Νέο πολιτικό σκηνικό προδιαγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, βάζοντας φωτιά σε κυβέρνηση και κόμματα. Στο Μαξίμου ανησυχούν ότι παγιώνεται η απαισιοδοξία και η οργή του κόσμου, γι΄αυτό και ο ΣΥΡΙΖ βρίσκεται σταθερά δεύτερος, παρά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ευλεπιστούν, όμως, ότι μπορεί να γυρίσουν το παιχνίδι όταν η χώρα μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Στη ΝΔ εμφανίζονται ικανοποιημένοι όχι μόνο για τη διαφορά των κομμάτων αλλά για τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κυρίως δε γιατί ο Κ. Μητσοτάκης θεωρείται καλύτερος για πρωθυπουργός από τον Αλ. Τσίπρα.

Αναλυτικότερα, διψήφιο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, που φτάνει  τις 11,5 ποσοστιαίες μονάδες (28,5% έναντι 17%), συγκεντρώνει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ενώ στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ της ΝΔ φτάνει τις 36,5 ποσοστιαίες μονάδες (52,5% έναντι 16%).

Σε δεύτερη δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται αύριο στην εφημερίδα Παραπολιτικά και διενεργήθηκε από την ALCO, καταγράφεται επίσης σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Σκάι, το «άνοιγμα» της ψαλίδας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται να εξηγείται από την αρνητική εκτίμηση των κυβερνητικών επιδόσεων στην κοινή γνώμη (8 στους 10 εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση) και την απαισιοδοξία που επικρατεί για το μέλλον (8 στους 10 εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ σημειώνει 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17%, η ΧΑ είναι τρίτο κόμμα με 8%, 6% λαμβάνει το ΚΚΕ, 4,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3% η Ένωση Κεντρώων, 2,5% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 2% οι ΑΝΕΛ, από 1,5% καταγράφουν Το Ποτάμι, η ΛΑΕ και η Πλεύση Ελευθερίας, 5% άλλα κόμματα, ενώ 19% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Απογοητευμένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης το 86%

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της κυβέρνησης, το 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, το 7% δηλώνουν ικανοποιημένοι και το 7% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το 69% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις, με 18,5% να απαντούν ότι είναι ικανοποιημένοι και το 12,5% να δηλώνουν ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.

Εξάλλου, το 81% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, προς τη σωστή το 10,5%, ενώ ΔΞ/ΔΑ απαντά το 8,5%.

Το 68% των πολιτών συνολικά εκτιμούν ότι η κατάσταση σίγουρα θα χειροτερέψει (41%) ή μάλλον θα χειροτερέψει (27%), 25% εκτιμούν ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, 4,5% ότι μάλλον θα βελτιωθεί, 1,5% εκτιμά ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ 1% θεωρούν ότι σίγουρα θα βελτιωθεί.

Επίσης, το 80% εκτιμά ότι θα χρειαστεί να ψηφιστούν νέα μέτρα 9,5% θεωρεί πως ό,τι ήταν να ψηφιστεί έχει ψηφιστεί, ενώ 10,5% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το 63% πιστεύει ότι έβλαψε τη χώρα, 25,5% ότι ούτε ωφέλησε ούτε έβλαψε, 8% εκτιμά πως ωφέλησε, ενώ το 3,5% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

ALCO

Σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 7 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει και η δημοσκόπηση της ALCO.

Η ΝΔ προηγείται στην εκτίμηση ψήφου με 24,5%, έναντι 17,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα η ΝΔ καταγράφει πολύ υψηλό ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων της που φθάνει το 86%, ενώ η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει ιστορικά χαμηλά στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση.

Η ALCO, όμως, μέτρησε και τη στάση των πολιτών απέναντι στο νέο εκλογικό νόμο: Το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται και το 49% δηλώνει ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής.
Ομως, διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σε ένα ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με ερώτημα το Grexit: Το 48,3% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., ενώ το 39,4% θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου. Το 54% των πολιτών πάντως, λέει όχι σε ένα νέο δημοψήφισμα.

Η απάντηση αυτή δείχνει ότι και στην Ελλάδα ενισχύεται ο ευρωσκεπτικισμός, ως αποτέλεσμα της σκληρής πολιτικής που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια οι Βρυξέλλες.

Ημερησία

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ