«Πως μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στα νησιά μας όταν καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ;» αναρωτήθηκε η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του 14ου Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη.

Η κ. Καλογήρου υπογράμμισε ότι οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ,  είναι αναγκαία και ανυπέρβλητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη στα νησιά μας. Έθεσε ακόμη ενόψει και της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί, το  θέμα του ύψους των αντικειμενικών αξιών αλλά και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ως ζήτημα – όπως είπε –  μεγάλης και ακραίας συνθετότητας.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορούν τα πράγματα να κινηθούν ταχύτερα και καλύτερα για το νησί. «Ως Περιφέρεια, με πλήρη επίγνωση και πλήρη συνείδηση των συνθηκών της εποχής, είμαστε προσανατολισμένοι στις λύσεις. Σταθερά προσανατολισμένοι στις λύσεις. Τίποτα δεν είναι ικανό να μας αποσπάσει από αυτό. Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Και δεν μπορεί κανείς να τα αγνοεί, ούτε φυσικά να τα προσπερνάει όταν χαράσσει πολιτική και όταν λαμβάνει αποφάσεις» σημείωσε για να προσθέσει τα εξής:

1. Η οικονομία των νησιών μας είναι σε πιο δύσκολη θέση από την υπόλοιπη Ελλάδα.

2. Είμαστε σε γεωγραφική θέση που δέχεται το κύριο κύμα των προθέσεων της γείτονος χώρας, το κύριο βάρος της γειτονικής συμπεριφοράς που διαμορφώνει το αίσθημα ασφάλειας ή ανασφάλειας των νησιωτών, οι οποίοι και ασφαλώς έχουν υψηλό το φρόνημα, αλλά παράλληλα θα πρέπει να έχουν και ειδική υποστήριξη.

3. Οι μεθόριες περιοχές, αλλά ειδικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι οι πιο κρίσιμες περιοχές της Ελλάδας. Επιβάλλεται να ασκηθεί μία εθνική μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία δεν θα ενισχύσει μόνο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά ουσιαστικά θα αποτελέσει και κυρίαρχη εθνική ενέργεια.

4. Οι αλλεπάλληλες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην ανάπτυξη των νησιών μας, από φαινόμενα και γεγονότα που δημιουργούν έκτακτες ανάγκες και πλήττουν σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της, όπως πλημμύρες, σεισμός, ακρίδες, ζωονόσοι, πυρκαγιές.

Πηγή in.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ