Ειδήσεις

Αρχισαν στη Ρόδο οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου με συμμετοχή του Ν. Ξυδάκη

  • Γεγονός η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη

Την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη ανήγγειλε προχθές (Δευτέρα 1η Ιουνίου) ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Ξυδάκης στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Ρόδου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου για την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Σχολείου, που αφορά στην «Ολοκληρωμένη Τεκμηρίωση για την Προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης και των μνημείων της Ρόδου».
Στην εναρκτήρια τελετή ο Υπουργός ανακοίνωσε και την ίδρυση στη Ρόδο του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης και Έρευνας για την προστασία, διατήρηση και αειφόρο ανάπτυξη των ιστορικών πόλεων. Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον κ. Ξυδάκη για την ανταπόκριση του στα αιτήματα του Δήμου Ρόδου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων αναφορικά με το σχεδιασμό δράσεων στο νέο ΕΣΠΑ, συνεχάρη την συμπατριώτισσα μας καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κα. Αντωνία Μοροπούλου για την εν λόγω πρωτοβουλία, ενώ αναφέρθηκε και στην σπουδαιότητα του Κέντρου στην προστασία των μνημείων και στην προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου.
Χθες  (Τρίτη 2 Ιουνίου), ο δήμαρχος Ρόδου συμμετείχε στις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου επικεντρώνοντας την τοποθέτηση του στην αναγκαιότητα της συμβολής της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και των νέων επιστημονικών μεθόδων στη συντήρηση και αειφόρο διατήρηση των αρχαιολογικών μνημείων, καθώς και στην ψηφιακή προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αναφερόμενος στη θεματολογία του συνεδρίου, ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε πως «αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια, η οποία πραγματεύεται με θέματα υψίστης σημασίας για το νησί της Ρόδου», και κάλεσε τους διακεκριμένους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού να στηρίξουν με την επιστημονική τους κατάρτιση και την εμπειρογνωμοσύνη τους τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης και Έρευνας.
Κατά την τριήμερη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Ξυδάκη στη Ρόδο, ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία, μαζί με τους βουλευτές κ. Σαντορινιό και κ. Γάκη, και την Έφορο Αρχαιοτήτων κα. Μιχαηλίδου, να επισκεφθούν το πολιτιστικό μνημείο των Πηγών Καλλιθέας και να ζητήσει την προώθηση στο Φ.Ε.Κ της αναγνώρισης της Καλλιθέας στο δίκτυο των θερμοπηγών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού ο Δήμος έχει ήδη παραλάβει τις σχετικές βεβαιώσεις από το χημείο του Κράτους και τον Δημόκριτο, που επιβεβαιώνουν την καταλληλότητα των υδάτων.
Στo πλαίσιo της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Ρόδου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου για την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Σχολείου σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο   βουλευτής κ.  Δημήτρης Γάκης.
«Εύχομαι το συνέδριο να πετύχει τους στόχους του.  Η πόλη έχει ανάγκη μιας στρατηγικής παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα.  Με τη ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης μπαίνουν  τα θεμέλια για τη στήριξη της  Μεσαιωνικής Πόλης.  Εμείς θα συμβάλουμε σε κάθε προσπάθεια που θα γίνει», δήλωσε ο κ. Γάκης.
«Στην εποχή μας είναι εξαιρετικά κρίσιμο το κατά πόσο θα καταφέρουμε να συνεργαστούμε. Είναι σημαντικό που ο  αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ.  Νίκος Ξυδάκης προέρχεται από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οι ανακοινώσεις στις οποίες προέβη δείχνουν πως θα είναι σύμμαχος μας στις προσπάθειες που θα κάνουμε. Υπηρετώντας την ιστορία μας,  στηρίζουμε το αύριο του τόπου μας.  Πρέπει να δουλέψουμε όμως  όλοι πολύ σκληρά. Ο πολιτισμός μας είναι στέρεο έδαφος στο οποίο μπορούμε να  βαδίσουμε. Στο παρελθόν δεν τον αναδείξαμε. Σήμερα πρέπει να κάνουμε τη διαφορά και να δώσουμε ελπίδα», δήλωσε ο  περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Η συνάντηση που οργανώσαμε έχει παρελθόν αλλά και μέλλον. Ο κόσμος της γνώσης συνεργάζεται για να προστατεύσει την   πολιτιστική κληρονομιά με τρόπο που να συμβαδίζει με την ιστορία, την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό της. Η μεγάλη προσπάθεια θα καταστήσει την  ιστορία μας πόρο ανάπτυξης που θα στηρίξει το μέλλον», δήλωσε η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Τώνια Μοροπούλου.
«Αυτό που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια με τη σφραγίδα τους UNESCO πρέπει σήμερα να περάσει σε μια νέα εποχή. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη είναι καταλυτική», τόνισε η κ. Μοροπούλου.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο  επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος κ. Μαρίνος Ιωαννίδης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία που έχει με την κ. Τώνια Μοροπούλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου