Ρεπορτάζ

Δεν έδεσε στο λιμάνι το «Queen Elizabeth»

Βαρύ πλήγμα υπέστη χθες ο θαλάσσιος τουρισμός και η τοπική οικονομία γιατί ακυρώθηκε ο κατάπλους του υπερπολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Queen Elizabeth.

Το πλοίο, που μετέφερε 2.500 τουρίστες «της μιας ημέρας», οι οποίοι θα επισκέπτονταν τη Μεσαιωνική Πόλη και άλλα σημεία του νησιού μας, έφθασε κοντά στη Ρόδο αλλά δεν έδεσε στο λιμάνι.
H πλοίαρχος του Queen Elizabeth λίγο μετά την άφιξή της στη Ρόδο ενημέρωσε το Λιμεναρχείο και το Τμήμα Ασφαλείας Λιμένα, πως δεν μπορεί να προσεγγίσει στο τουριστικό λιμάνι του νησιού μας γιατί έπνεαν ισχυροί άνεμοι!

Η αντίδραση της Λιμενικής Αρχής ήταν άμεση. Προτάθηκε να διατεθούν ρυμουλκά για να βοηθήσουν την πλοίαρχο να φθάσει στον προβλήτα με ασφάλεια και να δέσει.
«Μόλις ενημερωθήκαμε πως υπάρχει πρόβλημα και το πλοίο δεν μπορεί να δέσει στο λιμάνι προχωρήσαμε τις απαραίτητες διαδικασίες και ενημερώσαμε τους ιδιοκτήτες των ρυμουλκών του νησιού για να βοηθήσουν», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τμήματος Ασφαλείας Λιμένα κ. Παναγιώτης Ντόκος.
Το αίτημα όμως απορρίφθηκε και το πλοίο αναχώρησε για το Μαρμαρίς της Τουρκίας, όπου και αποβίβασε τους 2.500 τουρίστες που μετέφερε.

Εξαιτίας της κατάστασης αυτής οι τουρίστες που μετέφερε το συγκεκριμένο πλοίο είδαν τη Ρόδο από μακριά όσο δηλαδή διήρκεσαν οι συζητήσεις της πλοιάρχου με το Λιμεναρχείο.
Στη συνέχεια το πλοίο απέπλευσε και έφθασε στο Μαρμαρίς στις 11.00, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής της πορείας των πλοίων.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται προβλήματα με το συγκεκριμένο πλοίο. Και άλλες φορές προκλήθηκαν ζητήματα», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Ντόκος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι καπετάνιοι των κρουαζιεροπλοίων Louis Olympia, Louis Cristal, Star Pride και Orient Queen 2 δεν αντιμετώπισαν προβλήματα.
Και τα τέσσερα κρουαζιερόπλοια έδεσαν κανονικά στο τουριστικό λιμάνι και αποβίβασαν τους 2.500 επιβάτες που συνολικά μετέφεραν.

Η δυσμενής εξέλιξη εξόργισε τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της Μεσαιωνικής Πόλης που περίμεναν με ανυπονησία το Queen Elizabeth και τους επιβάτες που μετέφερε.
«Θεωρώ πως η ακύρωση του κατάπλου για το συγκεκριμένο πλοίο προκάλεσε ζημιά στην αγορά μας. Δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι μόνο αυτό το πλοίο μετέφερε 2.500 τουρίστες όσους και τα υπόλοιπα κρουαζιερόπλοια που ήρθαν στη Ρόδο σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Κουκούλης.

Θα βελτιωθεί του χρόνου ο θαλάσσιος τουρισμός

Εκδήλωση υποδοχής των τουριστών, που θα αφιχθούν σήμερα στη Ρόδο με το κρουαζιερόπλοιο «Costa Atlantica», θα διοργανώσει ο Δήμος Ρόδου.

Τους επιβάτες του πλοίου θα υποδεχθούν στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού με παραδοσιακά γλυκίσματα, ενώ ελληνική μουσική θα παίξει η Φιλαρμονική του Δήμου.
Σημειώνεται πως η εταιρεία Costa θα χρησιμοποιήσει και φέτος το λιμάνι της Ρόδου ως πύλη εισόδου- εξόδου για τους πελάτες της.
Στην εξέλιξη του θαλάσσιου τουρισμού, αναφέρθηκε ο τουριστικός πράκτορας κ. Γιώργος Μιχαλάκης.
“Θα υπάρξει άνοδος της κίνησης το επόμενο καλοκαίρι. Δεν θα γίνει όμως κάτι το θεαματικό. Η εταιρεία Costa θα περιλάβει και πάλι τη Ρόδο στο πρόγραμμα των εβδομαδιαίων ταξιδιών της στην ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο κ. Γ. Μιχαλάκης.

Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι εταιρείες κρουαζιέρας δεν προτιμούν τη Ρόδο, ο κ. Μιχαλάκης δήλωσε, πως όλα εξαρτώνται από το κόστος.
“Όλα είναι θέμα κόστους. Χάνουν και έσοδα οι εταιρείες κρουαζιέρας γιατί δεν μπορούν να πωλήσουν εκδρομές στη Ρόδο. Οι τουρίστες, που κάνουν κρουαζιέρες, δεν είναι υψηλού οικονομικού εισοδήματος”, δήλωσε ο κ. Μιχαλάκης και πρόσθεσε πως η Ρόδος έχει χάσει έδαφος στο θαλάσσιο τουρισμό σε αντίθεση με άλλους προορισμούς της χώρας, που πάνε πολύ καλά.
“Όταν ήταν υφυπουργός Τουρισμού ο κ. Γιώργος Νικητιάδης πήγαινε πολύ καλά ο συγκεκριμένος τομέας. Από τη στιγμή που άλλαξε η πολιτική ηγεσία η Ρόδος άρχισε να έχει απώλειες”, δήλωσε ο κ. Μιχαλάκης.
“Πιστεύω πως ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο νέος δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος θα δώσουν ώθηση στο θαλάσσιο τουρισμό”, δήλωσε ο κ. Γ. Μιχαλάκης.

Η κίνηση στο τουριστικό αλιμάνι τον Ιούνιο, πάντως, σημείωσε αύξηση.
Από τα στοιχεία του γραφείου έλεγχου διαβατηρίων της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας προκύπτει ότι τον περασμένο μήνα διακινήθηκαν από το λιμάνι της Ρόδου 81.583 άτομα έναντι 73.493 τον Ιούνιο του 2013.
Αναλυτικότερα στη γραμμή Ρόδος -Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο ταξίδεψαν 15.085 άτομα.
Με προορισμό την Τουρκία ταξίδεψαν 7.642 άτομα.
Από την Τουρκία στη Ρόδο ταξίδεψαν μέσω της συγκεκριμένης γραμμής 7.443 επιβάτες. Ημερήσιοι εκδρομείς ήταν 6.554 άτομα.

Στη γραμμή Τουρκία –Ρόδος τον Iούνιο ταξίδεψαν 23.861 άτομα.
Με προορισμό τη Ρόδο ταξίδεψαν 12.153 επιβάτες. Από το νησί μας στην Τουρκία ταξίδεψαν μέσω της συγκεκριμένης γραμμής 11.708 άτομα. Ημερήσιοι εκδρομείς ήταν 8.928 άτομα.
Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν 45 κατάπλοι κρουαζιεροπλοίων με τα οποία αφίχθησαν στη Ρόδο 39.567 τουρίστες της «μιας ημέρας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν 300 κατάπλοι θαλαμηγών στις οποίες επέβαιναν 1.428 άτομα.
Πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα και 266 αναχωρήσεις θαλαμηγών στις οποίες επέβαιναν 1642 άτομα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου