Τοπικές Ειδήσεις

“Ένα σωστό οριζόντιο μέτρο”-Αρθρο του Ιωάννη Παππά

Τα προηγούμενα χρόνια και όχι άδικα στις περισσότερες περιπτώσεις, η έννοια του «οριζόντιου μέτρου» είχε λάβει αρνητική χροιά με το πρόσημό της στην κοινωνία να είναι αρνητικό. Τα Μνημόνια και η 10ετής κρίση για την Ελλάδα, επιφύλασσε ουκ ολίγα οριζόντια μέτρα. Περικοπή μισθών και συντάξεων, αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες, κατάργηση του αφορολόγητου, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων χωρίς πρόγραμμα, μειώσεις στις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία και κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα οριζόντιων μέτρων τα οποία αντιμετωπίσαμε όλοι στην καθημερινότητά μας, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο αλλά σίγουρα αντιμετωπίσαμε κάποια.

Έπρεπε να φτάσει 2020 για να υπάρξει ένα οριζόντιο μέτρο το οποίο θα έχει αποκλειστικά θετικό πρόσημο για την ελληνική κοινωνία, χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα ή παγίδες, όπως έσπευσαν πολλοί καλοθελητές να ανακαλύψουν εκεί που δεν υπάρχουν. Τέτοιο μέτρο είναι η απόφαση της κυβέρνησης για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Απόφαση που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μία κυβέρνηση σέβεται απόλυτα μία απόφαση της Δικαιοσύνης και μάλιστα την εφαρμόζει άμεσα, χωρίς ούτε να ασκεί κριτική, ούτε να προσπαθεί να υπεκφύγει μεταθέτοντας για το μέλλον μία υποχρέωση απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

Το σημαντικό για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ότι η κυβέρνηση πήρε μία πολιτική απόφαση για το σύνολο των συνταξιούχων που δικαιούνται τα αναδρομικά και όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά, δηλαδή περίπου 250.000 συνταξιούχους. Το οριζόντιο μέτρο αφορά λοιπόν και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη γιατί κρίθηκε σωστό να μην μπουν στη διαδικασία να κάνουν προσφυγές για κάτι το οποίο ούτως ή άλλως δικαιούνται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η καταβολή των αναδρομικών είναι σεβασμός στην Δικαιοσύνη και η οριζόντια ισχύ για όλους τους συνταξιούχους που το δικαιούνται είναι οριζόντια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Και μάλιστα η καταβολή θα γίνει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα σε μία δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Ένα κράτος λειτουργεί συντεταγμένα με σεβασμό στους πολίτες του και στους θεσμούς, την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού υπάρχει ακόμα ανάμεσά μας, οι επιπτώσεις στης στην οικονομία και την κοινωνία είναι ορατές και η ένταση με την Τουρκία επιβάλλει τη διατήρηση και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου