάφορων κλινικών. Πάντα υπήρχε μία στενότητα στη χορήγηση υλικών. Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι οι διοικούντες των νοσοκομείων κλείνουν τη στρόφιγγα από μόνοι τους για να παρουσιάσουν κάποιο αποθεματικό στην Κυβέρνηση. Η ίδια η κυβέρνηση δίνει προφανώς αυτές τις εντολές. Θα πρέπει να καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι το νοσοκομείο βοηθά, προσφέρει και πρέπει να στηριχθεί από το Κράτος. Πάντως να έχετε υπόψη σας ότι ο κόσμος προσφέρει πολλά πράγματα στο νοσοκομείο, από κουβέρτες, σεντόνια, υλικά και αναλώσιμα. Η βοήθεια που τα τελευταία χρόνια δίνουν οι απλοί πολίτες, είναι πολύ σημαντική και φανερώνει και το επίπεδο της κοινωνίας μας.
• Είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζει ένα αξιοσημείωτο κοινωνικό έργο. Πρόσφατα ανακοινώθηκε π.χ. η στήριξη της Περιφέρειας στο κοινωνικό φαρμακείο του φαρμακευτικού συλλόγου Δωδεκανήσου…
Αυτή είναι μία σημαντική πρωτοβουλία την οποία αρχικά ο ίδιος ο περιφερειάρχης αποφάσισε να στηρίξει. Πιστεύω ότι στην επόμενη χρονιά η Περιφέρεια θα μπορέσει να στηρίξει ακόμη πιο δυναμικά την προσπάθεια αυτή. Άλλωστε, πάντοτε οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους συνεισέφεραν στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών. Τώρα σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια ενισχύει το ρόλο της αυτό.
Πέρα από τα παραπάνω, αυτό που κάνει η Περιφέρεια με επίταση, είναι η στήριξη των συμπολιτών μας μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Πρόκειται για μία δομή, η οποία έχει την αποδοχή όλης της κοινωνίας. Υπάρχουν προσφορές από επιχειρηματίες αλλά και από πολίτες. Είναι συγκινητική η προσφορά του απλού κόσμου, ακόμη και η πιο μικρή. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι ο συνάνθρωπός μας χρειάζεται βοήθεια. Γι αυτό και αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την λειτουργία του και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.
• Γενικότερα στο χώρο της υγείας η Περιφέρεια επί της δικής σας θητείας έχει προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες.
Πράγματι, οι παρεμβάσεις της δικής μας περιφερειακής αρχής, είναι πρωτόγνωρες στον τομέα της υγείας. Τα οικονομικά κίνητρα που θεσπίσαμε και τα υιοθέτησε και η κυβέρνηση για τους γιατρούς που θα θελήσουν να στελεχώσουν τα ΚΥ και τα ΠΠΙ στα νησιά , είναι κάτι πολύ σημαντικό και που κανένας δεν είχε σκεφτεί να κάνει μέχρι σήμερα. Όλοι διαμαρτύρονταν για την έλλειψη γιατρών, αλλά κανένας δεν έβαλε το μυαλό του να δουλέψει, πώς αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Εμείς βρήκαμε τη λύση.
Επίσης, εκείνο που ίσως δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι με χρήματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειάς μας, χρηματοδοτούμε την προμήθεια ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, την προμήθεια ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας και πολλά ακόμη. Με απλά λόγια, έρχεται η Περιφέρεια να καλύψει τις αδυναμίες του ιδίου του Υπουργείου Υγείας.
• Κλείνοντας κύριε Σωτρίλλη, πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία της Περιφερειακής Αρχής;
Όταν μου έκανε πρόταση ο περιφερειάρχης να είμαι μέλος της παράταξής του, είπα αμέσως το “ναι”. Έχουμε μια σχέση αλληλοεκτίμησης και προσωπικά τον συμβουλεύομαι πάντα, πιστεύοντας στο πολιτικό του ένστικτο.
Υπάρχει μία καλή καθημερινή συνεργασία με τον περιφερειάρχη, ο οποίος στηρίζει πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν στον τομέα ευθύνης μου. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να προχωρώ απρόσκοπτα. Στον δικό μου τομέα πιστεύω ότι το ισοζύγιο είναι θετικό. Αλλά και στους υπόλοιπους τομείς δραστηριοτήτων, η Περιφερειακή μας αρχή έχει δείξει σπουδαία δείγματα γραφής. Στον τομέα του Πολιτισμού, του Τουρισμού, του δια βίου μάθησης, στα ΚΕΚ Γεννηματάς, στη Διεύθυνση Εμπορίου, στο Γραφείο Συγκοινωνιών, παράγεται αξιόλογο έργο, με αποτέλεσμα να πορευόμαστε σε ορθή πορεία με την προοπτική για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα. Αυτό δεν το λέω επειδή είμαι μέλος αυτής της περιφερειακής αρχής αλλά γιατί είναι μια πραγματικότητα που την ζούμε καθημερινά και είμαι σίγουρος ότι την βλέπουν και την εκτιμούν και οι νησιώτες μας. Χωρίς να θέλω να φανώ υπερφίαλος, πιστεύω ότι έχουμε πολλά χρόνια μπροστά μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ