Ειδήσεις

TUI και Τhomas Cook «βλέπουν» την Τουρκία νικήτρια τη σεζόν 2019

Η ανασφάλεια γύρω από το Brexit ωθεί περισσότερους Βρετανούς τουρίστες σε επιλογές εκτός των «παραδοσιακών» προορισμών εντός της Ε.Ε. για το φετινό καλοκαίρι, όπως διαπιστώνουν οι ταξιδιωτικοί κολοσσοί της Thomas Cook και της ΤUI. Επιπλέον, από τους προορισμούς της Μεσογείου, πέραν της Ισπανίας «πρωταθλήτρια» της σεζόν του 2019 με βάση τις κρατήσεις σε πακέτα αναδεικνύεται η Τουρκία, ενώ για την Ελλάδα, θετικό αποτελεί το γεγονός ότι παραμένει στους δημοφιλέστερους προορισμούς.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε χθές η Thomas Cook, σχεδόν το ήμισυ (48%) των κρατήσεων στα «πακέτα» του φετινού καλοκαιριού από το Ηνωμένο Βασίλειο- μία από τις σημαντικότερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη- αφορούν προορισμούς εκτός της Ευρωζώνης, σημειώνοντας άνοδο κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι. Το γεγονός, σύμφωνα με τον δεύτερο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό οργανισμό στην Ευρώπη, οφείλεται στην παρατεταμένη ανασφάλεια ως προς το μέλλει γενέσθαι με το Brexit.

Παρ’όλ’ αυτά πάνω από τους μισούς Βρετανούς που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι είναι πιθανότερο να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό φέτος σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο μάλιστα του ομίλου κ. Peter Fankhauser, «στο Ηνωμένο Βασίλειο, βιώνουμε μία συγκυρία πρωτοφανών πολιτικών εξελίξεων και και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησε πολλούς πελάτες μας να μείνουν στην …αναμονή ως προς το σχεδιασμό των διακοπών τους για αυτό το καλοκαίρι. Εστω κι η προθεσμία για το Brexit πήρε παράταση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είναι πολύ νωρίς αυτή την στιγμή για εκτιμήσεις ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει η συγκεκριμένη απόφαση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη».

Οι Βρετανοί πάντως φαίνεται ότι ψηφίζουν περισσότερο το all-inclusive, μία κατηγορία ταξιδίων ιδιαίτερα δημοφιλή, αν ληφθεί υπόψη ότι ποσοστό 66% των πακέτων της Thomas Cook αφορούν τέτοια πακέτα, αυξημένα έναντι του 2018, σε μία προσπάθεια μεγαλύτερου ελέγχου του κόστους, με δεδομένα τα σκαμπανεβάσματα της στερλίνας.

Οσον αφορά τους προορισμούς των Βρετανών για διακοπές με οργανωμένα «πακέτα», η Τουρκία είναι ο μεγάλος νικητής και ξεπερνά την Ελλάδα, που είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός. Επιπλέον, στην Τουρκία αντιστοιχεί μέχρι στιγμής και το ¼ επί του συνόλου των κρατήσεων των αεροπορικών εισιτηρίων στις πτήσεις της Thomas Cook Airlines και σύμφωνα με τους επιτελείς του ομίλου οι λόγοι έχουν να κάνουν με το value for money του προορισμού αλλά και το γεγονός ότι είναι εκτός Ε.Ε. Για τις κρατήσεις σε πακέτα, διπλάσια, αυτή την στιγμή, είναι τα νούμερα για Τυνησία που επιστρέφει ως προορισμός για τους Βρετανούς, μετά την περίοδο ανασφάλειας ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015. Συνολικά οι τοπ 5 προορισμοί της Thomas Cook για το καλοκαίρι του 2019 είναι η Ισπανία, η Τουρκία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Κύπρος.

Τα πλάνα της TUI

Σε αντίστοιχο μοτίβο κινείται και η «ανταγωνίστρια» TUI στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ήδη προσθέτει επιπλέον θέσεις για το καλοκαίρι του 2020 στην Τουρκία- 45.000 στον αριθμό- αυξάνοντας συχνότητες και δρομολόγια προς τουρκικούς προορισμούς. Εκτός από την Τουρκία επιπλέον δυναμικότητα για το επόμενο καλοκαίρι προστίθενται στην Κροατία, την Ιταλία, την Ελλάδα αλλά και την Ισπανία.

πηγή newmoney.gr

Της Στεφανίας Σούκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου