Τοπικές Ειδήσεις

Επίσκεψη του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδρά στην Κω -“η Δομή της Κω είναι κόσμημα στην Ευρώπη”

Την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Κω επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Υπηρεσιακός Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δανιήλ Εσδράς, στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων του.

Κατά την επίσκεψή του στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στην Κω, ο κ. Εσδρά ενημερώθηκε από το διοικητή του ΚΥΤ Γιάννη Φραγκούλη, για τις λειτουργικές υποδομές της δομής που την καθιστούν μία ασφαλή εγκατάσταση, καθώς και για τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο αλλά και εργασίας για το προσωπικό της.

Ο Υπουργός δήλωσε πως η Δομή της Κω είναι κόσμημα στην Ευρώπη και τόνισε πως παρόλο που η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι επιχειρησιακή, η χώρα δεν έμεινε ούτε λεπτό ακυβέρνητη.

Ο Γ.Γ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μανώλης Λογοθέτης  ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση δήλωσε πως νιώθει ιδιαίτερη τιμή που ο Υπουργός βρέθηκε στο νησί και πως το κριτικό του μάτι είναι πολύτιμος σύμβουλος.

Η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου
Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στη δομή της Κω. Έχει πάρα πολλές βέλτιστες πρακτικές και νομίζω ότι είναι ένα κόσμημα στην Ευρώπη.

Με την προηγούμενη μου ιδιότητά μου είχα γυρίσει σχεδόν όλες τις δομές της Ευρώπης. Πρέπει να πω ότι τέτοια δομή δεν υπάρχει. Μου είπαν για τα ηλεκτρικά οχήματα, δεν υπάρχουν αλλού αυτά τα πράγματα.

Άρα, λοιπόν, η πρώτη μου επίσκεψη ως υπηρεσιακός υπουργός ήταν να έρθω εδώ, στην Κω. Να δω και ο ίδιος όλα αυτά τα ωραία τεχνολογικά επιτεύγματα και την πραγματικά πολύ ωραία οργάνωση που υπάρχει εδώ, στη διοίκηση της δομής. Χαίρομαι πάρα πολύ, λοιπόν, που είμαι εδώ και έχω την ευκαιρία να γνωρίσω και εσάς και το προσωπικό της δομής και φυσικά την ίδια τη δομή.

Παρόλο που υπάρχει αυτή τη στιγμή υπηρεσιακή κυβέρνηση το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί. Και ένας από τους λόγους που είμαι και εγώ εδώ είναι αυτός. Ότι πρέπει να δει και ο κόσμος ότι δεν σταμάτησε να λειτουργεί τίποτα, έστω κι αν είμαστε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μέχρι το τέλος του μήνα που θα γίνουν οι εκλογές και θα αναλάβει η κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές. Αλλά μέχρι τότε δεν θα υπάρξει ούτε στιγμή, ούτε δευτερόλεπτο, που δεν θα είμαστε εδώ που ορίζει το καθήκον.

Το πλάνο είναι να πάμε και σε άλλες δομές, Σάμο, Λέσβο, Έβρο. Πραγματικά πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Κύριε γενικέ, όλα αυτά που είπα ισχύουν, δεν υπερβάλλω καθόλου. Θεωρώ πράγματι ότι πρέπει να είμαι εδώ. Θεωρώ ότι όλοι οι Ευρωπαίοι που ασχολούνται με το μεταναστευτικό πρέπει να περάσουν από δω. Θα δούνε πώς πρέπει να γίνεται μία δομή. Γιατί επαναλαμβάνω είναι μοντέρνα, ανθρώπινη και οργανωμένη. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Και ασφαλής και 100% ανθρωποκεντρική.

Θυμάμαι με την προηγούμενη μου ιδιότητα, τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι να γίνουν αυτές οι δομές. Είχα έρθει εδώ στην Κω, είχα μιλήσει με τον τότε δήμαρχο, πριν γίνει η δομή, και θυμάμαι ότι υπήρχε ένα αρνητικό κλίμα μία πολύ δύσκολη κατάσταση, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που βλέπουμε. Για αυτό είμαι και πάρα πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος. Γιατί ξέρω τις δυσκολίες που υπήρχαν που τότε θεωρούσαμε ανυπέρβλητες. Τότε ζούσαμε μία κατάσταση δύσκολη. Υπήρχαν μεγάλες ροές, όχι όπως τώρα, που ευτυχώς έχουμε πολύ λίγες ροές. Τότε υπήρχαν τρομερές ανάγκες και δεν είχαμε κάτι τέτοιο. Το έχουμε όμως τώρα που έχουμε λίγες ροές και μακάρι να μείνει πάντα έτσι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου