ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή-κόλαφος της Κομισιόν-Ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τηλεοπτικός σταθμός

Επι­στο­λή-κό­λα­φος Έτιν­γκερ για τους νο­μι­κούς χει­ρι­σμούς Παππά-Σπίρ­τζη – Τι απα­ντά το υπουρ­γείο Επι­κρα­τεί­ας – Κα­τα­δι­κά­ζει τον σχε­τι­κό νόμο ο νο­μι­κός κό­σμος – Το σχό­λιο του αντι­προ­έ­δρου της ΝΔ

Η επι­στο­λή της Κο­μι­σιόν δεν αφορά την αδειο­δό­τη­ση των τη­λε­ο­πτι­κών σταθ­μών, απα­ντά το υπουρ­γείο Επι­κρα­τεί­ας, κα­τη­γο­ρώ­ντας την εφη­με­ρί­δα Κα­θη­με­ρι­νή ότι προ­σπα­θεί να δη­μιουρ­γή­σει «κλίμα» εν όψει ολο­κλή­ρω­σης της σχε­τι­κής δη­μο­πρα­σί­ας.

Οπως επι­ση­μαί­νει το υπουρ­γείο, ενό­ψει της αυ­ρια­νής εκ­δί­κα­σης στο Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας των αι­τή­σε­ων ακυ­ρώ­σε­ως που έχουν κα­τα­θέ­σει οι ιδιω­τι­κοί τη­λε­ο­πτι­κοί σταθ­μοί εθνι­κής εμ­βέ­λειας κατά απο­φά­σε­ων που σχε­τί­ζο­νται με τη διε­ξα­γω­γή του δια­γω­νι­σμού για την αδειο­δό­τη­ση των τη­λε­ο­πτι­κών σταθ­μών, η εφη­με­ρί­δα «Κα­θη­με­ρι­νή» του Ομί­λου Αλα­φού­ζου, προ­σπα­θεί να δη­μιουρ­γή­σει «κλίμα» και να προ­κα­λέ­σει σύγ­χυ­ση στο ανα­γνω­στι­κό κοινό.

Συ­σχε­τί­ζει αλ­λη­λο­γρα­φία με­τα­ξύ της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης και του Επι­τρό­που Έτιν­γκερ για θέ­μα­τα που αφο­ρούν το ψη­φια­κό φάσμα και την ΕΕΤΤ, με την δια­δι­κα­σία της αδειο­δό­τη­σης, με τρόπο που ήδη να γί­νε­ται ανα­πα­ρα­γω­γή της πα­ρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης από ηλε­κτρο­νι­κά sites με τίτλο: «Κο­μι­σιόν: ζητά εξη­γή­σεις για τις τη­λε­ο­πτι­κές άδειες» και «Επι­στο­λή κό­λα­φος της Κο­μι­σιόν για τις τη­λε­ο­πτι­κές άδειες».

Διευ­κρι­νί­ζε­ται:

• Η ανω­τέ­ρω επι­στο­λή δεν αφορά θέ­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με την αδειο­δό­τη­ση των τη­λε­ο­πτι­κών σταθ­μών.

• Συ­μπλη­ρώ­νε­ται ένας χρό­νος από την ανάρ­τη­ση του νο­μο­σχε­δί­ου για τις τη­λε­ο­πτι­κές άδειες (ν. 4339/2015) και ου­δέ­πο­τε η Κο­μι­σιόν ζή­τη­σε να πα­ρα­σχε­θούν εξη­γή­σεις ή απο­σα­φη­νί­σεις για τα άρθρα 1 – 15 του νόμου που αφο­ρούν την αδειο­δό­τη­ση.

Αύριο ολο­κλη­ρώ­νε­ται η κα­τά­θε­ση των αι­τή­σε­ων συμ­με­το­χής στη δη­μο­πρα­σία για τις τη­λε­ο­πτι­κές άδειες και οδεύ­ου­με προς την τε­λι­κή ευ­θεία για την πρώτη αδειο­δό­τη­ση στην ιστο­ρία της ελ­λη­νι­κής τη­λε­ό­ρα­σης. Οι από­πνε­ες προ­σπά­θειες του πα­λαιού μη­ντια­κού κα­τε­στη­μέ­νου να την εμπο­δί­σουν κα­θί­στα­νται μά­ταιες, κα­τα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση.

Η επι­στο­λή της Κο­μι­σιόν

Επι­στο­λή – έγκλη­ση προς την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση σχε­τι­κά με τους νο­μι­κούς χει­ρι­σμούς τωνΝ. Παππά και Χρ. Σπίρ­τζη για χει­ρα­γώ­γη­ση της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Τη­λε­πι­κοι­νω­νιών και Τα­χυ­δρο­μεί­ων και τη δια­χεί­ρι­ση του τη­λε­ο­πτι­κού φά­σμα­τος απέ­στει­λε ο αρ­μό­διος κοι­νο­τι­κός Επί­τρο­πος Γκ. Έντιν­κερ στην ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση.

Η επι­στο­λή, που απο­κα­λύ­πτει η «Κα­θυ­με­ρι­νή», θέτει ου­σια­στι­κά την Ελ­λά­δα στον προ­θά­λα­μο της πα­ρα­πο­μπής στο Ευ­ρω­παϊ­κό Δι­κα­στή­ριο ενώ θε­ω­ρεί­ται εν­δει­κτι­κή προ­θέ­σε­ων της Κο­μι­σιόν και για το ζή­τη­μα των τη­λε­ο­πτι­κών αδειών.

Στην επι­στο­λή της η Κο­μι­σιόν εγεί­ρει σειρά εν­στά­σε­ων και καλεί την κυ­βέρ­νη­ση να δώσει το τα­χύ­τε­ρο δυ­να­τόν εξη­γή­σεις καθώς η Επι­τρο­πή έχει εδραία άποψη πως με τις νο­μι­κές πρω­το­βου­λί­ες της κυ­βέρ­νη­σης:

•επι­χει­ρεί­ται η χει­ρα­γώ­γη­ση της ανε­ξάρ­τη­της αρχής που ρυθ­μί­ζει την τη­λε­ο­πτι­κή αγορά, κάτι που αντι­βαί­νει ευ­θέ­ως στα κοι­νο­τι­κά δε­δο­μέ­να

•Αμ­φι­σβη­τεί­ται η δη­μο­πρά­τη­ση του φά­σμα­τος που ανα­τέ­θη­κε στη Digea

•Επι­χει­ρεί­ται η συ­γκέ­ντρω­σή εξου­σιών και κα­νο­νι­στι­κών αρ­μο­διο­τή­των στα χέρια κυ­βερ­νη­τι­κών στε­λε­χών αντί των ανε­ξάρ­τη­των αρχών που προ­βλέ­πει το Σύ­νταγ­μα.

Στην ίδια επι­στο­λή, η κυ­βέρ­νη­ση κα­λεί­ται σε αυ­στη­ρό τόνο να απα­ντή­σει άμεσα γιατί δεν αξιο­ποι­ή­θη­κε ευ­ρύ­τε­ρα το τη­λε­ο­πτι­κό φάσμα ενώ εμ­φα­νώς δη­λώ­νε­ται ότι οι κυ­βερ­νη­τι­κοί χει­ρι­σμοί κα­τα­τεί­νουν στο να ωφε­λή­σουν τον κρα­τι­κό φορέα ρα­διο­τη­λε­ό­ρα­σης (ΕΡΤ).

Η επι­στο­λή του Επι­τρό­που Έντι­γκερ απο­τε­λεί ου­σια­στι­κά απά­ντη­ση σε επι­στο­λή που είχε στεί­λει, προ μηνός, ο κ. Νίκος Παπ­πάς (τρίτο συ­νημ­μέ­νο αρ­χείο), το πε­ριε­χό­με­νο της οποί­ας, εκ του απο­τε­λέ­σμα­τος κρί­νε­ται, ότι δεν ικα­νο­ποί­η­σε τα κοι­νο­τι­κά όρ­γα­να. Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι ο κ. Παπ­πάς δια­βε­βαί­ω­νε ότι όλη η δια­χεί­ρι­ση εκ μέ­ρους της κυ­βέρ­νη­σης θα γίνει με σε­βα­σμό στην κοι­νο­τι­κή νο­μο­θε­σία και πρα­κτι­κή…

Κα­τα­δι­κά­ζει ο νο­μι­κός κό­σμος

Τη σθε­να­ρή κα­τα­δί­κη του νο­μι­κού κό­σμου της χώρας συ­να­ντά ο κυ­βερ­νη­τι­κός νόμος για τις τη­λε­ο­πτι­κές άδειες στον από­η­χο της επι­στο­λής της Κο­μι­σιόν για το ρα­διο­τη­λε­ο­πτι­κό πεδίο.

Ο κα­θη­γη­τής του Συ­νταγ­μα­τι­κού Δι­καί­ου Γιώρ­γος Κα­σι­μά­της και ο ποι­νι­κο­λό­γοςΜι­χά­λης Δη­μη­τρα­κό­που­λος υπο­γράμ­μι­σαν την Κυ­ρια­κή στον ΣΚΑΪ την από­λυ­τη ασυμ­βα­τό­τη­τα του επί­μα­χου νόμου με το ελ­λη­νι­κό Σύ­νταγ­μα και την κοι­νο­τι­κή νο­μο­θε­σία, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας σκλη­ρές εκ­φρά­σεις κατά των κυ­βερ­νη­τι­κών τα­κτι­κι­σμών, μι­λώ­ντας για “δι­κτα­το­ρία”, “Βό­ρεια Κορέα” και φί­μω­ση της Δη­μο­κρα­τί­ας.

Γ. Κα­σι­μά­της: «Ούτε δι­κτα­το­ρία»

Μι­λώ­ντας στον ΣΚΑΙ την Κυ­ρια­κή, ο Γιώρ­γος Κα­σι­μά­της κά­λε­σε τα κα­νά­λια να μην υπο­βά­λουν αί­τη­ση για τη­λε­ο­πτι­κές άδειες, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι ο νόμος είναι αντι­συ­νταγ­μα­τι­κός και αντί­θε­τος με το ευ­ρω­παϊ­κό δί­καιο.

Όπως εξή­γη­σε ο κ. Κα­σι­μά­της, η στάση της κυ­βέρ­νη­σης είναι μια από τις πιο ακραί­ες και κα­τά­φο­ρες πα­ρα­βιά­σεις των αρχών εγ­γύ­η­σης της αντι­κει­με­νι­κής ενη­μέ­ρω­σης. «Είναι εντε­λώς απα­ρά­δε­κτο, τόσο κα­τά­φω­ρη η πα­ρα­βί­α­ση του Συ­ντάγ­μα­τος που ρητώς ορί­ζει ότι η αδειο­δό­τη­ση γί­νε­ται από το ΕΣΡ και ρητώς ανή­κει σε αυτό και ο κα­θο­ρι­σμός του αριθ­μού των αδειών, δεν μπορώ να κα­τα­λά­βω πώς πα­ρα­κάμ­πτε­ται ένα Σύ­νταγ­μα για να πάρει τις αρ­μο­διό­τη­τες ένας υπουρ­γός…» ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

«Ούτε δι­κτα­το­ρία δεν θα το έκανε αυτό, έπρε­πε να επι­στρέ­ψει το νόμο ο Πρό­ε­δρος της Δη­μο­κρα­τί­ας» ανέ­φε­ρε μά­λι­στα ο συ­νταγ­μα­το­λό­γος.

Ο κ. Κα­σι­μά­της προει­δο­ποί­η­σε δε, πως «αν προ­σπα­θή­σει το ΣτΕ να δια­γνώ­σει δια­φο­ρε­τι­κά θα εξευ­τε­λι­στεί εντε­λώς η Δι­καιο­σύ­νη μας, και θα μεί­νει το Ευ­ρω­παϊ­κό Δι­κα­στή­ριο, το Στρα­σβούρ­γο και το δι­κα­στή­ριο της ΕΕ».

«Θα πρέ­πει να το κα­τα­λά­βει πλέον η κυ­βέρ­νη­ση, να κα­ταρ­γή­σει αμέ­σως αυτό το σύ­στη­μα και το νόμο και να ορ­γα­νώ­σει αμέ­σως το ΕΣΡ όπως προ­βλέ­πε­ται ρητώς (από το Σύ­νταγ­μα)» επι­σή­μα­νε.

Ο Γιώρ­γος Κα­σι­μά­της επι­κα­λέ­στη­κε δε ένα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα για να κα­τα­δεί­ξει στην κοινή γνώμη τον πα­ρα­λο­γι­σμό του κυ­βερ­νη­τι­κού νόμου. “Είναι σα να λέμε ότι δεν μπο­ρεί να υπο­γρά­ψει έκ­δο­ση νόμων ο Πρό­ε­δρος της Δη­μο­κρα­τί­ας, και αντ’ αυτού υπο­γρά­φει υπουρ­γός, για τέ­τοιο πράγ­μα λέμε” ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Μ. Δη­μη­τρα­κό­που­λος: «Μόνο στη Βό­ρεια Κορέα τόσο λίγοι σταθ­μοί»

Από την πλευ­ρά του, ο ποι­νι­κο­λό­γος και δι­κη­γό­ρος Μι­χά­λης Δη­μη­τρα­κό­που­λος σχο­λί­α­σε ότι “μόνο στη Βό­ρεια Κορέα υπάρ­χουν τόσο λίγοι σταθ­μοί” κά­νο­ντας λόγο για “φί­μω­ση της Δη­μο­κρα­τί­ας”. .

«Όλος ο νο­μι­κός κό­σμος τα λέει αυτά που λέει ο κ. Κα­σι­μά­της, αρκεί να ξέ­ρεις τι ση­μαί­νει Δη­μο­κρα­τία, δεν χρειά­ζο­νται γνώ­σεις Συ­νταγ­μα­τι­κού Δι­καί­ου… Είναι δυ­να­τόν να πλήτ­τεις τον πυ­ρή­να της Δη­μο­κρα­τί­ας που είναι η πο­λυ­φω­νία;» διε­ρω­τή­θη­κε ο κ. Δη­μη­τρα­κό­που­λος.

«Πού ακού­στη­κε σε χώρα 10 εκα­τομ­μυ­ρί­ων να σού λέει η κυ­βέρ­νη­ση ότι τέσ­σε­ρις τη­λε­ο­πτι­κοί σταθ­μοί αρ­κούν; Τι φο­βί­ζει την κυ­βέρ­νη­ση να υπάρ­χουν πολ­λοί σταθ­μοί; Μόνο στη Βό­ρεια Κορέα υπάρ­χουν τόσο λίγοι, όλη η Ευ­ρώ­πη έχει δε­κά­δες για να δια­κι­νού­νται ελευ­θέ­ρα οι ιδέες» τό­νι­σε.

Ο ποι­νι­κο­λό­γος επέ­κρι­νε τόσο την Κο­μι­σιόν, λέ­γο­ντας ότι άρ­γη­σε να στεί­λει την επί­μα­χη επι­στο­λή, όσο και το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας για τη μέχρι στιγ­μής στάση που τηρεί στο θέμα. «Το χει­ρό­τε­ρο είναι ότι από τότε που ιδρύ­θη­κε από τον Ελευ­θέ­ριο Βε­νι­ζέ­λο το ΣτΕ ήταν ανά­χω­μα της Δη­μο­κρα­τί­ας και κα­τα­ντή­σα­με όταν βλέ­που­με ότι πνί­γε­ται η ελευ­θέ­ρια στη χώρα, να κά­νουν πρό­σφυ­γες περί αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό­τη­τας οι σταθ­μοί και να βλέ­που­με έναν θλι­βε­ρό πρό­ε­δρο και ορι­σμέ­νους σύμ­βου­λους που έχουν στο μυαλό τους να γί­νουν πρό­ε­δροι να απορ­ρί­πτουν τις προ­σφυ­γές» πα­ρα­τή­ρη­σε.

Κ. Χα­τζη­δά­κης: Υπάρ­χει μεί­ζον θέμα

«Είναι προ­φα­νές τόσο από την έκτα­ση, όσο και από την έντα­ση της επι­στο­λής, ότι υπάρ­χει μεί­ζον θέμα για την κυ­βέρ­νη­ση… Εί­χα­με προει­δο­ποι­ή­σει εδώ και μήνες πως η κυ­βέρ­νη­ση – όπως κάνει και με τον εκλο­γι­κό νόμο – βάζει πρώτα το κομ­μα­τι­κό συμ­φέ­ρον» τό­νι­σε ο αντι­πρό­ε­δρος της ΝΔ Κ. Χα­τζη­δά­κης μι­λώ­ντας στον ΣΚΑΙ.

«Το μή­νυ­μα που εκ­πέ­μπει η κυ­βέρ­νη­ση είναι ότι θέλει υπουρ­γό – κα­να­λάρ­χη που να ρυθ­μί­ζει τα πάντα» τό­νι­σε, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «πρέ­πει να αλ­λά­ξει ρότα και να ακο­λου­θή­σει το δρόμο της Ευ­ρώ­πης…» «Ο νόμος για τις τη­λε­ο­πτι­κές άδειες είναι αντί­θε­τος με τους νό­μους και το Σύ­νταγ­μά μας και το κοι­νο­τι­κό δί­καιο» ση­μεί­ω­σε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • John  /  03.07.2016 18:13

    Ελλαδα , η Βορειος Κορεα της Ευρώπης. Η Δικτατορια στο μεγαλειο της.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.