Η Σουηδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Ελλάδα δεν άνοιξε τα σύνορά της. Σύμφωνα με NOTAM που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) «επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία».
Ο λόγος είναι η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Σουηδία.
Η απόφαση αυτή δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και θυμό στη Σουηδία. Κάποιοι είχαν κλείσει ήδη τις διακοπές τους στην Ελλάδα καθώς δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη. Θυμωμένη η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Ann Linde, χαρακτήρισε λυπηρή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και συστήνει στους Σουηδούς πολίτες, «να εξετάσουν εάν είναι σκόπιμο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αυτό το καλοκαίρι». Πολλοί tour operators προχώρησαν σε ακυρώσεις γκρουπ.
Ωστόσο χθες το απόγευμα προσγειώθηκε στη Ρόδο ένα επιβατικό αεροσκάφος από τη Στοκχόλμη. Πρόκειται για την πτήση 463 της TUIfly Nordic από τη Στοκχόλμη που μετέφερε Σουηδούς τουρίστες στο σμαραγδένιο νησί.
Πώς έγινε αυτό και έλαβε άδεια; Μαθαίνουμε ότι αυτό έγινε με κυβερνητική εντολή σε ανώτατο επίπεδο, καθώς η TUI διαχρονικά είχε προνομιακές σχέσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Φυσικά αυτό θα δημιουργήσει νέα αναστάτωση στην Σουηδία καθώς θα εξοργίσει και άλλο τους Σουηδούς tour operators οι οποίοι δικαίως θα πουν «γιατί μόνο η TUI και όχι και εμείς;».
Με την ευκαιρία σημειώνεται ότι χθες προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» 16 πτήσεις και συγκεκριμένα 2 από Βέλγιο, 1 από Στοκχόλμη, 3 από Αμστερνταμ, 2 από Βιέννη, 1 από Λάρνακα, 1 από Μπολώνια, 1 από Πράγα, 1 από Νυρεμβέργη, 2 από Βαρσοβία, 1 από Ζυρίχη και μία Münster.
Αργά χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι στο σουηδικό αεροπλάνο επέβαιναν μόνο δημοσιογράφοι, προσκεκλημένοι από τον «Ομιλο Atlantica» για την προώθηση των ξενοδοχείων της στην σκανδιναβική αγορά.
Λέγεται ότι την άδεια για την άφιξη του αεροσκάφους έδωσε ο υφ/γός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.


Παρά τους ισχυρισμούς, ωστόσο του κ. Νίκου Χαρδαλιά, της Fraport και του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη (τον οποίον δημοσιεύματα εμπλέκουν στην όλη υπόθεση) σάλος προκλήθηκε, μετά τις αποκαλύψεις του MEGA, ότι τελικά στο αεροσκάφος δεν επέβαιναν δημοσιογράφοι, αλλά τουρίστες, που ήρθαν με την απευθείας πτήση από την Σουηδία.
Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να οξυνθούν έτι περαιτέρω οι σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες που έχουν τεθεί σε «καραντίνα» και φυσικά παραμένουν άγνωστες οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον τουρισμό μας.
Είναι προφανές πιο πέρα ότι κάποιοι φέρουν ευθύνες για την «εξαπάτηση» της ελληνικής και διεθνούς γνώμης, με την προϋπόθεση ότι οι αποκαλύψεις δεν στερούνται βάσεως, ενώ όλοι περιμένουν πώς θα αντιδράσει ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ